Πρόκειται για δύο γυναίκες 60 και 40 ετών οι οποίες υπέκυψαν από τον ιό Έμπολα και την ώρα που οδηγούνταν στο νεκροταφείο άνοιξαν τα μάτια τους – Μερικοί κάνουν λόγο ακόμα και για… φαντάσματα
Για… νεκρανάσταση δύο ασθενών που είχαν υποκύψει από τον ιό Έμπολα σε περιοχή της Λιβερίας κάνει λόγο ο αφρικανικός ιστότοπος «allafrica». Επικαλούμενος μαρτυρίες κατοίκων, ο αφρικανικός ιστότοπος υποστηρίζει ότι, αν και είχε διαπιστωθεί ο θάνατός τους από γιατρούς, οι δύο ασθενείς επανήλθαν στη ζωή λίγο πριν γίνει η ταφή τους.
Πρόκειται για δύο ασθενείς που έχασαν τη μάχη με το θανατηφόρο ιό σε δύο διαφορετικές περιοχές της χώρας που έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα από τον Έμπολα.
Και τα δύο θύματα ήταν γυναίκες,ηλικίας 60 και 40 ετών αντίστοιχα, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στις περιοχές «Hope Village Community» and the «Catholic Community in Ganta».
Σύμφωνα με τους κατοίκους των δύο αυτών περιοχών, οι σοροί της Ντόρις Κουά και της Μα Κεμπέ οδηγούνταν στο νεκροταφείο όταν οι δύο γυναίκες άνοιξαν τα μάτια τους.
Η είδηση της νεκρανάστασης των δύο γυναικών έχει προκαλέσει πανικό στις δύο περιοχές της Λιβερίας, ενώ πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να κάνουν λόγο για… φαντάσματα τα οποία δεν θα πρέπει να ζουν ανάμεσά τους.
Η Λιβερία, η χώρα της δυτικής Αφρικής που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις ξένου υγειονομικού προσωπικού παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις που έχει κάνει η κυβέρνησή της για βοήθεια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Λιβερία περίπου 150 ξένοι ειδικοί, από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF) και το προσωπικό του ΟΗΕ. Όμως χρειάζονται 600 με 700 επιπλέον καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη Λιβερία έχει φτάσει τα 3.100 και αυξάνεται συνεχώς. Ο Αντόνιο Βιτζιλάντε, επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ στη Λιβερία, επεσήμανε ότι 40.000 εργαζόμενοι πρέπει να εκπαιδευτούν,ενώ η χώρα εξακολουθεί να έχει πολύ λίγους ξένους ειδικούς.
«Έχουμε περίπου 50 με 70 νέα κρούσματα καθημερινά. Ακόμη κι αν αφαιρέσουμε τους νεκρούς, είναι πολύ-πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να προσθέτουμε 30 ή 40 κρεβάτια την ημέρα», εξήγησε ο Βιτζιλάντε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι θα έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, εάν δεν γίνει κάτι για την ενίσχυση των μέτρων ελέγχου της επιδημίας στη δυτική Αφρική.
Στο μεταξύ ο υπουργός Ενημέρωσης της Λιβερίας Λουίς Μπράουν, δήλωσε ότι η επιδημία του ιού Έμπολα κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα του σε έναν νέο εμφύλιο πόλεμο.«Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει μέχρις ότου η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα ξανακυλήσουν στις συγκρούσεις, μια πιθανή συνέπεια της βραδύτητας στην κινητοποίηση» εναντίον του Έμπολα, είπε ο Μπράουν.
Ο υπουργός Άμυνας Μπράουνι Σαμουκάι είχε δηλώσει στις 9 Σεπτεμβρίου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι από τον ιό «απειλείται άμεσα η ύπαρξη της Λιβερίας».