H πολιτική σταδιοδρομία των πολιτικών αρχηγών είναι λιγότερο ή περισσότερο γνωστή. Μια πορεία γεμάτη από εσωκομματικές διεργασίες, πολύχρωμα σημαιάκια σε έντονο ή πιο ανάλαφρο κυματισμό, πλήθος να ζητωκραυγάζει, κυριευμένο από την ένταση της ελπίδας ή του πολιτικού φανατισμού, για το κόμμα που μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματά του.
Το κόμμα που μπορεί να του προσφέρει μια καλή δουλειά, ένα καλύτερο εισόδημα, τη δυνατότητα να αγοράσει το εξοχικό που ονειρευόταν, να αλλάξει τις παλιές κουρτίνες του σαλονιού του με νέες. Να φτιάξει μία καλύτερη Ελλάδα, σαν αυτή που… «υπάρχει και τη θέλουμε», όπως πρόσταζε ένα παλαιότερο κομματικό μοτίβο προεκλογικής εκστρατείας.
Πέρα όμως από την πολιτική σταδιοδρομία, πολλοί είναι εκείνοι που κατά καιρούς διερωτώνται για το βιογραφικό των πολιτικών αρχόντων στην εργασιακή αρένα.
«Πώς μπορεί να μην έχει ένσημα ένας πολιτικός που θέλει να εκπροσωπεί μία μερίδα του πληθυσμού, χωρίς να γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο πολίτης, ιδίως στην αγορά εργασίας;», ακούμε συχνά κάποιους εύλογα, να εκφράζουν την απορία τους…
Αυτό που θα διαπιστώσετε διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο είναι ότι ορισμένοι από τους πολιτικούς αρχηγούς αφιέρωσαν ολοκληρωτικά εαυτόν στην πολιτική τους σταδιοδρομία, Κάποιοι άλλοι πάλι άσκησαν εξάσκησαν κάποιο επάγγελμα πριν τους απορροφήσουν οι πολιτικές εξελίξεις.
Για λόγους πολιτικής ισορροπίας επισημαίνουμε ότι η σειρά κατάταξης των πολιτικών αρχηγών που ακολουθούν, έχει επιλεγεί με βάση τα ποσοστά που απέσπασαν τα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές.
Αλέξης Τσίπρας
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην πολεοδομία και τη χωροταξία, καθώς το 2003 ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πολυτεχνείου.
Με επαγγελματικές καταβολές στο χώρο των κατασκευών, καθώς ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης μεγάλης τεχνικής εταιρείας, αποφάσισε το 2006 να μπει κι εκείνος στο χώρο. Συνέστησε Ομόρρυθμη Τεχνική Εταιρεία με τον ξάδερφό του Γιώργο Τσίπρα, από την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε λίγο αργότερα.
Σημειώνεται ότι από την εταιρεία αποχώρησε στη συνέχεια και ο πρώην συνέταιρός του, Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος επί πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα, ανέλαβε θέση γενικού γραμματέα στο πλευρό του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
Ευάγγελος Μεϊμαράκης
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιφορτίστηκε πρόσφατα με καθήκοντα μεταβατικού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Πολιτικά έχει καταλάβει πολλά και σημαντικά πόστα στη διάρκεια της μακρόβιας πολιτικής του σταδιοδρομίας.
Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά του βήματα εκτός πολιτικής, ο κύριος Μεϊμαράκης αποφοίτησε από τη Νομική Αθηνών. Πήρε επίσης πτυχίο από τη σχολή Πολιτικών Επιστημών του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου και πραγματοποίησε διατριβή στα εκλογικά συστήματα χωρίς να αναφέρεται πάντως εάν έχει ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου.
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εντάχθηκε από μικρή ηλικία στα πολιτικά πράγματα της χώρας ως μέλος της ΚΝΕ. Παρά το γεγονός ότι σπούδασε μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα βιογραφικά του στοιχεία δεν αναφέρεται ότι ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο επάγγελμα καθότι όπως φαίνεται τον απορρόφησε η πολιτική του σταδιοδρομία και η συμμετοχή του στην αντιδικτατορική δράση.
Νίκος Μιχαλολιάκος
Σε ό,τι αφορά τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής εντάχθηκε στην ακροδεξιά οργάνωση «4η Αυγούστου» του Κωνσταντίνου Πλεύρη από τα μαθητικά του χρόνια, ενώ στην ίδια οργάνωση δραστηριοποιήθηκε και ως φοιτητής στο Μαθηματικό Αθηνών. Σύμφωνα με τα βιογραφικά του στοιχεία δεν εμφανίζεται να έχει ασχοληθεί με κάποιο επάγγελμα σχετικό με τις σπουδές του ή άλλον τομέα.
Σταύρος Θεοδωράκης
Ο Χανιώτης, αρχηγός του Ποταμιού είναι ο πολιτικός αρχηγός που διαθέτει εμφανώς τα περισσότερα ένσημα στην αγορά εργασίας αλλά και εκτός πολιτικής. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος επί 30 χρόνια, από το 1984 έως και τις αρχές του 2014, οπότε και ανακοίνωσε την ίδρυση του Ποταμιού.
Στην πολυετή καριέρα του εργάστηκε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως ο 902, αλλά και ο ΣΚΑΪ, στις εφημερίδες Μεσημβρινή, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στα Νέα. Τηλεοπτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε τους «Πρωταγωνιστές» στη ΝΕΤ, εκπομπή την οποία συνέχισε αργότερα και στο MEGA.
Υπήρξε μαζί με αρκετούς ακόμα συναδέλφους του από τα ιδρυτικά στελέχη της ιστοσελίδας protagon.gr.
Δημήτρης Κουτσούμπας
Οι πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως δεν άφησαν το περιθώριο στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου, καθώς 1973 αποφοίτησε από το εξατάξιο γυμνάσιο και μπήκε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Το 1974 όμως, εν μέσω των γεγονότων του Πολυτεχνείου, εντάχθηκε στην ΚΝΕ και οργανώθηκε στην αντι-ΕΦΕΕ αναπτύσσοντας αντιδικτατορική δράση και έγινε μέλος του ΚΚΕ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Μάλιστα, το 1975 ασχολήθηκε με την πρώτη κομματική του δουλειά ως μέλος της ΚΝΕ στην Οργάνωση της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.
Το φθινόπωρο του 1977 αφιερώθηκε εξ’ ολοκλήρου στο ΚΚΕ, ως γραμματέας Αχτίδας και αργότερα ως γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βοιωτίας. Διετέλεσε διευθυντής του Ριζοσπάστη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η επαγγελματική του πορεία σε όλα τα μέχρι στιγμής βήματά του ήταν απόλυτα συνυφασμένη με το κόμμα του.
Πάνος Καμμένος
Ο Πάνος Καμμένος εντάχθηκε από μικρή ηλικία στην πολιτική, καθώς όταν ήταν μόλις 28 ετών, το 1993, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, στις εκλογές που ακολούθησαν την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος σπούδασε οικονομικά και ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Λυών καθώς και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελβετία, αποφάσισε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη φορά που εξελέγη στο ελληνικό κοινοβούλιο, δεν έχει λείψει ούτε μία φορά έως και σήμερα.
Φώφη Γεννηματά
Η κόρη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Γεννηματά, η οποία πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα ως επικεφαλής στη Χαριλάου Τρικούπη, αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διετέλεσε στέλεχος της Εθνικής τράπεζας, από την οποία συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα, ενώ δέχτηκε έντονη κριτική για την πρόωρη συνταξιοδότησή της.
Βασίλης Λεβέντης
Υπήρξε πρώην καναλάρχης, καθώς το 1990 ίδρυσε το κανάλι 67, συχνότητα η οποία πέρασε αργότερα στα χέρια του Γιώργου Κουρή. Εκείνος με τη σειρά του βάφτισε αρχικά το κανάλι Εxtra Channel και αργότερα Extra Channel 3.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως απόφοιτος της σχολής Πολιτικών Μηχανικών και ακολούθησαν οι μεταπτυχιακές του σπουδές στο Μόναχο.
Διατηρούσε για αρκετά χρόνια γραφείο μελετών στον Πειραιά, ενώ μία από τις πρώτες δουλειές που ανέλαβε ήταν σε συνεργασία με την τεχνική εταιρεία του Παύλου Τσίπρα, πατέρα του Αλέξη Τσίπρα. Τα τελευταία χρόνια είναι συνταξιούχος του ΤΣΜΕΔΕ.
newsbeast.gr