Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει το πρόγραμμα ακόμα και πριν από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης,
ώστε να μπορέσει, ίσως και εντός του Μαρτίου, να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση υπο-δόσης από τα παρακρατημένα 7,2 δισ., στέλνει ο κ. Ντάισελμπλουμ, την ώρα που η κυβέρνηση ξεκινά αγώνα δρόμου για να καλύψει τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες του μήνα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, με συνέντευξή του στους Financial Times, τονίζει, ωστόσο, πως απαραίτητη προϋπόθεση για μια πρόωρη αποδέσμευση χρημάτων είναι η ύπαρξη πραγματικής προόδου στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, και όχι μόνο «προθέσεις».
Μεταρρυθμίσεις σημαίνει χρήματα
«Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να αρχίσετε το πρόγραμμα ακόμα και πριν τελειώσει όλη η διαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να αρχίσετε σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε σε κάποιο σημείο τον Μάρτιο ίσως μπορεί να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Τονίζει δε ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί πως η λίστα Βαρουφάκη δεν είναι τίποτα περισσότερο από προθέσεις για μεταρρυθμίσεις, «μια ένδειξη του τι θέλει να κάνει η ελληνική πλευρά», όχι ένα νέο πρόγραμμα που αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης.
Αυξήσεις, προσαυξήσεις και «μπόνους» σωτηρίας για ΓΕΝΟΠ
Ωστόσο η κυβέρνηση, στις πρώτες της αποφάσεις, επικεντρώνεται στις παροχές και όχι στις μεταρρυθμίσεις και μάλιστα στόχευσή της είναι η αύξηση μισθών στη ΔΕΗ.
Σημαντική αύξηση που για έναν μηνιαίο μισθό μεταφράζεται σε αύξηση αποδοχών της τάξης του 8 έως 10% περιλαμβάνει η νέα συλλογική σύμβαση τριετούς διάρκειας που υπέγραψαν την Παρασκευή η διοίκηση της ΔΕΗ και οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ καθώς και άλλων τριών σωματείων της ΔΕΗ (Σπάρτακος, ΕΤΕ, ΠΑΣΥΠ).
Μεγάλη επιτυχία για τη ΓΕΝΟΠ η νέα ΣΣΕ
Συγκεκριμένα η νέα ΣΣΕ που υπεγράφη συνιστά μια μεγάλη επιτυχία για τη ΓΕΝΟΠ αφού περιλαμβάνει τις εξής θετικές προβλέψεις για τους εργαζόμενους στη ΔΕΚΟ:
1. Τη χορήγηση τροφείου ύψους 6 ευρώ την ημέρα για κάθε μέρα πραγματικής εργασίας (φυσικής εργασίας) στη ΔΕΗ, με σκοπό όπως αναφέρεται στο κείμενο της σύμβασης «την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας». Τα 150 ευρώ μηνιαίως αντιστοιχούν σε αύξηση 8 έως 10% για το μέσο μισθό της ΔΕΗ
2. Διασφαλίζεται ότι δε γίνεται καμία απολύτως μείωση στους μισθούς
3. Η ΔΕΗ δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση εργαζομένου για οικονομοτεχνικούς λόγους
4. Η ΔΕΗ είναι πλέον υποχρεωμένη (μέχρι τώρα κατέβαλε από ελευθεριότητα) να καταβάλει επίδομα ευδόκιμης παραμονής Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος εργαζόμενος έχει εξαντλήσει τη μισθολογική του εξέλιξη, θα λαμβάνει υποχρεωτικά μισό κλιμάκιο
5. Καθιερώνεται ειδική άδεια 4 ημερών ετησίως για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην εξυπηρέτηση πελατών (front office) της επιχείρησης
6. Στους εργαζόμενους στην εξυπηρέτηση πελατών χορηγείται επίσης ημερήσιο επίδομα μέχρι 5 ευρώ για κάθε μέρα πραγματικής απασχόλησης, μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου
7. Διευρύνεται η μισθολογική εξέλιξη όλων των Κατηγοριών του τακτικού προσωπικού της Εταιρείας κατά ένα (1) μισθολογικό κλιμάκιο μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Τέλος εξαιρετικής σημασίας για τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΓΕΝΟΠ, η οποία αντιμετώπιζε πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω του μεγάλου οικονομικού ανοίγματος (πρόσφατα είχε λάβει και δάνειο ύψους 500 χιλιάδων ευρώ) κρίνεται και η πρόβλεψη της ΕΣΣΕ να παρακρατά από τη μισθοδοσία των εργαζομένων 2 ευρώ μηνιαίως ως έκτακτη συνδικαλιστική εισφορά. Το ποσό θα αποδίδεται κάθε μήνα και για όλη τη διάρκεια ισχύος της ΕΣΣΕ στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Την Πέμπτη 5 Μάρτη, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την επαναπρόσληψη όσων είχαν απολυθεί με το κλείσιμο του οργανισμού, σε περίπτωση που αυτοί επιθυμούν κάτι τέτοιο.
Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η ίδρυση και λειτουργία του νέου φορέα δεν θα είναι δημοσιονομικά επιβαρυντική, και γι’ αυτό δεν πρόκειται να μπει στο “τραπέζι” των συζητήσεων με τους εταίρους.
Στο νομοσχέδιο θα περιγράφεται το γενικό πλαίσιο ανασυγκρότησης του οργανισμού, με σκοπό τα προβλήματα δομών και λειτουργίας να επιλυθούν μέσα σε ένα έτος.
Οσοι εργάζονται ήδη, θα παραμείνουν
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται αυτή τη στιγμή στη ΝΕΡΙΤ, θα διατηρήσουν την εργασία τους. καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, δεν υπάρχει καμία εκδικητική πρόθεση.
Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι για την επαναλειτουργία θα απαιτηθεί μικρή αύξηση του ανταποδοτικού τέλους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Οσοι απολύθηκαν θα επαναπροσληφθούν
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, που βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, προτεραιότητα στη νέα στελέχωση θα έχουν όσοι απολύθηκαν από την παλιά ΕΡΤ.
Σε σχετικό σημείωμα αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, αναφέρεται ότι:
- Προβλέπεται η επιστροφή στην εργασία των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013 που το επιθυμούν.
- Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
- Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.
- Η ντροπή ΔΤ- ΝΕΡΙΤ εξέθεσε τη χώρα διεθνώς. Τα όσα σχολιάζονται και φημολογούνται αποτελούν μέρος της γενικότερης προσπάθειας διαστρέβλωσης του κυβερνητικού έργου, κυρίως όσων επιθυμούν, με προσωπική ιδιοτέλεια, να παραμένουν εραστές του ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ που η κοινωνία τελικά ουδέποτε εμπιστεύθηκε. Το ίδιο το σχέδιο Νόμου θα δώσει την απάντηση της αλήθειας σε όσους συνεχίζουν να μετατρέπουν τον δημόσιο διάλογο σε πολιτικά άναρθρη σπέκουλα.
- Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στον σημερινό φορέα.
- Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.
- Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μετάβαση στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στον βωμό σκοπιμοτήτων.
iefimerida.gr