Κραχ στο ρούβλι- Αμφισβητείται ο Πούτιν

Ένα βήμα πριν από το νομισματικό κραχ βρίσκεται η Ρωσία με την παντοδυναμία του Πούτιν να αμφισβητείται ανοικτά. Σταθεροποιητικές τάσεις στο ρούβλι μετά την πτώση.

Ένα βήμα πριν από το νομισματικό κραχ βρίσκεται η Ρωσία με την παντοδυναμία του Βλαντιμίρ Πούτιν να αμφισβητείται πλέον όχι μόνο από αναλυτές αλλά και από την ίδια την κοινωνία. Το ρούβλι βουλιάζει σε αρνητικά ρεκόρ εξαιτίας της ελεύθερης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, που είναι το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας αλλά και των κυρώσεων που έχει επιβάλει στη Ρωσία η Δύση εξαιτίας της ουκρανιικής κρίσης.

Το ρούβλι κατέγραψε και την Τετάρτη, πτώση 3% κατά την έναρξη των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου της Μόσχας μετά όμως εμφάνισε σταθεροποιητικές τάσεις . Συγκεκριμένα, στις 10:30 (ώρα Μόσχας) το ευρώ διαμορφωνόταν στα 83,35 ρούβλια (έναντι 85,15 ρουβλίων κατά το κλείσιμο της Τρίτης) και το αμερικανικό δολάριο στα 66,96 ρούβλια έναντι 67,88 ρουβλίων χθες.

Την Δευτέρα το ρωσικό νόμισμα κατέγραψε πτώση 9,5% και την Τρίτη 7% ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι δαπάνησε συνολικά 1,96 δισ. δολ. ΗΠΑ εκ των αποθεματικών της για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος την Δευτέρα και περισσότερα από 10 δισ. δολ. από την αρχή του μηνός.

Στη διάρκεια των συναλλαγών χθες, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας δαπάνησε ποσό ύψους περίπου 2 δισ. δολ. από τα αποθέματά του, για τη στήριξη του ρωσικού νομίσματος.

Οι άμεσες επιλογές που έχουν οι ρωσικές αρχές για να συγκρατήσουν την διολίσθηση στο ρούβλι, είναι πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, μαζική παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας ή έλεγχοι κεφαλαίων.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποίησε ότι η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί έως 4,7% το 2015, εφόσον η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιηθεί στα 60 δολάρια/βαρέλι. Μπορεί η Ρωσία να διαθέτει ακόμη 416 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα και το κρατικό χρέος να μην ξεπερνά το 9,2% του ΑΕΠ, ωστόσο οι ανησυχίες των ξένων κορυφώνονται για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας και των ρωσικών εταιρειών.

Πηγή

Exit mobile version