Επώδυνο συμβιβασμό επιδιώκει πλέον η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Και νέα τηλεδιάσκεψη ενόψει για να γεφυρωθεί το χάσμα και να επιστρέψουν οι ελεγκτές – Για το τέλος της εβδομάδας μετατίθεται η επιστροφή της Τρόικας.

«Τυράκι» για να επιστρέψει στην Αθήνα θέλει να δώσει στην Τρόικα η κυβέρνηση, που εξετάζει πακέτο με πολλά “μέτρα-ημίμετρα”, τα οποία τα αθροίζει και τα ποσοτικοποιεί για να καλύψει μέρος της διαφοράς των 2,5 δισ. ευρώ που τη χωρίζουν στο δημοσιονομικό κενό του 2015 με τους ελεγκτές. Μέχρι και αργά χθες το βράδυ μάλιστα είχε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με βάση τις οδηγίες που έδωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός στον Γκίκα Χαρδούβελη για τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των δανειστών, οι ελεγκτές έχουν λάβει γνώση του «πακέτου» με τα πολλά «μικρά μέτρα» και, παρότι δεν πείθονται, τα αξιολογούν, ζητούν λεπτομέρειες και δεν αποκλείεται να τα δεχτούν για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση που έχει βρεθεί σε τέλμα εδώ και ενάμισι μήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα που έχει «αμπαλάρει» η κυβέρνηση αφορούν κυρίως μέτρα λιτότητας και περικοπές σε δήμους και ΔΕΚΟ αλλά και σε κάποιες μισθολογικές δαπάνες στο δημόσιο.

Η ελληνική πλευρά από την άλλη πλευρά, επιμένει να αρνείται να λάβει σκληρά μέτρα όπως πιέζει η Τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ. Περιμένει ότι ενδεχομένως και σήμερα (το απόγευμα πιθανότατα) ή αύριο το αργότερο να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές, για να διαπιστώσει αν άλλαξε στάση το ΔΝΤ, καθώς στην Ουάσιγκτον «πνέουν μένεα» με την αρνητική –όπως αυτοί θεωρούν- επιμονή της Αθήνας να μην κάνει πίσω σε περικοπές μισθών, συντάξεων και στις μαζικές απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Καθοριστικό για την συνολική πορεία των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι και το Euro Working Group της ερχόμενης Πέμπτης, καθώς θα φανεί αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διάθεση να άρουν και αυτές τα εμπόδια για να επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή των ελεγκτών.

Επόμενος στόχος για την κυβέρνηση πλέον είναι, να συμφωνηθεί ότι Τρόικα θα επιστρέψει την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα (30 Νοεμβρίου ή 1η Δεκεμβρίου) στην Αθήνα, πιθανόν μόλις για 1-2 μέρες και να φύγουν πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή του νέου Προϋπολογισμού (ξεκινά την Τετάρτη και ψηφίζεται την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου) προκειμένου να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης ή να ετοιμάσουν μια δήλωση προόδου ως την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, που να δείχνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία.

Έτσι θέλει να «ξεκλειδώσει» και τη διαδικασία για την συμφωνία για τη «νέα σχέση» ώστε να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, καθώς θα πρέπει και να επικυρωθεί από δέκα εθνικά κοινοβούλια πριν κλείσουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων ή αμέσως μετά –και μέχρι τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου το αργότερο.

Επώδυνο συμβιβασμό επιδιώκει πλέον η κυβέρνηση

Σε μία δύσκολη συμφωνία που όμως να αφήνει περιθώρια επικοινωνιακής διαχείρισης και πολιτικών χειρισμών στο εσωτερικό της χώρας προσβλέπει η κυβέρνηση καθώς η διαπραγμάτευση με την Τρόικα έχει πάρει δραματική τροπή.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ευελπιστεί ότι η Τρόικα θα επιστρέψει στην χώρα στο τέλος της εβδομάδας καθώς τα περιθώρια για την όποια λύση στενεύουν. Το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου φαίνεται ότι χάθηκε οριστικά και οι προσπάθειες πλέον εστιάζονται στο να κλείσει κατ αρχήν η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους.

Μέτα την αποτυχημένη τηλεδιάσκεψη που έληξε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής και την ακύρωση της επανάληψης της επόμενη ημέρα η κυβέρνηση περιόρισε την ροή των πληροφοριών σε μία προσπάθεια να μην επιδεινώσει το κλίμα στις σχέσεις με τους δανειστές και παράλληλα να ελέγξει το εσωτερικό θερμόμετρο. Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν ότι οι δανειστές επιμένουν στις απαιτήσεις τους σε όλα τα πεδία της διαπραγμάτευσης. Ζητούν:

Δημοσιονομικά μέτρα για να καλυφθεί το κατ αυτούς κενό των 2,5 δις ευρώ το 2015.

Συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού με δέσμευση της κυβέρνησης ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας.

Πλήρη κατάργηση του συνδικαλιστικού και εργασιακού πλαισίου με απελευθέρωση των απολύσεων, λοκ άουτ και αλλαγή του τρόπου λήψης της απόφασης απεργίας

αλλαγές στο ΦΠΑ με κατάργηση του χαμηλού συντελεστή όπου ισχύει.

Το να περάσουν στο σύνολό τους οι απαιτήσεις των δανειστών η κυβέρνηση το αποκλείει. Η διαπραγμάτευση έχει φθάσει σε οριακό σημείο με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι είναι πλέον θέμα πολιτικής απόφασης. Ωστόσο στις τηλεφωνικές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα δεν βρήκε ανταπόκριση.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις προκύπτει από την στάση του ΔΝΤ το οποίο αυξάνει τις απαιτήσεις και διεκδικώντας παράλληλα την παραμονή του στην χώρα και μετά την λήξη του παρόντος μνημονίου. Ωστόσο η ΕΕ αύξησε τον εκβιασμό διαρρέοντας μέσω αξιωματούχων της την περασμένη εβδομάδα ότι σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία θα υπάρξει παράταση του παρόντος μνημονίου. Είναι αυτό προϋπόθεση για να συνεχίσει η ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να κλείσει η αξιολόγηση σύντομα και να άρχιζε η συζήτηση για την συμφωνία της επόμενης ημέρα πριν το κλείσιμο της χρονιάς. Μετά τις καθυστερήσεις διαμορφώνεται το ενδεχόμενο να προκύψει μία συνολική συμφωνία πακέτο που να περιλαμβάνει τον συμβιβασμό από την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τα όποια επιπλέον μέτρα και την συμφωνία για την επόμενη ημέρα μετά την λήξη του μνημονίου.

Δεν είναι το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση ειδικά εάν οι διαπραγματεύσεις παραταθούν για την επόμενη χρονιά. Οι δανειστές δεν συγκινούνται από την απειλή ότι θα υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση και ενδεχομένως προκύψει αλλαγή κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε κλίμα πόλωσης όμως δυσκολεύει η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την προεδρική πλειοψηφία. Διαφαίνεται δε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εμφανιστεί ότι ταυτίζεται με τους δανειστές εκβιάζοντας την βουλή και ακολούθως την κοινωνία με μία επαχθή συμφωνία και φέρνοντας εκ των προτέρων σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που θα προκύψει σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν οι 180 βουλευτές.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αρχίσει να διακινούνται ξανά σενάρια στο παρασκήνιο για συναίνεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα οποία ο πρωθυπουργός φρόντισε να κόψει ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να καλέσει τον κ. Τσίπρα σε συνάντηση. Το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει σε μία παραλλαγή του αρχικού σχεδιασμού, ότι παρά την κατάρρευση του αφηγήματος περί τέλους του μνημονίου και παρά τις απαιτήσεις των δανειστών έστω και την τελευταία στιγμή θα πετύχει μία συμφωνία με την οποία θα πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Πηγή

Exit mobile version