Δεν είναι λίγες οι γυναίκες εκείνες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους βιώνουν έντονους ή πιο ήπιας μορφής πόνου. Τι προκαλεί όμως τελικά τους πόνους περιόδου; γυναίκες βιώνουν κάποια μορφή πόνου περιόδου κατά τη διάρκεια της ζωής τους .
Ο ιατρικός ορισμός για τους γνωστούς σε κάθε γυναίκα, πόνους περιόδου είναι δυσμηνόρροια. Συνήθως οι πόνοι περιόδου, ξεκινούν συνήθως τις δύο πρώτες ημέρες της περιόδου και γίνονται αντιληπτοί καθώς συνοδεύονται από έντονες μυϊκές κράμπες και σπασμούς μικρότερης ή ισχυρότερης έντασης στην κοιλιακή χώρα , ενώ αρκετές φορές ενδέχεται να εξαπλωθούν στη μέση και στους γλουτούς.
Τι προκαλεί όμως τους πόνους αυτούς;
Οι πόνου περιόδου εκδηλώνονται όταν το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας συσπάται. Οι συσπάσεις αυτές πιέζουν τα αιμοφόρα αγγεία της μήτρας, διακόπτοντας προσωρινά την κυκλοφορία αίματος και οξυγόνου στην περιοχή. Αντίδραση της μήτρας, σε αυτή την προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας αίματος, είναι η απελευθέρωση χημικών ουσιών, οι οποίες και προκαλούν τελικά το αίσθημα δυσφορίας και πόνου κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ωστόσο, υπάρχουν και παθολογικές περιπτώσεις όπως η ενδομητρίωση ή οι σαλπιγγίτιδες που μπορεί να ευθύνονται για την εκδήλωση πόνων περιόδου.
Συχνότητα εκδήλωσης
Η συχνότητα εκδήλωσης των πόνων περιόδου, ποικίλλουν σε κάθε γυναίκα, ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία σχετικών ερευνών περισσότερο ευάλωτες στην εκδήλωση πόνων περιόδου είναι οι νεαρότερης ηλικίας γυναίκες, ενώ μια στις τέσσερις βιώνει πόνους και έντονη δυσφορία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Πολλές είναι και οι γυναίκες εκείνες που το αίσθημα δυσφορίας και οι πόνοι εκδηλώνονται τόσο έντονα, αδυνατώντας να σηκωθούν από το κρεβάτι τους.
Πως μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε
Σε προληπτικό στάδιο, η σωματική άσκηση και η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, λειτουργεί αποτρεπτικά από την εκδήλωση πόνων περιόδου, καθώς οι μύες διατηρούν την ελαστικότητά τους και δεν είναι τόσο ευάλωτοι.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι πόνοι περιόδου εκδηλώνονται κατά κύριο λόγο τις δύο πρώτες ημέρες της περιόδου. Οι περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν την ώρα της εκδήλωσης τους, είτε με λήψη παυσίπονου φαρμάκου, είτε με έκθεση του σώματος σε θερμότητα (ζεστά επιθέματα, θερμοφόρες, ζεστό μπάνιο).
Αν οι πόνοι συνεχίζονται πέραν των δύο πρώτων ημερών και παραμένουν ισχυροί, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας, προκειμένου να ελέγξετε αν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, το οποίο προκαλεί την εκδήλωση έντονων πόνων κατά τη διάρκεια της περιόδου.