Στους 40 υπολογίζονται οι αγνοούμενοι – Τα συνεργεία διάσωσης επικεντρώνουν στο εξής την αποστολή τους στην περισυλλογή των σορών και ελικόπτερα του στρατού πετούσαν σήμερα πάνω από την ορειβατική διαδρομή Αναπούρνα.
Ο στρατός του Νεπάλ πραγματοποίησε σήμερα εκτεταμένη έρευνα στα Ιμαλάια, στην πιο εντατική προσπάθειά του για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων της χειρότερης καταστροφής στα ορειβατικά χρονικά της χώρας, κατά την οποία τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από 40 εξακολουθούν να αγνοούνται και 175 τραυματίστηκαν όταν παρασύρθηκαν από ασυνήθιστη για την εποχή χιονοθύελλα την Τρίτη στο ψηλότερο βουνό του κόσμου.
Ωστόσο οι υπόλοιποι πεζοπόροι, μεταξύ τους δεκάδες ξένοι, είναι σώοι και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή.
Δώδεκα ελικόπτερα πετούσαν πάνω από απρόσιτα σημεία, ώστε διασώστες να κατεβούν και να ερευνήσουν περιοχές, ενώ στρατιώτες αναπτύχθηκαν και κινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Τα συνεργεία διάσωσης επικεντρώνουν στο εξής την αποστολή τους στην περισυλλογή των σορών και ελικόπτερα του στρατού πετούσαν σήμερα πάνω από την ορειβατική διαδρομή Αναπούρνα.
Η ασυνήθιστη καταιγίδα της Τρίτης και οι χιονοστιβάδες που προκάλεσε σκότωσαν τουλάχιστον 32 ανθρώπους, μεταξύ τους 17 τουρίστες.
«Πιστεύουμε ότι όλοι οι άλλοι πεζοπόροι στην περιοχή είναι σώοι», δήλωσε ο Μπινάι Ασαρία, της Ένωσης οργανώσεων Πεζοπορίας του Νεπάλ, που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης. «Δεν έχουμε λάβει νέες κλήσεις για διασώσεις».
Σύμφωνα με την αστυνομία, 385 άνθρωποι συνολικά, ανάμεσά τους 180 ξένοι, είναι σώοι και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία από την Τετάρτη από τις πληγείσες από τη χιονοθύελλα περιοχές.
Οι διασώστες ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν το πτώμα ενός νεπαλέζου αχθοφόρου, γεγονός το οποίο αύξησε σε 32 τον αριθμό των νεκρών.
Χιλιάδες άνθρωποι ακολουθούν την ορειβατική διαδρομή στην Αναπούρνα κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, καθώς τότε επικρατούν οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για πεζοπορία στην 10η υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Περίπου 168 ξένοι είχαν εγγραφεί στον κατάλογο για μια εξόρμηση στο βουνό, μέσω των περιοχών Μανάνγκ και Μουστάνγκ που επλήγησαν από τη χιονοθύελλα.
Η καταστροφή αυτή ήταν αιτία για να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Σούσιλ Κοϊράλα τη δημιουργία εθνικού συστήματος προειδοποίησης.
Ο Κεσάβ Πάντεϊ, αντιπρόεδρος της Ένωσης οργανώσεων Πεζοπορίας δήλωσε ότι η χώρα δεν διαθέτει κανένα μηχανισμό για να προειδοποιεί τους πεζοπόρους για τις κακές καιρικές συνθήκες. «Δεν περιμέναμε μια τέτοια καταιγίδα τον Οκτώβριο αλλά ούτε έχουμε ένα σύστημα προειδοποίησης που να μας βοηθά να προετοιμαστούμε».
Εκτός από τις χιονοπτώσεις, ο τυφώνας Χουντχούντ προκάλεσε επίσης ισχυρές καταιγίδες στο κεντρικό και δυτικό Νεπάλ.