Μάστιγα στους νέους: Γιατί οι Έλληνες στρέφονται στο «ντόπινγκ» της στύσης

Σε σύγχρονη μάστιγα τείνει να εξελιχθεί η ανεξέλεγκτη και χωρίς συνταγή ιατρού χρήση χαπιών που υπόσχονται αδιάκοπη στυτική λειτουργία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας τα χάπια αυτά λαμβάνονται κυρίως από άτομα, που δεν έχουν κανένα απολύτως σεξουαλικό πρόβλημα, με τους νέους να τα καταναλώνουν σαν καραμέλες και να τα λαμβάνουν μόνο και μόνο για να ζήσουν μία νύχτα πάθους χωρίς -κυριολεκτικά- τέλος.

Η υπόθεση με τον πρώην σούπερ σταρ των Λος Άντζελες Λέικερς, Λαμάρ Όντομ, ο οποίος βρέθηκε αναίσθητος σε οίκο ανοχής, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης (13/10), έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο κι έγινε αφορμή για να ανοίξει και πάλι μία μεγάλη συζήτηση στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ο 35χρονος Αμερικανός κατανάλωσε δέκα χάπια από φυτικό υποκατάστατο του Βιάγκρα εν ονόματι «Herb Viagra», το οποίο υπόσχεται πως μόλις μία κάψουλα διαρκεί έως και τρεις ημέρες ή αλλιώς έως και 72 ώρες. Και μπορεί το συγκεκριμένο σκεύασμα να μην κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, όμως, υπάρχουν άλλα τα οποία, αν και χημικά, έχουν μεγάλη ζήτηση.

Όπως παρατηρείται από κορυφαίους Έλληνες ειδικούς χάπια με βασικό συστατικό τη σιλδεναφίλη, την ταδαλαφίλη ή τη βαρδεναφίλη, παρόλο που απαιτούν συνταγογράφηση ιατρού για να αγοραστούν, δίνονται από τα φαρμακεία χωρίς να ζητηθεί το σχετικό παραστατικό και μάλιστα τα τελευταία χρόνια η αγορά τους παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Αγοραστές τους, δε, στην πλειονότητά τους τείνουν να είναι νέοι, ακόμη και κάτω των 20 ετών, χωρίς φυσικά να έχουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Εάν υπολογίσει κανείς και το κόστος των συγκεκριμένων χαπιών (από 5 έως 10 ευρώ το ένα) σε συνδυασμό με την καλπάζουσα ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών (σύμφωνα με τη Eurostat τον Ιούνιο του 2015 ανήλθε στο 48,3%), εύλογα διερωτάται πώς μέσα στην οικονομική κρίση γεννήθηκε ένα νέο είδος «lifestyle».

«Δε θεωρώ ότι είναι κακό που το παίρνω. Δεν το παίρνω κάθε φορά που έχω σεξουαλική επαφή, αλλά όποτε θέλω να ζήσω ένα βράδυ χωρίς όρια. Όπως το βλέπω είναι κάτι σα μία βοήθεια να μη σταματήσει το παιχνίδι που γίνεται. Κάνεις μόνο σεξ χωρίς σταματημό και δε σκέφτεσαι τίποτε άλλο, παρά μόνο εκείνη τη στιγμή», λέει στο protothema.gr ο Κωνσταντίνος, φοιτητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και μόλις 21 ετών. «Έμαθα για αυτά τα χάπια από έναν φίλο μου κι όλοι στην παρέα μου τα έχουν δοκιμάσει. Τα δοκίμασα από περιέργεια και τώρα όποτε θέλω να χαρίσω σε κάποια μία αξέχαστη εμπειρία μισή ώρα πριν παίρνω ένα χαπάκι, χωρίς απαραίτητα η κοπέλα να το γνωρίζει, και την κάνω να χάσει τα λογικά της. Δεν αισθάνεσαι κάποια ενόχληση ή έχεις περίεργη συμπεριφορά. Το μόνο που νιώθεις είναι μία απίστευτη ένταση που θέλεις να εκτονώσεις κι εμένα η επίδραση μου κράτησε τρεις μέρες», προσθέτει.

Το ίδιο ακριβώς κάνει και ο Γιώργος, 26 ετών και ιδιωτικός υπάλληλος. «Δεν είναι κάτι το ταμπού ή που ντρέπεσαι να το συζητήσεις. Με τους φίλους μου μιλάμε για αυτό ανοιχτά. Αν, ας πούμε, κάποιος γνώρισε κάποια και το πήρε ή το έκανε με την κοπέλα του το προηγούμενο βράδυ, το συζητάμε και περιγράφουμε την εμπειρία μας», τονίζει. Όσο για το πώς αισθάνεται η γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με μία νύχτα ατέλειωτου σεξ ο ίδιος σχολιάζει γελώντας «μέχρι τώρα καμία δε μου έχει παραπονεθεί για τις επιδόσεις μου απλώς στην τέταρτη ή την πέμπτη φορά μου ζητά να κάνουμε ένα διάλειμμα».

Οι ειδικοί επιμένουν πως για τη χορήγηση αυτών των χαπιών απαιτείται ιατρική συνταγή, ωστόσο, τόσο ο Κωνσταντίνος όσο κι ο Γιώργος το αγόρασαν χωρίς πρόβλημα από το φαρμακείο της γειτονιάς τους. «Αν υπήρχε κάποιο θέμα με αυτά τα χάπια, δε θα ήταν τόσο ελεύθερα στην αγορά κι ούτε έχω ακούσει ποτέ να έπαθε κανείς κάτι από αυτά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί

«Για να δράσουν αυτά τα φάρμακα ο άνδρας πρέπει να έχει σεξουαλική επιθυμία. Όταν ο άνδρας πάρει αυτό το χάπι κι έχει επιθυμία να κάνει έρωτα με τη γυναίκα ο εγκέφαλος εκλύει μία ορμόνη που λέγεται νιτρικό οξείδιο. Αυτή η ορμόνη πιέζει το φάρμακο και το διασπά. Η διάσπαση του φαρμάκου δίνει στον άνδρα καλύτερη στύση και διάρκεια. Τα φάρμακα αυτά φτιάχτηκαν για τη στυτική ανεπάρκεια των ανδρών της μέσης ηλικίας. Πολλοί νέοι που έχουν φόβο κι έχουν ψυχολογικό πρόβλημα κι όχι οργανικό, εκεί όπου απευθύνονται τα φάρμακα αυτά, τα παίρνουν ασκόπως κι αδίκως. Οι ίδιοι υποβάλλονται στην ψυχολογία ότι παίρνοντας το χαπάκι αυτό θα έχουν περισσότερο και καλύτερο σεξ», τονίζει στο protothema.gr ο Θάνος Ασκητής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

«Ένα νέο παιδί που παίρνει ένα τέτοιο χάπι χωρίς να το χρειάζεται ενδέχεται να εξαρτηθεί από αυτό. Από τις δικές μας εκτιμήσεις τα τέσσερα παιδιά στα δέκα, από 18 έως 25 ετών, έχουν χρησιμοποιήσει τα φάρμακα αυτά αναίτια. Ιατρικά τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται, αλλά ο φαρμακοποιός τα δίνει ελεύθερα γιατί δεν ελέγχεται. Στην Κύπρο, αυτό δε συμβαίνει. Για να δώσουμε αυτά τα φάρμακα πρέπει να έχουμε γράψει τη συνταγή και το όνομα του χρήστη. Εκεί τα φάρμακα δε χορηγούνται εν λευκώ, όπως εδώ. Πολλή προσοχή, επίσης, θα πρέπει να δοθεί και στα προϊόντα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο Ίντερνετ και δεν ξέρει κανείς τι ουσίες περιέχουν και τι επιδράσεις έχουν», επισημαίνει, ακόμη, ο κ. Ασκητής.

«Έχω δει πολλά περιστατικά όπου νέα παιδιά λάμβαναν αυτά τα χάπια χωρίς συνταγή. Αφού γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και διαπιστωθεί ότι κάποιο παιδί δεν έχει στυτικό πρόβλημα, τότε εξηγώ πως το πρόβλημα δεν είναι στο πέος του, αλλά στο μυαλό του. Το ποσοστό στους νέους ανθρώπους που έχω δει κι είχαν κάποιο οργανικό πρόβλημα ήταν από 5% έως 10%. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή η κατάσταση δείχνει ότι σχετίζεται με την τάση της εποχής να αυξάνονται οι σεξουαλικές επιδόσεις. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν όσοι νομίζουν ότι έχουν πρόβλημα είναι να εμπιστεύονται τον ειδικό και να απευθύνονται σε αυτόν.

Θα πρέπει, ακόμη, να μην πηγαίνουν αυθαίρετα στα φαρμακεία, να μην αντιγράφουν πιθανώς φίλους τους που τα χρησιμοποιούν και να μην παγιδεύονται στη λογική ότι αυτά τα φάρμακα τους δίνουν περισσότερο και καλύτερο σεξ. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Τα φάρμακα αυτά για να δράσουν προϋποθέτουν την σεξουαλική επιθυμία, δεν την επιβάλλουν. Είναι φάρμακα ενίσχυσης κι όχι δημιουργίας στύσης», υπογραμμίζει.

«Δεν είναι περίεργο το από που προκύπτει αυτή η τάση στους νέους. Το σύγχρονο «ευ ζην» για τον μέσο Έλληνα περιλαμβάνει λίγη άσκηση, γκουρμέ φαγητό, καλή εμφάνιση και καλό σεξ. Από τη στιγμή που η σεξουαλικότητα αναδεικνύεται σα σημαντικό θέμα του σύγχρονου lifestyle είναι λογικό ότι οι άνθρωποι επικεντρώνονται περισσότερο στη σεξουαλικότητα από ό,τι στο παρελθόν», επισημαίνει, από την άλλη, ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος και Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου.

«Η τάση σεξουαλικής απελευθέρωσης που υπάρχει έχει κάποια χαρακτηριστικά που εξηγούν αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα, οι ανασφάλειες κι η χαμηλή αυτοεκτίμηση των ανδρών που συνδυάζονται με μία αυξημένη εμπειρία, με μία σαφώς μεγαλύτερη χειραφέτηση του γυναικείου πληθυσμού από πολύ νεαρές ηλικίες και με το γεγονός ότι οι σχέσεις συνήθως ξεκινούν με πρωτοβουλία της γυναίκας. Ο άνδρας δεν είναι πλέον κυνηγός είναι το θύμα. Είναι ένας νέος τρόπος ζωής για να λειτουργούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και με τρόπο που θα μας δικαιώνει στα μάτια της κάθε συντρόφου, μόνιμης ή (κυρίως) ευκαιριακής. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι νεαροί άνδρες ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία, αυτοπεποίθηση, μπορώντας στο μέλλον να λειτουργούν πιο άνετα», προσθέτει.

Όσον αφορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την άσκοπη χρήση τους ο Καθηγητής Παπαθανασίου υπογραμμίζει τα κάτωθι: «Καταρχήν πρόκειται για φάρμακα κι όπως όλα τα φάρμακα έχουν ενδείξεις, αντενδείξεις και παρενέργειες. Τα φάρμακα αυτά κανονικά κυκλοφορούν με συνταγογράφηση ιατρού, όμως, στη σύγχρονη κοινωνία έχει περάσει η αντίληψη ότι για να πάρουμε ένα αντιυπερτασικό ή ένα αντιδιαβητικό φάρμακο πάμε στο γιατρό, αλλά για ένα φάρμακο για τη στύση δε χρειάζεται να πάμε στον ειδικό. Έχουν περιγραφεί παρενέργειες κυρίως σε άτομα που συνδυάζουν μεγάλη δόση αυτών των φαρμάκων με κατάχρηση αλκοόλ και σε συνδυασμό με εθιστικές ουσίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα μπορεί να γίνουν άκρως επικίνδυνα».

«Το ζητούμενο, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι η απαγόρευση που σαφώς θα φέρει κάποια αποτελέσματα. Το ζητούμενο είναι η γνώση βασικών θεμάτων γύρω από τη σεξουαλική συμπεριφορά κι η αλλαγή σε θέματα που σχετίζονται με την ψυχολογία των νέων. Γιατί, τελικά, όλα αυτά παραπέμπουν σε προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχοσυναισθηματική και την ψυχοκοινωνική ωρίμανση των νέων», καταλήγει ο Καθηγητής Παπαθανασίου, επαναφέροντας για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο ένα από τα «αιώνια» προβλήματα στη χώρα μας, δηλαδή την έλλειψη διαπαιδαγώγησης, γνώσης και σωστής ενημέρωσης.

fimes.gr

Exit mobile version