Ξεκινά το «ξήλωμα» των φορολογικών νόμων της τελευταίας διετίας -Τι θα ισχύει για ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο

Από τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα θα αρχίσει το υπουργείο Οικονομικών να “ξηλώνει” τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων, με στόχο την ανακατανομή των φορολογικών βαρών.

“Κλειδί” της επιτυχίας του εγχειρήματος είναι, πάντως, η… ευτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης για “χαλάρωση” των δημοσιονομικών στόχων, αφού οι ανατροπές στη φορολογική κλίμακα έχουν υψηλό κόστος, ενδεχομένως πάνω από 1 δισ ευρώ.

Κατ’ αρχήν, οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για τα φετινά εισοδήματα, με αιχμή του δόρατος την πρόβλεψη αφορολογήτου 12.000 ευρώ, δηλαδή όσο προέβλεπε η κλίμακα του 2011, με άμεσα κερδισμένους περίπου 650.000 φορολογούμενους. Δεν έχει ξεκαθαριστεί, πάντως, εάν οι αλλαγές στην παρακράτηση θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο ή αν θα “τρέξουν” από τη ψήφιση του νομοσχεδίου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σε αυτήν την περίπτωση, ο συμψηφισμός με τις κρατήσεις που θα έχουν γίνει στη διάρκεια του έτους, θα καταστεί δυνατός με την υποβολή των δηλώσεων του 2016. Χαρακτηριστικό της νέας κλίμακας είναι ότι θα υπάρξουν περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές, ενδεχομένως 9 ή 10, με ανοικτό ακόμα το ύψος του ανώτατου συντελεστή, που προεκλογικά είχε τεθεί στο 50% ή 60%. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν θα καταργηθεί η έκτακτη εισφορά, που είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με το 2014, όπως επίσης εάν θα επανέλθουν φοροαπαλλαγές που έχουν καταργηθεί, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων και δαπάνες ενοικίων.

Άμεση θα είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα δώσει τη θέση του στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με κλίμακα ανάλογη του ΦΑΠ, που θα προβλέπει αφορολόγητο έτσι ώστε να απαλλαγεί η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας. Επιπλέον, ο νέος φόρος θα υπολογιστεί με νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα ψαλιδιστούν ως και 30% κατ’ εφαρμογήν της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Ν. Βαλαβάνη, η απώλεια των περίπου 2 δισ ευρώ, από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, θα καλυφθεί από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, κάτι που σημαίνει ότι ο Π. Νικολούδης και η Κ. Σαββαϊδου δεν θα έχουν την παραμικρή πίστωση χρόνου στο κυνήγι των μεγάλων υποθέσεων.

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο που θα καταργεί τον ΕΝΦΙΑ, θα υπάρξουν βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών, η οποία δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα, αφού έχουν τακτοποιηθεί μόλις 2 δισ ευρώ από το stock των 70 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ. Κατ’ αρχήν θα παραταθεί και πέρα από το Μάρτιο η δυνατότητα υπαγωγής, χωρίς να υπάρχει πλέον το όριο του 1 εκατ. ευρώ οφειλών και χωρίς να υπάρχει το πλαφόν των 15.000 ευρώ για ρύθμιση σε 100 δόσεις, ενώ θα προβλεφθούν πιο γενναίες εκπτώσεις για όσους υπαχθούν άμεσα, με προφανή στόχο να ενισχυθούν άμεσα τα κρατικά ταμεία, εν όψει μια εξαιρετικά δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

iefimerida.gr

Exit mobile version