Κομισιόν: ‘Καλή βάση’ για τις συνομιλίες η νέα ελληνική πρόταση

Καλή βάση για την εξέλιξη των συνομιλιών θεωρούν οι θεσμοί την ελληνική πρόταση. Τι ανακοινώθηκε από το γραφείο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το όραμά τους για την Ευρώπη παρουσιάζουν αξιωματούχοι της ΕΕ

Λίγες ώρες μετά την παρουσίαση των νέων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης στους πιστωτές εν όψει της σημερινής έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τις χαρακτήρισε με μήνυμά του στο Twitter “καλή βάση για πρόοδο” στις συνομιλίες.

Νέα ελληνική πρόταση ελήφθη από κ. Γιουνκέρ, κα. Λαγκάρντ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Καλή βάση για πρόοδο κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής“, έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter τη νύκτα ο Μάρτιν Ζέλμαϊερ, κάνοντας λόγο για μία διαδικασία “με εμβρυουλκό“.

Μία συνάντηση-τεστ περιμένει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα πριν από την αποψινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες: θα συναντηθεί στις 11.00 (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Θα ακολουθήσει η σύνοδος του Eurogroup και στη συνέχεια, η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής.

Αξιωματούχοι της ΕΕ παρουσιάζουν το όραμά τους για την Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μαζί με άλλους τέσσερις αξιωματούχους της ΕΕ συνέταξαν μια έκθεση η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα και στοχεύει σε μεγαλύτερη σύγκλιση και αυστηρότερες προδιαγραφές στους προϋπολογισμούς των μελών-κρατών της ΕΕ καθώς και στην εισαγωγή προτάσεων για μια ανανέωση των υποχρεώσεων των κρατών της ευρωζώνης στα επόμενα δέκα χρόνια.

Οι ιδέες που παρουσιάζονται προτείνουν μεγαλύτερο έλεγχο από τις Βρυξέλλες, ενδυνάμωση του ευρώ, μεγαλύτερη χρηματοοικονομική πειθαρχία, αλλά και αναγκαστική προσαρμογή στους προϋπολογισμούς κρατών με συνεχόμενα εμπορικά πλεονάσματα, όπως η Γερμανία.

Η έκθεση ξεκινά με τη φράση “Το ευρώ είναι ένα επιτυχές και σταθερό νόμισμα“, αλλά υποδεικνύει και την ανάγκη να αποφευχθούν οι εύκολες λύσεις, ιδιαίτερα εν όψει της αυξημένης ανεργίας, για να εξασφαλιστεί ότι το ευρώ – ένα “πολιτικό και οικονομικό σχέδιο” – θα έχει μια “μακροχρόνια, δίκαιη και δημοκρατικά νόμιμη βάση“.

Μεταξύ των προτάσεων συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία στο απώτερο μέλλον ενός ταμείου (treasury) της ευρωζώνης – παρότι η έκθεση υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε σκοπός να συνεχιστεί η μεταφορά ρευστών προς ορισμένες οικονομίες σε μόνιμη βάση, ή να χρησιμοποιηθούν για να εξισορροπήσουν το εισόδημα φτωχότερων κρατών με τα πλουσιότερα.

Προτείνει επίσης τη γρήγορη δημιουργία εθνικών αρχών ανταγωνισμού, παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στην Ολλανδία και το Βέλγιο, που θα πιέσουν κυβερνήσεις να ακολουθήσουν πολιτικές ενδυνάμωσης της παραγωγής. Η έκθεση επίσης ζητά μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση νέων θέσεων εργασίας και βιώσιμων συστημάτων σύνταξης, καθώς και τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος καταθέσεων ασφάλισης για να μοιράζεται το ρίσκο μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Πάντως, η έκθεση ξεκαθαρίζει ότι ο κ. Γιούνκερ δεν σχεδιάζει καμία αλλαγή στις συμβάσεις της ευρωζώνης πριν το 2017.

Η έκθεση – “Ολοκληρώνοντας τηςν Ευρωπαϊκή και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης“, επίσης γνωστή ως “Έκθεση των Πέντε Προέδρων” – είχε ζητηθεί πέρσι από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι θα την συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτη και Παρασκευή. Οι συνυπογράφοντες, εκτός από τον κ. Γιούνκερ, είναι οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Μάριο Ντράγκι), του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ντόναλντ Τούσκ), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Μάρτιν Σούλτς) και του Eurogroup (Γερούν Ντάισελμπλουμ).

Πηγή: news247.gr

Exit mobile version