Στα πλοκάμια μιας απίστευτης γραφειοκρατίας έχουν μπλεχτεί οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου, ακόμη κι αν είναι φορολογικά ενήμεροι, καθώς οι διασταυρώσεις των στοιχείων έχουν «παγώσει» κάπου ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Μάλιστα, εξαιτίας της ίδιας αδυναμίας του συστήματος να διασταυρώσει τα στοιχεία, δεν προχωράει και η διαδικασία συμψηφισμού επιστροφών φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν γίνει λιγότεροι από 100 συμψηφισμοί.
Οι φορολογούμενοι πρέπει να περάσουν πρώτα από την εφορία
Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, από την 1η Ιουλίου όλες οι επιστροφές φόρων, μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων, αγροτών κ.λπ. έπρεπε να ελέγχονται από τις εφορίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί. Ακόμη και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ελέγχονται από τις εφορίες και αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, επιστρέφονται τα σχετικά ποσά.
Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι πρέπει να περάσουν πρώτα από την εφορία για να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και κάποια στιγμή να πάρουν τα χρήματά τους από το ελληνικό Δημόσιο.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα άνεργου φορολογουμένου,που αναφέρει η «Καθημερινή», ο οποίος πήγε στην εφορία του για να διαπιστώσει γιατί δεν έχει γίνει ακόμα η επιστροφή φόρου. Ο υπάλληλος της εφορίας μπήκε στο ηλεκτρονικό σύστημα, είδε ότι ο φορολογούμενος είναι δικαιούχος επιστροφής, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να του επιστραφούν άμεσα τα χρήματά του. Ο υπάλληλος του είπε… να τηλεφωνήσει σε δύο μήνες στην περίπτωση που δεν έχει γίνει η πίστωση της επιστροφής φόρου στον λογαριασμό του.
Ουσιαστικά ένα μέτρο όπως των αυτόματων συμψηφισμών που θα έλυνε πολλά προβλήματα τόσο στους φορολογουμένους όσο και στο Δημόσιο δημιουργεί γραφειοκρατία και αγανάκτηση. Πρόκειται για ένα πισωγύρισμα στη δημόσια διοίκηση, γεμίζοντας πάλι τις εφορίες με ουρές φορολογουμένων που ζητούν την επιστροφή φόρου. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αρκετοί φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν πως πρέπει να περάσουν από την εφορία. Και αναμένουν καρτερικά να πιστωθεί κάποια στιγμή το ποσό στους λογαριασμούς τους. Μέχρι να γίνει το νέο αυτόματο σύστημα συμψηφισμών, οι επιστροφές φόρου θα γίνονται με το σταγονόμετρο.
Το σύστημα των Ταμείων με εκείνο της ΓΓΠΣ δεν είναι συμβατό
Ταυτόχρονα, τα ασφαλιστικά ταμεία από τη διαδικασία συμψηφισμού αναμένουν έως το τέλος του χρόνου να εισπράξουν περίπου 150 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν «ανελαστικό», καθώς έχει υπολογιστεί στη διαδικασία κάλυψης μέρους των ελλειμμάτων, κυρίως σε ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, αν και υπήρξαν φωνές από το οικονομικό επιτελείο αλλά και από μερίδα κυβερνητικών βουλευτών για «πάγωμα της διαδικασίας», κυρίως λόγω της πολιτικής συγκυρίας, τελικά αποφασίστηκε η διαδικασία να «τρέξει» όπως προβλέπει ο νόμος. Βέβαια, το να «τρέξει» στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί οξύμωρο σχήμα, καθώς τα πληροφοριακά συστήματα των ασφαλιστικών ταμείων και των ΔΟΥ, στις οποίες πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας, ήταν μη συμβατά ή και παρωχημένα, με αποτέλεσμα η διαδικασία να βρίσκεται ακόμη… παγωμένη.
Είναι ενδεικτικό ότι το ψηφιακό αρχείο οφειλετών που δημιούργησε πριν από περίπου ενάμιση μήνα το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και απέστειλε στη ΓΓΠΣ δεν ήταν συμβατό με το πληροφοριακό σύστημα των εφοριών. Επίσης, κάποια από τα αρχεία που έφθασαν στις ΔΟΥ ήταν χειρόγραφα, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να σταματήσουν, καθώς υπάλληλοι των εφοριών δήλωσαν αδυναμία στη διενέργεια ελέγχων… Μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι έχουν πραγματοποιηθεί διασταυρώσεις και συμψηφισμοί σε λιγότερες από 100 περιπτώσεις οφειλετών…
Η διαδικασία έχει ανασταλεί εκ νέου
Η διαδικασία έχει ανασταλεί εκ νέου, μέχρι να υπογραφεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί, αγρότες και συνταξιούχοι που έχουν μπει στην ίδια μοίρα με τους οφειλέτες προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να αναμένουν μάταια την επιστροφή φόρου εισοδήματος.
Ειδικά στην περίπτωση των αγροτών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η αντίδραση έχει φτάσει έως και το Μαξίμου, καθώς υπάρχουν αγρότες που δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ από το 2013, δεν χρωστούν στον ΟΓΑ ή στο Δημόσιο και παραμένουν σε αναμονή μαζί με όλους τους υπολοίπους φορολογουμένους…
Πηγές από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει εντός του Οκτωβρίου «πάση θυσία», ενώ καθυστέρηση αναμένεται πιθανότατα στους ελέγχους που αφορούν στον ΟΓΑ. Σημειώνουν, όμως, ότι οι επιστροφές ή οι συμψηφισμοί θα γίνουν εντός του 2014, καθώς το ασφάλιστρο των αγροτών είναι ετήσιο και οι εισπράξεις (στην περίπτωση οφειλών) θα γίνουν από τις εξισωτικές αποζημιώσεις που δίνονται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Φρένο» τον Αύγουστο
Οι επιστροφές φόρου έχουν ανέλθει στα 2,177 δισ. ευρώ στο 8μηνο του έτους, έναντι στόχου 2,018 δισ. (+159 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, καταγράφεται συγκράτηση των επιστροφών τον τελευταίο μήνα.
Συγκεκριμένα:
Στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου οι επιστροφές ήταν στα επίπεδα των 906 εκατ. ευρώ.
Τον Μάιο επεστράφησαν 320 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 1,226 δισ. ευρώ.
Τον Ιούνιο επιστράφησαν 333 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 1,558 δισ. ευρώ.
Τον Ιούλιο επεστράφησαν 444 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 2,002 δισ. ευρώ.
Τον Αύγουστο οι επιστροφές ήταν της τάξης των 177 εκατ. ευρώ και έφθασαν τα 2,177 δισ. ευρώ.
Οι ανωτέρω επιστροφές αφορούν ως επί το πλείστον τους εξαγωγείς και όχι τον φόρο εισοδήματος.