Μετά την απόκτηση των χρημάτων, αρχίζουνε τα δύσκολα. Πέντε κίνδυνοι ελλοχεύουν ο καθένας μόνος του αλλά και όλοι μαζί συνδυαστικά για να τα εξανεμίσουν:
Αγορές πολυτελών πραγμάτων που κοστίζουν δυσανάλογα πολύ σε σύγκριση με το αποκτηθέν ποσό. Σε αυτό βοηθάει η χρόνια στέρηση που τώρα βγάζει τα σπασμένα με αλόγιστο τρόπο για απωθημένα πολλών ετών.
Φίλοι, γνωστοί και συγγενείς που «μυρίζονται ψητό» σπεύδουν για δανεικά (και αγύριστα). Είναι γνωστό ότι αρκετοί από όσους κέρδισαν μεγάλα ποσά σε λαχείο, ύστερα από λίγα χρόνια κατέληξαν φτωχότεροι. Ο επίτροπος της εκκλησίας του χωριού απαίτησε από κάποιο τέτοιο τυχερό μια γενναία οικονομική ενίσχυση ισχυριζόμενος ότι την είχε υποσχεθεί ο μακαρίτης αδελφός του.
Επιτήδειοι που προτείνουν διάφορες «κερδοφόρες επιχειρήσεις», ποντάροντας στην άγνοια, στην απληστία και στην γαλαντομία του θύματος. Είναι γεγονός πως όταν μαθευτεί ότι κάποιος έχει λεφτά, ακόμη και άνθρωποι του περιβάλλοντός του μπαίνουν σε πειρασμό να του αποσπάσουν κάτι και σκαρφίζονται χίλιους τρόπους για να το επιτύχουν.
Λανθασμένες επενδυτικές κινήσεις που οδηγούν σε σημαντική μείωση ή εξαφάνιση του υπενδεδυμένου ποσού. Πρόσφατα παραδείγματα η αγορά μετοχών στο «φουσκωμένο» ελληνικό χρηματιστήριο και η μεταφορά καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες που θεωρήθηκαν ασφαλέστερες των ελληνικών αλλά «κουρεύτηκαν». Εξαίρεση η αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που ήταν, για τα δεδομένα της εποχής που έγινε, μια άκρως συντηρητική και διόλου κερδοσκοπική τοποθέτηση, που δυστυχώς αποδείχθηκε καταστροφική.
Στοχοποίηση από κακοποιά στοιχεία όπως διαρρήκτες, ληστές, απαγωγείς, ακόμη και δολοφόνοι. Τέτοιες περιπτώσεις είναι γνωστές στο πανελλήνιο από τα ΜΜΕ. Θυμάμαι πρόχειρα τον γηραιό αλλά θαλερό επιχειρηματία κοσμοπολίτικου νησιού μας που αποκάλυψε στη νεαρή, αλλοδαπή φιλενάδα του, προφανώς για να την εντυπωσιάσει, ότι στο χρηματοκιβώτιο του σπιτιού του έκρυβε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, και ο φίλος της με την παρέα του μπήκαν σπίτι του, τον ανάγκασαν να τους δώσει τον κωδικό του χρηματοκιβωτίου, τον σκότωσαν και έφυγαν με τα λεφτά.
Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε για να αποφύγουμε τους κινδύνους που προαναφέραμε; Η πείρα και η κοινή λογική λένε τα εξής:
Τα οικονομικά σας είναι μια καθαρά ιδιωτική σας υπόθεση. Κρατείστε τα μυστικά. Δεν χρειάζεται να μαθαίνουν οι άλλοι, ακόμη και οι κολλητοί σας φίλοι τι έχετε στη άκρη. Ο ξιπασμός είναι επικίνδυνος. Τραβά σαν μαγνήτης τρακαδόρους και απατεώνες.
Αν σας συμβεί να κερδίσετε ένα μεγάλο ποσό σε λαχείο, μην εμφανιστείτε εσείς για την είσπραξη, αλλά απευθυνθείτε σε δικηγόρο. Έτσι θα αποφύγετε μεγάλους κινδύνους.
Πρώτος στόχος σας δεν είναι η αύξηση του ποσού των χρημάτων σας. Είναι η μη μείωσή του. Η αύξηση είναι δεύτερος στόχος.
Η επένδυση των χρημάτων δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Τα επενδυτικά προϊόντα που προσφέρουν οι τράπεζες μπορεί να φαίνονται αθώα, αλλά κρύβουν κινδύνους για τους αδαείς ιδιαίτερα τους αδαείς που νομίζουν πως είναι γνώστες. Απευθυνθείτε σε σύμβουλο που εμπιστεύεστε.
Οι πιο αποδοτικές επενδύσεις δεν είναι και οι πιο ασφαλείς. Στην πραγματικότητα, όσο πιο κερδοφόρες τόσο λιγότερο ασφαλείς.
Μην κρύβετε τα λεφτά σας στο σπίτι. Να είστε σίγουροι πως ένας αποφασισμένος ληστής έχει τον τρόπο να σας αναγκάσει να αποκαλύψετε την κρυψώνα σας όσο σκληρό καρύδι κι αν είστε. Στο τέλος θα χάσετε τα λεφτά, την σωματική σας ακεραιότητα και πιθανόν τη ζωή σας.
Σεβαστείτε τα λεφτά που αποκτήσατε ξαφνικά και χειριστείτε τα όπως ακριβώς θα κάνατε με τις αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν σιγά – σιγά από το υστέρημα και από τον κόπο σας. Η αλήθεια είναι πως τα δουλεμένα λεφτά τα πονάμε ενώ τα αδούλευτα όχι, ίσως επειδή δεν πολυπιστεύουμε ότι πραγματικά μας ανήκουν.
Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες που είπαν «χαλεπώτερον το φυλάττειν του κτήσασθαι» (είναι δυσκολότερο να διαφυλάξεις αυτά που έχεις, παρά να αποκτήσεις νέα). Οι νεότεροι το διατύπωσαν διαφορετικά: «η μια γενιά κτίζει την περιουσία και η επόμενη την εξανεμίζει» και λακωνικότερα «ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα»…