Από τα πιο «καυτά» θέματα των μεταρρυθμίσεων είναι το συνταξιοδοτικό καθώς εκτός από την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, στην ατζέντα είναι και οι ενοποιήσεις των ταμείων αλλά και οι αλλαγές στους τρόπους υπολογισμού των ποσών αλλά και των εισφορών.
Σήμερα τίθεται επί τάπητος στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό η πρόταση για την εισαγωγή μικτού συστήματος στις συντάξεις με ένα βασικό ποσό που θα χρηματοδοτεί το κράτος και θα κυμαίνεται στο ύψος των 380-400 ευρώ και ένα «ανταποδοτικό» που θα είναι ανάλογο των εισφορών κάθε ασφαλισμένου.
Η ατζέντα περιλαμβάνει άλλα δύο καυτά θέματα, το ένα για τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και το άλλο για την τύχη των επικουρικών συντάξεων και αν θα πρέπει ή όχι να απορροφηθούν από τις κύριες σε μια ενιαία σύνταξη.
Η πρόταση της επιτροπής θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, με στόχο την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ ετησίως από το 2016 και μετά, όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο, διαφορετικά η μείωση των συντάξεων θα είναι μονόδρομος.
Οι αλλαγές θα προωθηθούν με διαδικασίες-εξπρές δεδομένου ότι μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμος ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό.
Όλοι στο ΙΚΑ με ίδιες εισφορές και ίδιες παροχές
Το μικτό σύστημα που επεξεργάζονται τα μέλη της επιτροπής βασίζεται στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης η οποία θα συνδεθεί με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία.
Η σύνταξη θα καταβάλλεται στους ασφαλισμένους όταν συμπληρώνουν το 67ο έτος και το ύψος της εξετάζεται να συνδεθεί με το όριο της φτώχειας, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα η σύνταξη θα ήταν στα 384 ευρώ το μήνα, δηλαδή 4.610 ευρώ το χρόνο, που είναι το όριο φτώχειας για το 2014. Δεν αποκλείεται όμως να καθοριστεί και κάτω από τα 360 ευρώ στην περίπτωση που η επιτροπή υιοθετήσει πλήρως και χωρίς αλλαγές τις προβλέψεις του νόμου 3863.
Το δεύτερο τμήμα σύνταξης θα είναι αμιγώς ανταποδοτικό, δηλαδή θα εξαρτάται από τις εισφορές που πληρώνει ο κάθε ασφαλισμένος. Ο υπολογισμός των εισφορών θα είναι δικαιότερος και πιο αναλογικός ώστε να ενθαρρύνεται η παραμονή στην εργασία με καταβολή εισφορών και όχι η εισφοροαποφυγή.
Στις ενοποιήσεις των ταμείων εξετάζεται όλα τα Ταμεία να περάσουν κάτω από την ομπρέλα του ΙΚΑ και να λειτουργούν για ένα μεταβατικό στάδιο δύο ετών ως ξεχωριστοί τομείς ασφάλισης. Στο μεταβατικό στάδιο θα υπάρξουν ενοποιήσεις τόσο στις εισφορές όσο και στο ύψος των παροχών, ώστε το αργότερο μέχρι το 2017 να υπάρχει ένα Ταμείο για όλους με ίδιες εισφορές και ίδιες περοχές.
star.gr