Τον κίνδυνο μετάδοσης μέσω των σωματικών υγρών ζώων που έχουν προσβληθεί από τον ιό επικαλέστηκε το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας που προχώρησε στην ευθανασία του ζώου, παρά τις αντιδράσεις.
Θανατώθηκε τελικά το βράδυ της Τετάρτης ο Εξκάλιμπερ, ο σκύλος της Ισπανίδας νοσοκόμας που διαγνώσθηκε ότι πάσχει από Έμπολα. Παρά το ότι
Την ίδια ώρα, η Τερέζα Ρομέρο Ράμος, η Ισπανίδα νοσηλεύτρια που έχει προσβληθεί από Εμπολα παραμένει σε ειδική μονάδα απομόνωσης στον έκτο όροφο του νοσοκομείου Κάρολος ΙΙΙ στη Μαδρίτη.
Νωρίτερα, επικρατούσε σύγχυση σχετικά με την τύχη του ζώου, καθώς ενώ είχε κυκλοφορήσει η είδηση στον ισπανικό Τύπο, ότι ο τετράποδος φίλος της Ράμος θανατώθηκε καθώς υπήρχαν φόβοι ότι θα μπορούσε να έχει προσβληθεί και εκείνος από τον θανατηφόρο ιό, τον οποίο υπήρχε πιθανότητα να μεταδώσει.
Μάλιστα, η ανακοίνωση του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης ανέφερε πως «το πτώμα του σκύλου Εξκάλιμπερ πρόκειται να μεταφερθεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο της κοινότητας της Μαδρίτης, στις υποδομές του Κέντρου Βίσαβετ» και επισήμαινε πως τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας για τη μεταφορά του.
Την ίδια στιγμή, ο ισπανικός Τύπος τόνιζε πως για την παραλαβή του σκύλου από το διαμέρισμα της ασθενούς χρειάστηκε ειδική άδεια από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης διέψευσε τη θανάτωση του σκύλου, αλλά το υπουργείο Υγείας της χώρας επισήμανε πως η ευθανασία θα πραγματοποιηθεί για να «αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού».
Όπως επισημαίνει το υπουργείο: «Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο σκύλος έχει θετικά αντισώματα στον ιό Έμπολα. Μπορεί να παρουσιάσει ιαιμία παρότι μπορεί να μην εμφανίζει συμπτώματα. Επομένως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα ζώα που έχουν μολυνθεί δεν αποβάλλουν τον ιό μέσω των σωματικών υγρών, με πιθανό κίνδυνο μετάδοσης».
Νωρίτερα, δεκάδες ήταν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κάτω από το διαμέρισμα της 44χρονης Ρομέρο Ράμος, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την ευθανασία του σκύλου φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εξκάλιμπερ είμαστε μαζί σου» με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Την ίδια ώρα, με το hashtag #SalvemosaExcalibur δεκάδες είναι οι χρήστες του Twtitter που εκφράζουν την αντίθεσή τους στη θανάτωση του κατοικίδιου, ενώ 300.000 υπέγραψαν για να σωθεί ο Εξκάλιμπερ.