Μετά την τηλεδιάσκεψη αποφάσισαν να τα ξαναπούν την Τετάρτη![Ολόκληρο το ιστορικό]

Νέα τριμερής Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη. Νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. θα έχουν την τετάρτη ο πρωθυπουργός με την Καγκελάριο και τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Ραντεβού για την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες έκλεισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, στην νέα τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίς το βράδυ του Σαββάτου. Οι τρεις ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. με τους ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής σε μια στιγμή που το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται σε αδιέξοδο, ενώ ο χρόνος κυλάει αντίστροφα με όλα τα ενδεχόμενα να μένουν ανοιχτά.

Παρίσι: Να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από το Παρίσι, τις οποίες επικαλείται το γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τηλεφωνική επικοινωνίας αποσκοπούσε  «στην προώθηση των διαπραγματεύσεων, σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους της».Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες «κατέγραψαν την παρούσα κατάσταση με στόχο να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών».

Η νέα επικοινωνία ήρθε λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις ότι του Reuters ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε το Σαββατο να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς η Αθήνα δεν έχει ακόμη στείλει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της, όπως είχε δεσμευθεί ότι θα έπραττε ήδη από την περασμένη Πέμπτη.

«Η Αθήνα δεν έστειλε τις προτάσεις της»

Ο αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο δήλωσε: «Ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία για τις 11 το πρωί του Σαββάτου (12 ώρα Ελλάδας), αλλά ο Γιούνκερ αρνήθηκε επειδή δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις και οι προτάσεις, τις οποίες η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε την Τετάρτη ότι θα στείλει την Πέμπτη δεν έχουν φτάσει ακόμη. Δεν έχει υπάρξει καμία νέα εξέλιξη, οπότε δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε».

Διάψευση από Μαξίμου, επιβεβαίωση από την Κομισιόν

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης διέψευσε ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «οι δυσκολίες τώρα βρίσκονται στην πλευρά του Βερολίνου και όχι στις Βρυξέλλες και τον κ. Γιούνκερ».

Σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η παραφιλολογία συνεχίζεται. Μετά την πρόταση των θεσμών, ”που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα” -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!…-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών.»

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Reuters. Οπως μετάδωσε ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού Alpha στις Βρυξέλλες, σε επικοινωνία που είχε με την κυρία Μίνα Αντρέεβα, εκείνη του είπε ότι είναι σε θέση απλά να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε αίτημα από τον κ. Τσίπρα για επικοινωνία με τον κ. Γιούνκερ. Ωστόσο, δεν έδωσε παραπάνω πληροφορίες και αρκέστηκε να πει πως οι δύο άντρες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της συνάντησης κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής

«O κ. Τσίπρας να ανταποκριθεί σοβαρά στα ζητήματα»

Σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται αξιωματούχο των Βρυξελλών που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην συνάντηση του G7, ο κ. Γιούνκερ πιστεύει ότι η ομιλία του κ. Τσίπρα δεν άφησε περιθώρια διαλόγου. «Δεν υπάρχει λόγος για μια συνάντηση, εκτός εάν (ο κ. Τσίπρας) ανταποκριθεί σοβαρά στα ζητήματα» δήλωσε ο αξιωματούχος. Η ίδια πηγή σχολίασε επίσης ότι οι δανειστές της Ελλάδας εξεπλάγησαν τόσο από την απόλυτη απόρριψη της πρότασής τους από τον κ. Τσίπρα κατά την ομιλία του στη Βουλή όσο και από την απόφαση να καθυστερήσει η πληρωμή της δόσης των 300 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ.

Μέρκελ: «Απλώς ελπίζουμε…»

Η γερμανική κυβέρνηση δεν κρύβει την απογοήτευσή της από την στάση της Ελληνικής κυβέρνησης. Η καγκελάριος Μέρκελ ξεκαθαρίζει ότι το ελληνικό ζήτημα δεν θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής του G7 που αρχίζει αύριο στη Γερμανία. Μάλιστα είπε ότι θα γίνει συζήτηση για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, όπως για την πορεία της Ιρλανδίας που αν και βρισκόταν σε πρόγραμμα έχει ήδη καταφέρει να είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη και ότι ανάλογη είναι και η πρόοδος στην Πορτογαλία και την Ισπανία.«Και μετά θα μιλήσουμε και για την Ελλάδα. Αλλά, ειλικρινά, αυτό δεν αποτελεί κεντρικό θέμα, αλλά απλώς θα κάνουμε αναφορά για το πού βρισκόμαστε και θα εκφράσουμε την ελπίδα μας ότι οι συνομιλίες μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία», είπε η καγκελάριος.

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Φτάσαμε στα όριά μας

Την ίδια διάθεση έναντι της Ελλάδας εκφράζει και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μάλιστα δεν διστάζει να προβλέψει τις εξελίξεις μετά από μια αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο σοσιαλδημοκράτης εταίρος της Άγκελα Μέρκελ θεωρεί ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για ελιγμούς. Μιλώντας στην Stuttgarter Nachrichten, δηλώνει ότι μια συμφωνία «εξαρτάται αποκλειστικά από την στάση της Ελληνικής κυβέρνησης. Η Ευρώπη έχει φτάσει ήδη στα όριά της.» Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δηλώνει ότι το κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο τώρα είναι να αφεθεί η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη. «Ωστόσο αυτό θα είναι σίγουρα κάτι που κοστίζει ακριβά» λέει ο Γκάμπριελ και προσθέτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξαρτήτως από το τι έχει συμβεί, γεγονός που με τη σειρά του θα σημάνει ότι θα υπάρχει ακόμη ανάγκη για χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό ο αντικαγκελάριος σχολίασε: «Το πρόβλημά του είναι ότι δεν έχει την θέληση να αντιμετωπίσει ζητήματα που απαιτούν επίλυση. Προτιμά να τα φορτώνει στους ώμους των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Όμως αυτή η τακτική δεν μπορεί να λειτουργήσει.»

Μάρτιν Σουλτς: Ο Τσίπρας παίζει παιχνίδια

Σε συνέντευξή του  στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse , ο Γερμανός πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δηλώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός «παίζει παιχνίδια» και καθυστερεί τις διαδικασίες, όσον αφορά στην εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα». Ο κ. Σουλτς υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε πολλές υποχωρήσεις και κατηγορεί μερίδα της ελληνικής κυβέρνησης για ιδεολογικά «γινάτια».

Σαπέν: Η Ελλάδα έπρεπε να προτείνει ισοδύναμα

Σε πλήρη αντίθεση με τις οργισμένες δηλώσεις της πλειοψηφίας των ευρωπαίων, ο γάλλοος υπουργός οικονομικών επιλέγει τον συμφιλιωτικό τόνο λέγοντας ότι οι προτάσεις των δανειστών δεν αποτελούσαν τελεσίγραφο. Ο Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας στο Πουατιέ, ότι η Αθήνα θα έπρεπε να έχει προτείνει εναλλακτικά μέτρα στην πρόταση για περικοπές στις συντάξεις. «Κανένας δεν είπε – ούτε οι θεσμοί των δανειστών ούτε οι χώρες της ευρωζώνης – ότι επρόκειτο για μια πρόταση take-it-or-leave-it, ότι ήταν τελεσίγραφο». Ερωτηθείς αν η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να καταρρεύσει λόγω του ζητήματος των συντάξεων ο γάλλος υπουργός είπε ότι οι ελληνικές αντιρρήσεις δεν είναι αβάσιμες «θα έπρεπε να κάνουν διαφορετικές αντιπροτάσεις για να προσπαθήσουν να επιτύχουν την ίδια οικονομική ισορροπία.»

Βαρουφάκης: Δεν υπογράφουμε τέτοια συμφωνία

«Δεν θα υπογράψουμε κάτι το οποίο ενδυναμώνει αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων πέντε ετών…Δεν υπάρχει πιθανότητα να υπογράψουμε μια συμφωνία, κι εγώ ως υπουργός Οικονομικών αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου σε μια τέτοια συμφωνία», δηλώνει στο Πρώτο Θέμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.  Σημειώνει πως «το κείμενο που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό αγγίζει τα όρια του προσβλητικού…ήταν ένα προβοκατόρικο κείμενο που προφανώς δεν το εννοούσαν, δεν μπορώ να το φανταστώ ότι το εννοούσαν σαν βάση συμφωνίας,αλλά ως μια επιθετική κίνηση, για να τρομοκρατήσουν την ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται”. Λέει ακόμη ότι είναι «ανένδοτος» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και αφήνει χαραμάδα να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά δηλώνοντας πως «αλλάζει η σκέψη του γι’ αυτό το θέμα μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες και τους βουλευτές του Αιγαίου».

Λαφαζάνης: Οι δανειστές θέλουν παράδοση και υποταγή

Την απαισιοδοξία του για μια συμφωνία με τους δανειστές εκφράζει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Λαφαζάνης μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής. «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για θετική συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές. Οι τελευταίοι μάλλον θέλουν παράδοση και υποταγή. Και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το επιτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει και τονίζει ότι ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη, «δεν έχει και ως επιλογή την εξόντωση του λαού μας μέσα στην ευρωζώνη». Αναφερόμενος στην προσωπική του στάση, ο κ. Λαφαζάνης δηλώνει: «Αν έχουμε μια κακή συμφωνία , ασύμβατη με το πρόγραμμά μας , πράγμα που δεν πιστεύω ότι θα δεχθεί η κυβέρνηση, το πρόβλημα θα είναι για τον τόπο και τον ελληνικό λαό και θα είναι πελώριο και όχι το τι θα κάνω εγώ στη Βουλή». Τονίζει ακόμη ότι « ούτε η κυβέρνηση θα χάσει τη λεγόμενη δεδηλωμένη ,ούτε θα υπάρξει καμία ηρωϊκή πτώση της».

ΔΝΤ: Δεν προτείναμε στην Αθήνα το «πακετάρισμα»

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις και προβληματισμό έχει προκαλέσει στους κύκλους του ΔΝΤ η εικόνα που επιχείρησαν να περάσουν κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα ότι δηλαδή το Ταμείο εισηγήθηκε το «πακετάρισμα» των δόσεων για το τέλος του Ιουνίου. Αξιωματούχος του ΔΝΤ με τον οποίον συνομίλησε το TheToc εξέφραζε την απορία του για αυτούς τους ισχυρισμούς της Αθήνας που- όπως είπε – «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Ο αξιωματούχος τόνισε χαρακτηριστικά: «Το ΔΝΤ δεν εισηγήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση την ομαδοποίηση των δόσεων. Αυτό ήταν μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης που γνωστοποιήθηκε στο ΔΝΤ την τελευταία στιγμή. Μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία ενημέρωση αλλά αντιθέτως οι διαβεβαιώσεις Ελλήνων αξιωματούχων ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και ότι μια τέτοια επιλογή ομαδοποίησης των δόσεων δεν είναι πάνω στο τραπέζι».

Όπως έχει μεταφέρει το TheToc ως πληροφορία ήδη από χθες, το κλίμα στις σχέσεις ΔΝΤ – Αθήνας χαρακτηρίζεται ακόμη κι ως «ψυχροπολεμικό» με την Κριστίν Λαγκάρντ σε ανεπίσημες συνομιλίες της να κάνει λόγο για πλήγμα στην αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης.

Πηγές: TheTOC.gr, Reuters, Βήμα της Κυριακής, Πρώτο Θέμα, Stuttgarter Nachrichten

Exit mobile version