Εφτά μεγαλοεπιχειρηματίες, που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίζεται φοροδιαφυγή από 2 έως 10 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος και των συγγενικών τους προσώπων, που επίσης βρίσκονται στην “καυτή” λίστα. Την ίδια ώρα, η Ελβετία βάζει μπλόκο στις έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ.
Τα πρόσωπα
Μεταξύ αυτών βρίσκονται μεγαλοεπιχειρηματίας που ασχολείται με τα δημόσια έργα, δυο επιφανή ονόματα που κατά το παρελθόν είχαν τεράστιες εταιρίες τροφίμων και ποτών, μεγαλοεπιχειρηματίας στο χώρο του εμπορίου και ένας βιομήχανος. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο έλεγχος για τα συγγενικά τους πρόσωπα τα οποία επίσης βρίσκονταν στη λίστα ανεβάζοντας τα ποσά της απόκλισης κατά πολύ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι από τις αρμόδιες ΔΟΥ έχουν ήδη ολοκληρωθεί για τους εφτά μεγαλοεπιχειρηματίας και άμεσα θα υποβληθούν οι μηνυτήριες αναφορές που συνέταξαν οι ΔΟΥ σε βάρος αυτών των προσώπων στους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρή καθώς και τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα, που επιβλέπει την έρευνα για τη λίστα, Γιάννη Δραγάτση.
Η έρευνα
Η έρευνα έγινε, ως εξής:
-Το ποσό που βρέθηκε να έχουν στην HSBC της Ελβετίας το 2006 λειτούργησε ως αφετηρία.
-Ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί από το 2000-2013 και στη συνέχεια συγκρίθηκαν με τις φορολογικές τους δηλώσεις το ίδιο διάστημα.
Όλοι εντοπίστηκαν με αποκλίσεις που εκτιμάται ως φοροδιαφυγή από 2-10 εκατομμύρια, αλλά το ποσό αυτό πιθανόν θα αυξηθεί κατά πολύ όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στα συγγενικά τους πρόσωπα.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν ήδη από τις ΔΟΥ και έδωσαν εξηγήσεις ενώ τώρα η υπόθεση θα φτάσει στους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι πιθανόν με βάσει την δικαστηριακή πρακτική θα απαγγείλουν κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα. Βέβαια αν προχωρήσουν στην καταβολή του οφειλόμενου φόρου (που με τις προσαυξήσεις μπορεί να φτάνει το 50% της απόκλισης) ουσιαστικά θα λήξει η ποινική εμπλοκή τους.
Μπλόκο από την Ελβετία
Διπλωματική εμπλοκή με σημαντικές δικαστικές προεκτάσεις που επηρεάζει την εξέλιξη της διετούς έρευνας των φορολογικών αρχών έχει προκύψει με τη λίστα Λαγκάρντ. Αν και εντός της εβδομάδας αναμένονται ανακοινώσεις για φοροφυγάδες που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ από τον εποπτεύοντα εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση και τους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη, ωστόσο έγγραφο που έχει σταλεί από τις ελβετικές Αρχές στην Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου προκαλεί σημαντικές επιπλοκές.
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος απευθύνθηκε μέσω της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών στις αρμόδιες Ελβετικές Αρχές ζητώντας στοιχεία καταθετών που περιέχονται στα 2.000 πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ. Ωστόσο, η Ελβετία όχι μόνον αρνήθηκε να απαντήσει για τους Έλληνες καταθέτες της HSBC που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας πως η λίστα είναι παρανόμως αποκτειθείσα και δεν προκύπτει η γνησιότητά της.
Συγκεκριμένα, στο επίσημο ελβετικό έγγραφο αναφέρονται τα ακόλουθα: «Ουδεμία διοικητική συνδρομή μπορούμε να σας παράσχουμε καθότι οποιοδήποτε υλικό έχετε και αφορά τη συγκεκριμένη λίστα είναι παράνομο. Δεν στοιχειοθετείται ουδεμία εγκυρότητα στα στοιχεία τα οποία ερευνάτε καθότι ενδέχεται να είναι και αλλοιωμένα με αποτέλεσμα τη βλάβη των Ελβετικών φορολογικών αρχών και του τραπεζικού συστήματος της Ελβετίας».
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απάντηση των ελβετικών αρχών θέτει εν αμφιβόλω τη διετή έρευνα των ελληνικών φορολογικών Αρχών για τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς σε ενδεχόμενη προσφυγή των καταθετών που εμπεριέχονται στη λίστα -και ενδέχεται να δεχθούν κυρώσεις για φοροδιαφυγή- σε ελληνικά, αλλά κυρίως σε διεθνή δικαστήρια ενδεχομένως η λίστα να μην θεωρηθεί αποδεικτικό στοιχείο, λόγω της προέλευσης της (προϊόν υποκλοπής του Φαλτσιάνι).
Πρέπει να σημειωθεί πως τα όποια αδικήματα σχετίζονται με τη λίστα Λαγκάρντ παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2015 και για το λόγο αυτό οι φορολογικές αρχές «τρέχουν» για να βεβαιώσουν φόρους στις πιο μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν προτάξει προς έλεγχο ποσά τα οποία δεν δηλώθηκαν και κυμαίνονται από 2 εκατ. ευρώ ως και 10 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς για να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο. Όσοι αρνηθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την άσκηση ποινικής δίωξης για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την πρώτη καταδικαστικές απόφαση, δεν αποκλείεται να υπάρξει και πρότυπη δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για να ξεκαθαρίσει το εάν η λίστα Λαγκάρντ έπρεπε ή όχι να αξιοποιηθεί από τις ελληνικές φορολογικές αρχές ή πήγαν χαμένα δύο χρόνια ερευνών της φορολογικής διοίκησης.