Μεταξύ των κορυφαίων η μαθητική ομάδα της Πτολεμαΐδας στη διεθνή ολυμπιάδας ρομποτικής W.R.O. 2014

Ολοκληρώθηκε η 11η Διεθνής Ολυμπιάδα Ρομποτικής (W.R.O. 2014) που είχε ως θέμα «Ρομπότ και Διάστημα» και διοργάνωσε το ρωσικό υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή 367 ομάδων από 48 χώρες.

Συνολικά 1005 μαθητές και φοιτητές διαγωνίστηκαν πάνω σε τεχνολογίες αιχμής λύνοντας συνεργατικά, πραγματικά προβλήματα, με δημιουργικότητα, φαντασία και μεθοδικότητα. Η Ολυμπιάδα W.R.O. είναι ένας από τους μεγαλύτερους μαθητικούς διαγωνισμούς ρομποτικής στον κόσμο. Τη φετινή χρονιά, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν περισσότεροι από 40.000 μαθητές σε 20.000 ομάδες υπό την υποστήριξη αντίστοιχου αριθμό προπονητών (μεντόρων).

Η τελική φάση του διαγωνισμού φιλοξενήθηκε στην Ολυμπιακή πόλη του Σότσι το διάστημα 21-23 Νοεμβρίου 2014. Το Σότσι διοργάνωσε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 και είναι η πρώτη φορά στα 11 χρόνια της διοργάνωσης που μια ολυμπιάδα ρομποτικής φιλοξενείται σε μια Ολυμπιακή πόλη σε μια Ολυμπιακή χρονιά.

Η ομάδα «Πίκο Απίκο» των μαθητριών της Α’ Γυμνασίου της Πτολεμαΐδας συνεχίζει την καλή παράδοση που έχει η πόλη μας. Είναι η πέμπτη χρονιά και η έβδομη κατά σειρά ομάδα της πόλης μας που συμμετέχει στην τελική φάση Ολυμπιάδας Ρομποτικής στην τεχνική κατηγορία (Regular Elementary). Το δικαίωμα συμμετοχής στην Ολυμπιάδα το απέκτησε η ομάδα μας με τη κατάκτηση της πρώτης θέσης στον πανελλήνιο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα και αφού προηγήθηκε η επιτυχής συμμετοχή της στον αντίστοιχο περιφερειακό διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης.

Οι μαθήτριες που συγκροτούν την ομάδα είναι οι:

Ηλιάνα Ζαραφίδου μαθήτρια του Μουσικού Σχολείο Πτολεμαΐδας. Μηχανικός πλατφόρμας εκτόξευσης και προγραμματίστρια.
Θεοδώρα Παυλίδου μαθήτρια του 4ου Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας. Μηχανικός οχήματος και υπεύθυνη τεχνικού ελέγχου.
Έφη Καρτάλη μαθήτρια του 4ου Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας. Μηχανικός οχήματος και υπεύθυνη ελέγχου και εκκίνησης του ρομπότ.

Προπονητής της ομάδας είναι ο υπεύθυνος του ΚεΠληΝετ Πτολεμαΐδας:
Χαράλαμπος Ζαραφίδης καθηγητής πληροφορικής ΠΕ.20, MSc, του 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας.

Στην ομάδα υποστήριξης συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής:
Σοφία Παπαγεωργιάδου καθηγήτρια πληροφορικής του 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας και
Νικόλαος Φουστέρης καθηγητής πληροφορικής, MSc, του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας.

Η αποστολή ταξίδεψε από Θεσσαλονίκη για το Σότσι μέσω Κωνσταντινούπολής τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 21/11. Ακολούθησε ένα δύσκολο πρόγραμμα προπόνησης στο χώρο του διαγωνισμού (Exhibition Media Complex) για (8) οκτώ περίπου ώρες με στόχο να εξοικειωθεί η αποστολή με το χώρο του διαγωνισμού και να προσαρμοστούν το ρομπότ πάνω στις πίστες του διαγωνισμού και τις συνθήκες φωτισμού του χώρου. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με την τελετή έναρξης, τη βραδιά φιλίας και γνωριμίας των ομάδων και αρκετά οργανωτικά προβλήματα.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 22/11, η ομάδα προσήλθε στο χώρο του διαγωνισμού στις 8.30 το πρωί σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η προκριματική φάση για την επιλογή των (16) δεκαέξι ομάδων από κάθε κατηγορία ξεκίνησε με καθυστέρηση τριών ωρών και ολοκληρώθηκε στις έντεκα το βράδυ! Η ομάδα μας αντιμετώπισε με επιτυχία την αποστολή που έπρεπε να εκτελέσει το αυτόνομο ρομποτικό όχημά της.

Μέσα στο χρονικό περιθώριο 150 λεπτών σύμφωνα με τους κανονισμούς του διαγωνισμού και χωρίς καμία βοήθεια από τους προπονητές συναρμολόγησαν από μνήμης το πλήρως αυτόνομο ρομπότ και την πλατφόρμα εκτόξευσης. Η συναρμολόγηση των 600 και πλέον εξαρτημάτων έγινε αλάνθαστα από μνήμης και με ακρίβεια, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Χρειάστηκαν περίπου 30 λεπτά υποδειγματικής συνεργασίας των τριών μαθητριών για να ολοκληρωθούν οι κατασκευές και να γίνουν οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι. Στη συνέχεια χρειάστηκε η προσαρμογή της συμπεριφοράς του ρομπότ με την τροποποίηση του κώδικα NXT-G ώστε να αντιμετωπιστεί τόσο το αρχικό σενάριο όσο και η έκπληξη.

Η έκπληξη ανακοινώθηκε με την έναρξη του χρόνου συναρμολόγησης, και ήταν η προσθήκη ενός επιπλέον πολίτη που έπρεπε να μεταφερθεί και αυτός σε ασφαλή περιοχή.

Το ρομπότ έπρεπε να είναι ικανό να μεταφέρει τα τρία τμήματα ενός πυραύλου από προκαθορισμένους χώρους αποθήκευσης στην περιοχή συναρμολόγησης. Στη συνέχεια να αναγνωρίζει χρωματικά τα τμήματα και να τα συναρμολογεί με το σωστό τρόπο. Επιπλέον έπρεπε να ανυψώσει και να τοποθετήσει τον συναρμολογημένο πύραυλο με τη βοήθεια της πλατφόρμας εκτόξευσης κάθετα πάνω από μία κεκλιμένη ράμπα. Το σενάριο περιελάμβανε και την απομάκρυνση των τεσσάρων πολιτών από την περιοχή της εκτόξευσης σε μια προκαθορισμένη ασφαλή περιοχή.

Η ομάδα μας, στο τέλος της ενδεκάωρης προκριματικής φάση συγκέντρωσε την πολύ υψηλή βαθμολογία των 95 πόντων με άριστα τους 105 και χρόνο ολοκλήρωσης της αποστολής 110 δευτερόλεπτα. Στα κριτήρια ισοβαθμίας που χρησιμοποιήθηκαν για να επιλεγούν οι 16 ομάδες του τελικού και με ελάχιστα δευτερόλεπτα διαφορά από τις προηγούμενες ομάδες βρεθήκαμε εκτός τελικού. Η τελική κατάταξη θα ανακοινωθεί στις 11 Δεκεμβρίου, υπολογίζουμε, ότι η θέση μας είναι μέσα στην εικοσάδα. Ο σχεδιασμός των ρομποτικών οχημάτων και η στρατηγική αντιμετώπιση των λύσεων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς ήταν εξίσου καλή με τις ομάδες που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Την 1η θέση στην τεχνική κατηγορία του Δημοτικού κατέκτησε η Ινδονησία που ήταν και η διοργανώτρια χώρα της περσινής ολυμπιάδας. Στις επόμενες θέσεις της κατάταξης ακολουθούν ομάδες της Μαλαισίας, Ρωσίας, Ταΐβάν, Ιαπωνίας, Σιγκαπούρης.

Οι μεγαλύτερες αποστολές ήταν: Ρωσία (44 ομάδες), Ταϊβάν (24 ομάδες), Ταϊλάνδη (22 ομάδες), Νότια Κορέα (20 ομάδες), Κίνα (17 ομάδες). Πρώτη φορά συμμετείχαν ομάδες από Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Βραζιλία, Ουγγαρία, Λευκορωσία, Αρμενία και την Παλαιστίνη. Συνολικά δώδεκα ελληνικές μαθητικές ομάδες συμμετείχαν στον διαγωνισμό, έξι στην τεχνική κατηγορία (Regular), πέντε στο δημιουργικό τμήμα του διαγωνισμού (Open) και μία στο κολεγιακό τμήμα. Τη Δυτική Μακεδονία και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα εκπροσώπησαν εκτός από τη δική μας ομάδα μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και μαθητές από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς. Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη επιτυχία της ελληνικής αποστολής με την ομάδα “Minders” να κατακτά την 7η θέση στη δημιουργική (open) κατηγορία για μαθητές Λυκείου.
Εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις τρεις μέρες του διαγωνισμού ρομποτικής ομάδες από όλο τον κόσμο να παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο τεχνικό και στο δημιουργικό τμήμα του διαγωνισμού, το ρομποτικό ποδόσφαιρο και το κολεγιακό τμήμα. Στον ίδιο χώρο επίσης πραγματοποιήθηκαν σαν παράλληλες δράσεις, ομιλίες και ένα διεθνές συνέδριο ρομποτικής.

Οι μαθητές μας, εργάστηκαν για περισσότερες από 300 ώρες εκτός σχολικού προγράμματος, Σαββατοκύριακα και αργίες και κατάφεραν να πετύχουν το σύνολο των στόχων που είχαν τεθεί κατά τον αρχικό σχεδιασμό. Η όλη προσπάθεια στηρίχθηκε από το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Πτολεμαΐδας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης και από συναδέλφους εκπαιδευτικούς της πόλης μας.

Εν κατακλείδι, η συμμετοχή μας στην ολυμπιάδα WRO-2014 ανέδειξε ότι μπορούμε να οραματιζόμαστε, να έχουμε ξεκάθαρο εκπαιδευτικού πλαίσιο και σκοπό, να προσδιορίζουμε τους επιμέρους στόχους και να τους κατακτάμε χρόνο με το χρόνο, δημιουργώντας ανθρωποδίκτυα και συνεργασίες. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει η πολιτική βούληση για μακροχρόνιο σχεδιασμό και επένδυση πάνω στις νέες τεχνολογίες με έμφαση στους νέους και ιδιαιτέρα τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η τελική φάση της 12ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής WRO-2015 θα φιλοξενηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Ντόχα του Κατάρ και η μεθεπόμενη, 13η Ολυμπιάδα WRO-2016 στην Ινδία.

Οι χορηγοί.
Ευχαριστούμε το Δήμαρχο Εορδαίας κ. Σάββα Ζαμανίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας για την ομόφωνη απόφαση που έλαβε για τη στήριξη της προσπάθειάς μας. Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνονται, να ενισχύονται και να προβάλλονται καλές πρακτικές που σχετίζονται με την εκπαίδευση, τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και την αριστεία.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνη Παπαδημητρίου. Η εκ νέου και κατ” εξαίρεση ενίσχυση της προσπάθειάς μας από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση μας έδωσε τους απαραίτητους πόρους και την ενθάρρυνση να συνεχίσουμε.

Το ΚεΠληΝεΤ.
Το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Πτολεμαΐδας είναι αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ανήκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Π.Ε. Κοζάνης. Το ΚεΠληΝεΤ στηρίζει τους συναδέλφους, τις σχολικές και διοικητικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των επαρχιών Βοΐου και Εορδαίας του Ν. Κοζάνης. Σκοπός του είναι η διάχυση τεχνογνωσίας και η στήριξη των συναδέλφων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν με την ένταξη των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα τελευταία έξι χρόνια συμμετέχει ενεργά σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής στηρίζοντας ομάδες μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συμμετείχαμε με μαθητές της πόλης μας στις παγκόσμιες ολυμπιάδες ρομποτικής: WRO-2009 Ν. Κορέα, WRO-2010 Φιλιππίνες, WRO-2011 Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, WRO-2012 Μαλαισία. Την ίδια χρονιά μαθήτριες μας κατέκτησαν την 1η Πανευρωπαϊκή θέση στο διαγωνισμό e-Skills Week 2012 που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2013 η ομάδα μας στη ρομποτική κατέκτησε την 3η Πανελλήνια Θέση και η ομάδα της F1 in School βραβεύτηκε για την καλύτερη παρουσίαση. Στην τελική κατάταξη πρώτευσε ανάμεσα στα δημόσια σχολεία και κατέκτησε την 4η Πανελλήνια θέση.

Η πρόταση.
Ζητάμε ένταξη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου Εορδαίας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δράσεων, σχετικών με τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και της επιστήμης της Πληροφορικής ιδιαίτερα στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Να υλοποιηθούν τολμηρές και καινοτόμες παρεμβάσεις που αξιοποιούν και αναδεικνύουν τους ταλαντούχους εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αν δοθεί ένα λεπτό του ευρώ για ένα χρόνο και για κάθε κυβικό μέτρο γης που αλλάζει θέση από την εκμετάλλευση της Δ.Ε.Η. στην περιοχή μας θα μπορούσαμε να έχουμε ένα εξοπλισμένο κέντρο πληροφορικής και νέων τεχνολογιών με ουσιαστικότερη προσφορά για το αύριο του τόπου μας.

Ο σχεδιασμός.
Τη φετινή χρονιά θα στηρίξουμε συναδέλφους εκπαιδευτικούς και μαθητές της περιοχής μας που θα θελήσουν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ρομποτικής και νέων τεχνολογιών. Οι αιτήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω της ιστοσελίδας του ΚεΠληΝεΤ Πτολεμαΐδας [1] από 1-7 Δεκεμβρίου 2014.

Σχετικά.
[1] http://plinetptol.sch.gr/tiki-robotics
[2] http://wro2014.org/

– Ο –
Προπονητής

Χαράλαμπος Ζαραφίδης

 

 

kozanimedia.gr

Exit mobile version