Νέα πρόταση κατέθεσαν τα ξημερώματα της Τετάρτης προς την ελληνική πλευρά οι δανειστές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν τώρα από τον Αλέξη Τσίπρα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και να αλλάξει τη φορομπηχτική πολιτική.
Πληροφορίες που επιβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν:
- Υπάρχει πράγματι αντιπρόταση των δανειστών
- Δεν είναι ακόμη γνωστό αν είναι γραπτή
- Ταυτίζεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα φορολογικά
- Οι δανειστές απαιτούν να φύγουν οι φόροι προς τις επιχειρήσεις
- Ζητούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
Συγκεκριμένα:
Οι δανειστές παρουσίασαν νέες προτάσεις στην Αθήνα για να γεφυρωθούν οι διαφορές, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες.
Αντιπρόταση κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ με ένα συνοπτικό 5σέλιδο κείμενο στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές που ζητούν οι Θεσμοί ώστε να κλειδώσει η συμφωνία.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του σχετικού 5σέλιδου κειμένου.
Κάθετα αρνητική είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα αντιπρόταση των δανειστών. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, επίσημος αξιωματούχος της Αθήνας χαρακτήρισε «απολύτως μη αποδεκτή» την πρόταση του ΔΝΤ.
Οι θέσεις των Θεσμών που θα παρουσιασθούν σε λίγη ώρα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του Eurrogroup ουσιαστικά διατηρούν τη σκληρή γραμμή που είχαν εξαρχής τηρήσει για το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ.
Στο συνταξιοδοτικό η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους εργοδότες και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Στην αντιπρότασή τους οι πιστωτές επιμένουν στην εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από το 2016 με εξάλειψη του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017.
Ακόμη, οι Θεσμοί εξακολουθούν να επιμένουν στην άντληση πρόσθετων φόρων 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, από 0,74% που προτείνει η Ελλάδα.
Στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων, όπου η Ελλάδα είχε προτείνει αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 29%, οι πιστωτές περιορίζουν με την πρότασή τους την αύξηση αυτή στο 28%.
Σημειώνεται πως, μιλώντας σε συνεργάτες του λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι οι Θεσμοί δεν αποδέχονται τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.
«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας μιλώντας στους συνεργάτες του. «Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 13:00 το μεσημέρι της Τετάρτης η σύσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών λίγο πριν την τετραμερή συνάντηση Αλέξη Τσίπρα, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, ώστε να κλείσουν δια ζώσης τα ανοιχτά ζητήματα πριν το Eurogroup.
Προσερχόμενος στη συναντηση των επικεφαλής των θεσμών ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Νταισενμπλουμ δήλωσε: «πολλή δουλεια μένει να γίνει σημερα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία». Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε επίσης ότι «χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά».
O πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να φθάσουν στις Βρυξέλλες στις 14:00.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και ξεχωριστή συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα.
Να σημειωθεί ότι λίγον πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο ελληνας πρωθυπουργός με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε:
«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι η αντίδραση του πρωθυπουργού πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες, στην οποία κατηγόρησε τους δανειστές ότι δεν θέλουν συμφωνία ή εξυπηρετούν συμφέροντα στην Ελλάδα, έγινε την ώρα που είχε ήδη στα χέρια του τις αντιπροτάσεις των δανειστών.
Επειδή οι δανειστές ζητούν να αρθεί η βαριά φορολογία στις επιχειρήσεις και να περικοπούν μισθοί και συντάξεις, γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε «συμφέροντα στην Ελλάδα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Οι πρώτες φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη συνάντηση των Βρυξελλών, λίγο πριν φτάσει ο Αλέξης Τσίπρας, αποτυπώνουν τον προβληματισμό Λαγκάρντ, Μοσκοβισί και λοιπών συμμετεχόντων.
Photograph: VIRGINIA MAYO / POOL/EPA
iefimerida.gr