Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να μπορούμε να βρίσκουμε εξαιρετικής ποιότητας λαχανικά και μάλιστα εποχικά, δηλαδή καλλιεργημένα στη φύση, όχι σε θερμοκήπια. Συνήθως τα τρώμε βραστά και μάλιστα πολύ συχνά παραβρασμένα.
Αυτό είναι λάθος γιατί έτσι οι περισσότερες ουσίες περνούν στο νερό την ώρα που τα βράζουμε. Ένας ακόμα καλύτερος τρόπος –είναι και γευστικά πολύ ανώτερος– είναι το ψήσιμό τους στο φούρνο.
Έτσι, οι γεύσεις παραμένουν στο λαχανικό και επειδή με το ψήσιμο αφυδατώνονται, γίνονται ακόμα πιο έντονες. Δοκιμάστε με ότι λαχανικό σας αρέσει όπως, κολοκύθα, πατάτες, κουνουπίδι, σκόρδα, παντζάρια, φινόκιο, καρότα κλπ. Κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια, αλατοπιπερώστε και λαδώστε τα, τρίψτε και λίγο θυμάρι και ψήστε τα σ’ ένα ταψί στο φούρνο. Ανοίξτε το φούρνο στους 220°, και ψήστε τα για 15-20 λεπτά. Μετά δοκιμάστε τα κι αν είναι σκληρά και ξερά, βάλτε ακόμα λίγο λάδι και αλάτι, ανακατώστε τα και συνεχίστε ελέγχοντας κάθε πέντε λεπτά. Όταν είναι μαλακά και βγάζουν μια πλούσια και έντονη γεύση, είναι έτοιμα.
Πηγή: spoons.gr