‘Καρφιά’ Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς για την απουσία ευρωπαϊκού οράματος

Για Ευρωπαίους μερικής και πλήρους απασχόλησης έκανε λόγο ο Γιούνκερ. “Η ιδέα ενός κράτους της ΕΕ, ήταν μια ψευδαίσθηση”, επεσήμανε ο Ντόναλντ Τουσκ ενώ ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε στις χώρες που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες αλλά παίρνουν κανονικά τα χρήματα της ΕΕ.

Για έλλειψη ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος, το οποίο υπονομεύεται από την εθνική ιδιοτέλεια των 28 κρατών-μελών, έκαναν λόγο την Παρασκευή οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρώμη, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κατάσταση στην ΕΕ.

“Έχουμε Ευρωπαίους πλήρους απασχόλησης, όταν είναι να πάρουν και μερικής απασχόλησης όταν είναι να δώσουν. Στο παρελθόν όλοι ήταν Ευρωπαίοι πλήρους απασχόλησης. Τώρα έχουμε πάρα πολλούς μερικής. Αυτό είναι το πρόβλημα” παραπονέθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι το “κοινό συναίσθημα” που υπήρχε παλιότερα στη λήψη πολιτικών αποφάσεων “έχει φύγει εντελώς”.

Από την πλευρά του , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι προτεραιότητα της ΕΕ πρέπει να είναι η ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα κατά την προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει η ιδέα ενός “ευρωπαϊκού έθνους” αλλά ανάγκη για “κοινή πολιτική λογική”. “Η ιδέα ενός κράτους της ΕΕ, ενός οράματος, ήταν μια ψευδαίσθηση“, είπε χαρακτηριστικά.

Η Κομισιόν προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ για ένα αποτελεσματικό σύστημα για την ανακατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση στην Ελλάδα και την Ιταλία. Τέσσερα από τα νεότερα μέλη της, οι Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία, διαφωνούν σε κάθε υποχρεωτικό σύστημα ποσοστώσεων, υποστηρίζοντας ότι είναι δύσκολο γι’ αυτές να ενσωματώσουν μη Ευρωπαίους, ιδιαίτερα μουσουλμάνους.

Χωρίς να αναφέρει τις συγκεκριμένες χώρες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς έκανε λόγο για ηγέτες “που έρχονται στις Βρυξέλλες και δίνουν συνεντεύξεις, στις οποίες αναφέρουν “Ήρθα για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της χώρας μου“. Συχνά αυτές είναι οι χώρες, που παίρνουν μεγάλες χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ και δεν δέχονται επίθεση αλλά υποστηρίζονται από τις Βρυξέλλες“.

Πηγές: news247.gr, BBC

Exit mobile version