Τα εγκλήματά τους σόκαραν το πανελλήνιο και έμειναν στην ιστορία. Για μήνες ολόκληρους η ελληνική κοινωνία «χόρευε» στο ρυθμό των αποκαλύψεων για τα ειδεχθή τους εγκλήματα. Προκάλεσαν πόνο σε αρκετές οικογένειες.
Οδηγήθηκαν στη φυλακή και σήμερα έχουν αποφυλακιστεί. Κυριάκος Παπαχρόνης και Σπύρος Μπέσκος είναι δύο περιπτώσεις διάσημων «δράκων» που έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά. Το ίδιο και ο Αντώνης Δαγκλής ο οποίος σκόρπισε τον τρόμο στις πιάτσες των ιερόδουλων για μήνες και τελικά βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί της φυλακής.
Παπαχρόνης ή αλλιώς ο «δράκος»της Δράμας
Ο Κυριάκος Παπαχρόνης είναι ίσως από τις μία από τις πιο γνωστές ιστορίες «δράκων» που συγκλόνισαν την Ελλάδα και έμεινε στην ιστορία ως ο «δράκος» της Δράμας. Έφεδρος αξιωματικός του στρατού υπηρετούσε στη 19η μοίρα των ΛΟΚ στη Δράμα όταν ξεκίνησε την πλούσια δράση του σε ηλικία 19 ετών. Η εγκληματική του δράση περιελάμβανε βιασμούς και δολοφονίες γυναικών αλλά και βομβιστικές επιθέσεις. Οι επιθέσεις έγιναν σε διάφορες περιοχές της βορείου Ελλάδας. Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Θεσσαλονίκη ήταν η περιοχές που ο Παπαχρόνης ξεδίπλωσε την αρρωστημένη εγκληματική του δράση.
Γεννημένος στην Ξάνθη ο Παπαχρόνης φέρεται να είχε μια τραυματική εμπειρία με το άλλο φύλο σε ηλικία 14 ετών. Μία ιερόδουλος προσέβαλε τον ανδρισμό του με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στον Παπαχρόνη ένα αίσθημα κατωτερότητας απέναντι στις γυναίκες. Λέγεται ότι από και εκεί και μετά ξεκίνησε η σχέση μίσους του Παπαχρόνη με το άλλο φύλο που οδήγησε σε μια σειρά από σεξουαλικά εγκλήματα. Για μήνες ολόκληρους ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα ζούσε με τον τρόμο των εγκλημάτων του Παπαχρόνη.
Γυναίκες εντοπίζονταν δολοφονήμενες έχοντας υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Ο Παπαχρόνης συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου του 1982. Αρχικά αρνήθηκε τα πάντα στη συνέχεια όμως ομολόγησε. Ο τρόπος με τον οποίο έσπασε έχει μείνει στην ιστορία. Στις ανακρίσεις ο Παπαχρόνης αποδείχθηκε σκληρό καρύδι . Αρνούνταν τα πάντα. Μέχρι και τη στιγμή που άκουσε τον ήχο από τα τακούνια μιας γραμματέως που κρατούσε τα πρακτικά. Εκείνη τη στιγμή έσπασε και ομολόγησε τα πάντα.
Τα εγκλήματα του περιελάμβαναν:
Τον βιασμό και την δολοφονία με στιλέτο στις 5-9-1981, της ιερόδουλης Γρ. Θεοχαρίδου, στην Δράμα.
Την απόπειρα δολοφονίας στις 20-12-1981, της Μ. Ποστιάδου, στην Δράμα.
Την απόπειρα βιασμού και δολοφονία στις 15-1-1982, της φοιτήτριας Ε. Παπαδοπούλου, στην Δράμα.
Τον βιασμό και την άγρια δολοφονία στις 15-8-1982, της 20χρονης φοιτήτριας Αναστασίας Αλεξανδρίδου, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
Τις απόπειρες βιασμού και δολοφονίας κατά της 18χρονης Αγοραστής Τέζα και της 30χρονης νοσοκόμας Βασιλικής Λαζαρίδου, στην πόλη της Δράμας.
Την απόπειρα βιασμού και δολοφονίας κατά της 23χρονης Δ. Πεχλιβανίδου.
Δύο ακόμη απόπειρες βιασμού και δολοφονίας κατά μιας ιερόδουλης και μιας άλλης γυναίκας, στην Ξάνθη.
Πέντε βομβιστικές επιθέσεις. Συγκεκριμένα, δύο ωρολογιακές βόμβες στις 12-3-1982 στο Ταχυδρομείο και την Εθνική Τράπεζα της Ξάνθης, άλλες 2 στις 13-3-1982 στην Τράπεζα Πίστεως κι σε ένα κατάστημα στην Καβάλα και μια πέμπτη στις 16-6-1982 στην είσοδο του στρατοπέδου της Δράμας. Έναν εμπρησμό στο Διεθνές Αεροδρόμιο Καβάλας.
Στην ιστορία έχουν μείνει οι περιγραφές του Παπαχρόνη για τα εγκλήματα που σόκαραν το πανελλήνιο.
«Θόλωνε το μυαλό μου. Ήθελα να χτυπήσω. Έφτανα στο μεγαλείο. Την χτυπούσα, τελείωνε…» είχε πει. Καταδικάστηκε δις εις θάνατον και σε κάθειρξη 23 ετών, η ποινή του όμως μετατράπηκε σε ισόβια. Το Διαρκές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε για τις βομβιστικές επιθέσεις, σε 15 χρόνια φυλάκιση και 20ετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Παρέμεινε στη φυλακή για 21 χρόνια και έξι μήνες . Αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2004 με περιοριστικούς όρους.
Αντώνης Δαγκλής: Ο επονομαζόμενος δολοφόνος των ιερόδουλων
Μία από τις ιστορίες που συγκλόνισαν επίσης το πανελλήνιο ήταν και αυτή του Αντώνη Δαγκλή, ή αλλιώς του «δολοφόνου των ιερόδουλων».
Στα τέλη περίπου του 1995 μία σειρά από δολοφονίες ιερόδουλων σόκαρε το πανελλήνιο. Η αγριότητα των εγκλημάτων ήταν τρομακτική. Ο δολοφόνος στραγγάλιζε τις κοπέλες και στη συνέχεια τεμάχιζε τα πτώματα για να μην εντοπιστεί. Για μήνες ολόκληρους είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος στις πιάτσες των ιερόδουλων. Με το λευκό του φορτηγάκι γυρνούσε στις πιάτσες του αγοραίου έρωτα. Μία κοπέλα που είχε τύχει να ανέβει στο φορτηγάκι του Δαγκλή και αποπειράθηκε να τη στραγγαλίσει περιέγραψε την εμπειρία της στους αστυνομικούς.
«Με πήρε από την Σόλωνος και με το φορτηγάκι με οδήγησε σε ένα ερημικό μέρος, κοντά στο Μοναστηράκι. Έσφιξε γύρω από το λαιμό μου ένα σκοινί και με ανάγκασε να του κάνω στοματικό έρωτα. Εκείνη την ώρα μου είπε πως «όλες οι πουτάνες πρέπει να πεθάνουν». Του εξήγησα πως εγώ δεν ήμουν μία κοινή γυναίκα και πως ήμουν αναγκασμένη να κάνω αυτή τη δουλειά γιατί ήθελα να μαζέψω χρήματα για το εισιτήριο της επιστροφής στην πατρίδα μου. Τότε εκείνος μου είπε: ‘Καλά, φύγε. Αλλά να προσέχεις. Και με το ίδιο φορτηγάκι με γύρισε στη Σόλωνος».
Ο Δαγκλής έτρεφε μεγάλο μίσος για τις ιερόδουλες. Στα μάτια τους έβλεπε την ίδια του τη μητέρα. «Έβλεπα τη μητέρα μου στο πρόσωπο των ιερόδουλων. Κάθε φορά νόμιζα πως σκότωνα εκείνη», είχε πει στην ανάκριση. Γεννημένος στη Νίκαια το 1974 ο Δαγκλής είχε ταραγμένα παιδικά χρόνια. Ο ίδιος κακοποιούνταν συστηματικά από τον ίδιο του τον πατέρα. Ήταν και ο λόγος που ο Δαγκλής γέμισε με ψυχολογικά τραύματα. Σε ηλικία 16 ετών μπήκε σε αναμορφωτήριο επειδή αποπλάνησε μία ανήλικη. Λόγω των οικονομικών του προβλημάτων η μητέρα του ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα κακόφημο μπαρ. Ο Δαγκλής έτυχε να δει τη μητέρα να συνευρίσκεται ερωτικά με έναν πελάτη. Ήταν και το περιστατικό που τόν σημάδεψε για όλη του τη ζωή.
Με δύο δολοφονίες και άλλες πέντε απόπειρες στραγγαλισμού ιερόδουλων η Αστυνομία δεν άργησε να γίνει αντιληπτός από την Αστυνομία. Το λευκό του φορτηγάκι ήταν και αυτό που τόν πρόδωσε
Η δίκη του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1997. Η απολογία του σόκαρε το πανελλήνιο. «Το ‘χω μετανιώσει και ζητώ επιείκεια.
Πήγαινα κανονικά μαζί τους για μια σεξουαλική επαφή και γινόταν το αντίθετο. Ίσως αυτό που είχα δει, τη μητέρα μου με κάποιον…
Δεν θυμάμαι πώς έφτανα μέχρι εκεί. Εκείνες τις στιγμές ήμουν εκτός εαυτού. Δεν μπορώ να εξηγήσω τι ένιωθα. Τα πτώματα τα τεμάχισα μάλλον από μίσος. Φοβόμουν μήπως με συλλάβουν. Συνεχίζω να τις μισώ. Δεν ξέρω γιατί. Άκουγα φωνές, πάντα είχα αυτή την επιθετικότητα. Είναι θολό το μυαλό μου. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πώς νιώθω που με βαρύνουν αυτές οι κατηγορίες», είχε πει μεταξύ άλλων. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Λίγους μήνες μετά στις 2 Αυγούστου βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του.
Σπύρος Μπέσκος, ή αλλιώς ο «δράκος» της παραλίας
Μία ακόμη περίπτωση που στις αρχές της δεκαετίας του ’80 σόκαρε την κοινή γνώμη ήταν και αυτή του φυσικοθεραπευτή, Σπύρου Μπέσκου. Άριστος οικογενειάρχης και υπόδειγμα γείτονα σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Μπέσκος ήταν αυτός που για περίπου δύο χρόνια είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των γυναικών στην παραλιακή.
Η δράση του ξεκίνησε το 1981. Αναζητούσε τα θύματά κυρίως τις βραδινές ώρες. Βίασε και στραγγάλισε δύο γυναίκες και πραγματοποίησε ακόμη 14 απόπειρες.
Το 1983 συνελήφθη όταν αποπειράθηκε να επιτεθεί σε μία αστυνομικό η οποία είχε τοποθετηθεί ως «δόλωμα» για τον Μπέσκο. Στις ανακρίσεις, παρέμεινε ψύχραιμος μέχρι που ήρθε «τετ α τετ» με ένα από τα θύματά του.
Καταδικάστηκε σε δις ισόβια και αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2008 με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά, αλλά με την υποχρέωση της μη εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής παρουσίας στο οικείο Αστυνομικό τμήμα κάθε μήνα. Σε δηλώσεις του μετά την αποφυλάκιση του σε δηλώσεις του ζήτησε συγνώμη για το μεγάλο και άδικο πόνο που προκάλεσε.
mixanitouxronou.gr