Έτοιμη να παίξει το παιχνίδι της αναμονής με την Ελλάδα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις ως τον Απρίλιο ή τον Μάιο, μέχρι η χώρα μας να ξεμείνει από χρήματα είναι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φέρεται έτοιμη να περιμένει όσο χρειαστεί μέχρι να «στεγνώσουν» τα ταμεία της Ελλάδας, για να μπορεί η Γερμανία να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση. Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.
Όπως τονίζει το Bloomberg, η κυρία Μέρκελ δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, επειδή έχει αποθέματα που μπορούν να την «κρατήσουν» λίγους μήνες ακόμη, ίσως μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η γερμανίδα καγκελάριος αξιολογεί ακόμα τις προθέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων της καγκελαρίας και της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο δημοσίευμα, η κα Μέρκελ λαμβάνει μια «σκληρή προσέγγιση» με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, προκειμένου να αποφύγει να «συρθεί σε μια μονομαχία μαζί του».
Μέχρι στιγμής πάντως η κα Μέρκελ δεν έχει πει κουβέντα για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως δεν θα σχολιάσει μεμονωμένα όλες τις λεπτομέρειες που διαδίδονται.
Η κα Μέρκελ δεν θέλησε ούτε να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, στους Financial Times πως η Ελλάδα αποσύρεται από το αίτημα για διαγραφή του χρέους και θα ζητήσει ανταλλαγή χρέους.
Η «ανταλλαγή χρέους» θα περιλαμβάνει δύο είδη νέων ομολόγων. Ο πρώτος τύπος, ο οποίος θα είναι άμεσα συνδεδεμένος με το ρυθμό ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ, θα δοθεί ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρώπη και ο δεύτερος, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «αέναα ομόλογα» («perpetual bonds»), θα ανταλλαχθούν με τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα στους FT ότι η Ελλάδα ελπίζει να εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα – γέφυρα, διάρκειας τεσσάρων μηνών, για να τονώσει την οικονομία από τώρα μέχρι την 1η Ιουνίου, όταν η ΕΚΤ υπόσχεται να «κρατήσει» το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, συνεχίζοντας να παρέχει ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους. Αντί να ζητήσει την δόση των 7 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να καταβληθεί στην Ελλάδα το περασμένο έτος, η κυβέρνηση θα ζητήσει μόνο 1,9 δισ. ευρώ, λέει ο κύριος Βαρουφάκης, για τα κέρδη της ΕΚΤ από τις αγορές της σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου μετά τη διάσωση 2010.
Τι είναι όμως τα perpetual bonds και πως μπορούν να εκδοθούν;
Πρόκειται για ομόλογα που δεν λήγουν ποτέ, δηλαδή δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα ομόλογα έχουν ημερομηνία έκδοσης και ημερομηνία λήξης
Τα αέναα ομόλογα φέρουν ένα επιτόκιο – ενδεχομένως πολύ μικρότερο από το σημερινό – το οποίο θα πληρώνει η Ελλάδα και θα εισπράττουν οι δανειστές κάθε χρόνο.
Όπως τονίζουν αρκετοί οικονομολόγοι τα perpetual bonds εμφανίστηκαν ήδη από τα μέσα του 16ου αιώνα και συνεχίστηκαν να χρησιμοποιούνται ως τα μέσα του 20ου αιώνα, κυρίως από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας (τα λεγόμενα consols) αλλά και από τράπεζες που κατάφερναν με τον τρόπο αυτό να πληρούν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις.
Ο κ.Βαρουφάκης έχει αναφερθεί αρκετές φορές σ’ αυτού του είδους τα ομόλογα. Μάλιστα, όπως έχει ήδη αναφέρει, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προτείνει, αυτή η λύση να ακολουθηθεί και από άλλα υπερχρεωμένα κράτη.
«Μέσω αυτών των ομολόγων, το χρέος εξακολουθεί να υφίσταται και συνεπώς κανείς δε μπορεί να ισχυρισθεί ότι χάρισε χρήματα στην Ελλάδα. Τα ομόλογα αυτά θα διατηρούνται για πάντα στα χέρια των δανειστών. Για πάντα; Μπορεί όχι για πάντα. Μπορεί να τεθεί η ρήτρα της επαναγοράς τους με πρωτοβουλία (δικαίωμα) του εκδότη (δηλαδή της Ελλάδας).Ή να βρεθεί κάποια στιγμή ανακατατάξεων στο πολύ μακρινό μέλλον, ώστε η τύχη των ομολόγων αυτών να γίνει αντικείμενο μίας ειδικής διαπραγμάτευσης. Με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης (αν γίνει), το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να λυθεί “αναίμακτα” και με τρόπο ώστε όλες οι πλευρές να είναι ικανοποιημένες»γράφει ο οικονομολόγος, κ. Γιάννης Σιάτρας, πρόεδρος του κινήματος “Έλληνες Φορολογούμενοι”.
Πώς συνδέεται το ελληνικό χρέος με τη μάχη του Βατερλώ;
Βρισκόμαστε στο 1814. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης απειλεί τους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση μετά από χρόνιες συγκρούσεις με τα γαλλικά στρατεύματα.
Οι αγορές της εποχής ξεπερνούν τα όριά τους και οι λαοί έχουν επωμιστεί μαζί με τις απώλειες και τις υλικές καταστροφές, τεράστια χρέη τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν.
Η τράπεζα της Βρετανίας αναζητεί απεγνωσμένα χρήματα για να χρηματοδοτήσει το τελειωτικό χτύπημα στον Γάλλο αυτοκράτορα και η λύση ακούει στο όνομα «perpetual bonds», δηλαδή «ομόλογα αέναης διάρκειας». Πρόκειται για ομόλογα, τα οποία στην ουσία αντικαθιστούσαν τις παρούσες υποχρεώσεις στους πιστωτές με μια συνεχή καταβολή επιτοκίων, χωρίς όμως την απαίτηση πλήρους αποπληρωμής τους κατά τη λήξη τους.
Στην περίπτωση της ναπολεόντειας απειλής, το πείραμα των ομολόγων πέτυχε τον σκοπό του. Η Βρετανία μαζί με τους συμμάχους τους βρήκαν τα χρήματα για να εξοπλιστούν, κέρδισαν την ιστορική μάχη του Βατερλώ έναν χρόνο αργότερα (1815), και έσβησαν για πάντα από τον χάρτη τον Ναπολέοντα. Επανέλαβαν μάλιστα, το ίδιο «κόλπο» και το 1888, όταν ο Βρετανός Καγκελάριος George Goschen, αντάλλαξε τα παλαιότερα αέναα ομόλογα που χρηματοδότησαν και τον Πόλεμο της Κριμαίας (1853-1856), με νέα, με επιτόκιο 4%.
Πληροφορίες Wikipedia, fortune Greece, forologoumenos
star.gr