Με το «καλημέρα» ξεκίνησαν οι πρώτες αψιμαχίες στη Βουλή με αφορμή της «προγραμματική» τοποθέτηση της νέας Προέδρου του Κοινοβουλίου.
Η ΝΔ που στήριξε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληψη της θέσης από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξέδωσε λίγη ώρα μετά την ομιλία της, σκληρή ανακοίνωση εις βάρος της.
Την ίδια στιγμή, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης όχι μόνο εξέφρασε ταυτόσημες απόψεις με τη διάδοχό του, αλλά δεν έκρυψε τη δυσφορία του για πρακτικές που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κώστα Καραγκούνης ανέφερε σε ανακοίνωση του τα εξής: «Η κυρία Κωνσταντοπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία με την στήριξη της ΝΔ και άλλων κομμάτων. Δυστυχώς η ίδια επέλεξε με την πρώτη της ομιλία ως Πρόεδρος της Βουλής να μετατραπεί σε κομματάρχη. Έλεος».
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που ερέθισε την ΝΔ, ήταν οι αναφορές της κυρίας Κωνσταντοπούλου περί πρώτης μεταμνημονιακής Βουλής και το σχόλιό της ότι «η σημερινή Βουλή καλείται να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι η λαϊκή κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες που δεν υποτάσσονται σε συμφέροντα».
Σε διαφορετική πάντως γραμμή από την ΝΔ ήταν η τοποθέτηση του Ευάγγελου Μειμαράκη κατά την τελετή παράδοσης –παραλαβής.
Ο κ. Μειμαράκης προσυπέγραψε τις εξαγγελίες της κας Κωνσταντοπούλου για την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου. Και στο σημείο αυτό υπογράμμισε προκαλώντας αίσθηση «όταν ο Πρόεδρος της Βουλής κάθεται στην έδρα πρέπει να λειτουργεί θετικά ακόμα και όταν το κόμμα του διαφωνεί και πετά μπηχτές πίσω από την πλάτη του».
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο κ. Μεϊμαράκης είχε διαφωνήσει ριζικά με τη στάση της κυβέρνησης σε σχέση με το δημοψήφισμα για τη πώληση της ΔΕΗ, αλλά και είχε προτείνει αλλαγές σε σχέση με την Αναθεώρηση του Συντάγματος που δεν υιοθετήθηκαν από την ΝΔ.
Ο απερχόμενος πρόεδρος εμφανίστηκε επίσης δεικτικός όπως και η κυρία Κωνσταντοπούλου σε ότι αφορά τον Σόιμπλε.
«Αλίμονο αν ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών κουνά το δάχτυλο σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» είπε ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι «και οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις πρέπει να υπακούν τους κανόνες».
«Η οικονομία σε αντίθεση με την Δημοκρατία έχει αδιέξοδα και για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» κατέληξε.
Πηγή: TheTOC.gr