Ο γνωστός οικονομολόγος εκφράζει την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί στον ρόλο της ως προστάτης της ευρωπαϊκής οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι ως συλλέκτης δανείων της Γερμανίας.
«Οι Γερμανοί πολιτικοί δεν εξήγησαν ποτέ στους πολίτες τους τα “μαθηματικά”. Επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της ηθικολογίας για την ανευθυνότητα των δανειζομένων», υποστηρίζει σε νέο άρθρο του, με τίτλο «Το παιχνίδι του δειλού»για την Ελλάδα, στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν.
Ο κ. Κρούγκμαν επισημαίνει, ότι «η Γερμανία ζητά από την Ελλάδα να συνεχίσει την προσπάθεια να αποπληρώσει τα χρέη της πλήρως, επιβάλλοντας υπερβολικά σκληρή λιτότητα. Η απειλή που υπονοείται είναι, ότι αν η Ελλάδα αρνηθεί, η ΕΚΤ θα σταματήσει την υποστήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα επέφερε τεράστιο κίνδυνο, όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το χάος στην Ελλάδα θα τροφοδοτούσε τις ολέθριες πολιτικές δυνάμεις που κερδίζουν έδαφος, καθώς η δεύτερη ευρωπαϊκή ύφεση συνεχίζεται, στο πλαίσιο αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρθηκε χθες στη Χρυσή Αυγή».
Στη συνέχεια, διατυπώνει την άποψη, ότι «εν ολίγοις, αυτό που βλέπουμε είναι μια πολύ σοβαρή αντιπαράθεση. Δεν πρόκειται για συνηθισμένη διπλωματία, αλλά για το παιχνίδι του δειλού. Πρόκειται για δύο φορτηγά, γεμάτα δυναμίτη που κατευθύνονται το ένα προς το άλλο σε ένα στενό δρόμο και κανένα δεν κάνει στην άκρη. Πώς έφτασε η Ευρώπη σε αυτό το σημείο; Και πού θα καταλήξει; Δυστυχώς, οι Γερμανοί πολιτικοί δεν εξήγησαν ποτέ στους πολίτες τους τα “μαθηματικά”. Επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της ηθικολογίας για την ανευθυνότητα των δανειζομένων, κηρύσσοντας, ότι το χρέος πρέπει να πληρωθεί, εκμεταλλευόμενοι τα στερεότυπα περί νωθρών Νοτιοευρωπαίων».
Καταλήγοντας, ο Πολ Κρούγκμαν υπογραμμίζει, ότι «την Τετάρτη, η ΕΚΤ έκανε μια ανακοίνωση που έμοιαζε με σκληρή τιμωρία για την Ελλάδα. Αλλά, στην πραγματικότητα ήταν προειδοποιητικό καμπανάκι τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ελλάδα. Κι αν οι Γερμανοί δεν ξυπνήσουν; Ας ελπίσουμε, ότι η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί στον ρόλο της ως προστάτης της ευρωπαϊκής οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι ως συλλέκτης δανείων της Γερμανίας».
Πηγές: iefimerida.gr, New York Times