Η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά όχι όσο φαίνεται. Και αυτό, γιατί ένας στους έξι ανέργους παραμένει χωρίς δουλειά σχεδόν «κατ΄ επιλογήν». Αυτή η κατηγορία ανέργων δεν δείχνει να μειώνεται, αν και η συνολική ανεργία πέφτει.
Είτε γιατί δεν ψάχνει –όπως δηλώνει στις υπηρεσίες του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού– για δουλειά είτε γιατί συνεχίζει να απορρίπτει δουλειές, όπως καταγράφεται από τις μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Και όχι μόνο αυτό, αλλά… αυξάνονται περισσότερο οι «κατ΄ επιλογήν» από τους «κατ΄ ανάγκην» άνεργοι, την ίδια στιγμή που η ανεργία έχει αρχίσει –αν και πολύ αργά– να μειώνεται. Στο «σκληρό πυρήνα» εκείνων που δεν ψάχνουν για δουλειά βρίσκονται οι νέοι έως 30 ετών. Αναλυτικά, από τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι:
1. Πάνω από 200.000 άνεργοι είτε δεν αναζητούν εργασία είτε απέρριψαν κάποια πρόταση στα μέσα του 2014 και ενώ το συνολικό πλήθος των ανέργων ξεπερνούσε τα 1,2 εκατομμύρια.
Συγκεκριμένα:
– 143.744 άνεργοι οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ «δεν αναζητούσαν εργασία» τον Ιούλιο του 2014. Από τον ΟΑΕΔ επισημαίνουν πως η ύπαρξη αυτής της κατηγορίας οφείλεται στο ότι πολλοί άνεργοι θέλουν να καταγράφονται στον ΟΑΕΔ για «άλλους λόγους», π.χ., για τη λήψη κάποιου κοινωνικού επιδόματος και όχι για να εργαστούν.
– 58.884 άνεργοι από εκείνους που μέτρησε η ΕΛΣΤΑΤ στο γ΄ τρίμηνο του 2014 (Απρίλιος-Ιούνιος 2014) απέρριψαν κάποια επαγγελματική πρόταση κατά το χρονικό διάστημα αυτό, γιατί δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας, δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές ή δεν εξυπηρετούσε το ωράριο.
Με άλλα λόγια, οι 202.628 από τους 1.280.101 ανέργους (ή ένας στους έξι) παραμένουν χωρίς δουλειά από «δική τους επιλογή». Το γεγονός αυτό «πείθει» αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας –τα οποία επεξεργάζονται τη χάραξη της πολιτικής στήριξης της απασχόλησης στην Ελλάδα– να εκτιμούν πως οι «πραγματικοί» άνεργοι ανέρχονται γύρω στο 1 εκατομμύριο αυτήν τη στιγμή και, έτσι, αντιστοιχούν στο 22,7 % του εργατικού δυναμικού και όχι στο 26,6%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Άρα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Capital.gr, η «πραγματική» ανεργία είναι κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη απ΄ ό,τι φαίνεται στις επίσημες μετρήσεις, γεγονός που κάνει «έστω και λίγο» πιο «υποφερτή» την «πολιτική διαχείριση» του πιο «καυτού, αυτήν τη στιγμή, κοινωνικού προβλήματος της χώρας».
2. Η εκτίναξη του πλήθους των «κατ΄ επιλογήν» ανέργων οφείλεται βασικά σε εκείνους που δεν ψάχνουν για δουλειά και όχι σε εκείνους που έχουν απορρίψει κάποια επαγγελματική πρόταση.
Η τελευταία κατηγορία ανέργων αποτελείται διαχρονικά πάνω-κάτω από το ίδιο πλήθος (54.000-58.000). Έτσι, το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο το οποίο προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι πως στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2011 και Ιουλίου 2014 οι άνεργοι που δεν αναζητούν εργασία αυξήθηκαν αναλογικά περισσότερο από εκείνους που… αναζητούν.
Συγκεκριμένα, οι άνεργοι που δεν αναζητούν εργασία αυξήθηκαν, κατά την τελευταία τετραετία, κατά 37,6%, ενώ οι άνεργοι που αναζητούν εργασία αυξήθηκαν μόλις κατά 31,7%
Από τους 89.642, οι «κατ΄ επιλογήν» άνεργοι έφτασαν στους 143.744, ενώ από τους 569.742 ανέργους που ψάχνουν δουλειά φτάσαμε στους 835.282. Έτσι, σήμερα το ποσοστό των ανέργων που δεν ψάχνουν δουλειά αποτελεί το 14,6% του συνόλου των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, αντί του 13,5% που ήταν το 2011. Ωστόσο, στο διάστημα Ιουλίου 2013-2014, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ… μειώθηκε κατά 3,8%. Άρα, ενώ μειώνονται οι άνεργοι συνολικά, «αντιστέκονται» οι άνεργοι που «θέλουν» να παραμείνουν άνεργοι.
3. Το τρίτο στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι πως εκείνοι οι άνεργοι που «αντιστέκονται» αναλογικά περισσότερο στην αναζήτηση εργασίας είναι οι νέοι έως 30 ετών. Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ;
Στο διάστημα 2011-2014, οι νέοι οι οποίοι δήλωναν ότι έψαχναν δουλειά αυξήθηκαν κατά 4,2%. Την ίδια περίοδο, οι άνεργοι νέοι που δήλωναν ότι δεν ψάχνουν για δουλειά αυξήθηκαν κατά… 33,4%.
Και αυτό, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 22,8% (ή 352.600) του συνόλου των ανέργων…
Καμία άλλη ηλικιακή κατηγορία δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη απόκλιση μεταξύ του πόσο αυξήθηκαν οι άνεργοι που ψάχνουν δουλειά σε σχέση με εκείνους που δεν ψάχνουν.
Για του λόγου το αληθές, οι άνεργοι 31-55 ετών που ψάχνουν δουλειά αυξήθηκαν, την τελευταία τετραετία, κατά 16,6%, έναντι 48,8% αύξησης όσων δεν ψάχνουν δουλειά. Παράλληλα, οι άνεργοι άνω των 55 ετών που ψάχνουν για δουλειά αυξήθηκαν όσο σχεδόν εκείνοι που δεν ψάχνουν (40%, έναντι 48,8%).