Η Αθήνα βάζει τώρα έξι κόκκινες γραμμές στους δανειστές

Απολογισμό στον απόηχο του Eurogroup αλλά και της Συνόδου Κορυφής κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών.

«Το ρολόι για την τρόικα σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω» σημειώνουν, αν και το περιβάλλον του πρωθυπουργού παραδέχεται ότι δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα.

Σε ποια σημεία θα επιμείνει η κυβέρνηση 

Οπως αναφέρει σε άτυπη ενημέρωση το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση θα επιμείνει, σε θέματα:

Τουλάχιστον έξι οι «κόκκινες γραμμές»

Επιπλέον, η κυβέρνηση εκτιμά ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφθούν. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν κατηγορίες / δράσεις, όπως

«Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί  προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος» σημειώνεται από το Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη, όπως, για παράδειγμα, η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων , το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά.

Τι θα κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια

Αναφορικά με τις εργασίες των τεχνικών κλιμακίων, διευκρινίζουν πως τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις.

Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν / εντοπίζουν τις αποκλίσεις.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εξηγούν ότι τη Δευτέρα, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα –ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν.

Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.

Τι συνέβη στο Eurogroup της Τετάρτης 

Η κυβέρνηση, πάντως, τοποθετείται και για τα όσα ακούστηκαν για τη συνεδρίαση της Τετάρτης στο Eurogroup.

«Υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε τη συνέχιση / παράταση του μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων.

Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι επιλέξαμε τη ρήξη επειδή δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε  το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης. Από το επόμενο πρωί η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχτηκε ορθή. Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον έλληνα Πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν υπογράψαμε και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμά μας. Τη Δευτέρα, φυσικά, θα συνέλθει και το Eurogroup, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών» σημειώνουν χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση.

Δύο οι βασικές προτεραιότητες 

Τέλος, από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένουν οι εξής δύο:

Κυβερνητικό Συμβούλιο για τη διαπραγμάτευση

Στις 8 απόψε το βράδυ, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων, μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη και την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.

Βερολίνο: Ακόμη κι αν αλλάξει όνομα η Τρόικα αυτή θα εποπτεύει

Πάντως, παρά τις δηλώσεις περί μερικής σύγκλισης, Ελλάδα και Γερμανία φαίνεται να έχουν ακόμη απόσταση, κάτι που αντικατοπτρίζεται και από τις δηλώσεις της Ανγκελας Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έδωσε ένα ακόμη «χτύπημα» αναφορικά με την Τρόικα, τον ρόλο και την ονομασία της.

«Μπορούμε να μην την ονομάζουμε πια Τρόικα, αλλά οι τρεις θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) θα συνεχίσουν να εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα. Ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ρόλο της Τρόικα στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο Γερμανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters. «

Θα δείξουμε ευαισθησία προς τους Ελληνες φίλους μας και δεν θα την ονομάζουμε Τρόικα. Αλλά θα συνεχίσει τον ρόλο της», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε.

«Θέλουμε η Ελλάδα να ζητήσει παράταση του Μνημονίου και όταν την πάρει, να την ολοκληρώσει επιτυχώς» δήλωσε ο ίδιος.

Δυσκολίες βλέπει και ο Ντάισελμπλουμ

Αντίστοιχα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν συμμερίζεται τη γενικότερη αισιοδοξία και θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει πολλές απαιτήσεις, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν χρήματα.

«Η Ελλάδα έχει πολλές απαιτήσεις, αλλά χρήματα δεν υπάρχουν και αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα», υπογράμμισε, έπειτα και από τις χθεσινές δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, πως οι προσδοκίες δεν θα πρέπει να είναι ακόμα πολύ υψηλές για το θέμα του ελληνικού χρέους και ότι ο πολιτικός συμβιβασμός θα είναι πολύ σκληρός.

Γιούνκερ: Είμαστε μακριά από συμφωνία

Μετά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την απόσταση που υπάρχει την δεδομένη χρονική στιγμή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο επικεφαλής της Κομισιόν κ.Γιούνκερ ανέφερε ότι «Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μακριά από μια συμφωνία», ενώ συμπλήρωσε πως έχει μεγάλη σημασία ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός από ελληνικής πλευράς.

 
iefimerida.gr

Exit mobile version