«Θα πούμε καλή όρεξη στην κυρία Μέρκελ αλλά δεν θα φάμε τον ελληνικό λαό. Δεν θα είναι στο δείπνο ο ελληνικός λαός», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, αναφορικά με το δείπνο της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
Όσο για το πότε θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τη Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι «ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την κυρία Μέρκελ όταν έρθει η ώρα» και πρόσθεσε:
«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχει ένα πάρα πολύ πυκνό πρόγραμμα το οποίο αφορά και τις συναντήσεις του με τον Ιταλό ηγέτη, Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Μετά υπάρχουν οι υποχρεώσεις της ελληνικής βουλής».
Αναφορικά με τις σημερινές εξελίξεις και την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στην χώρα μας σημείωσε:
«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία συζήτηση στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα άλλο από το να παραμείνει συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Αυτό δεν έπρεπε να εκπλήξει κανέναν».
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση του προγράμματος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε:
«Μπορούμε να συζητήσουμε με τους εταίρους, να διαμορφωθεί ένα πολιτικό πλαίσιο για να ξεκινήσει μία συζήτηση η οποία θα καταλήξει σε μία αμοιβαία αποδεκτή και επωφελή λύση και για μας και για τους εταίρους».
«Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος δεν μπορεί να είναι άλλα από αυτά που ενέκρινε ο ελληνικός λαός. Και οι εταίροι μας για ορισμένες μεταρρυθμίσεις είναι όχι μόνο υποστηρικτικοί αλλά και ενθουσιώδεις, με την έννοια ότι βλέπουν απέναντι μία κυβέρνηση η οποία είναι έτοιμη να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να χτυπήσει τη διαφθορά, το πελατειακό κράτος.
Οι προκάτοχοί μας δεν είχαν πολιτικά αποθέματα να πείσουν για κάτι τέτοιο. Αυτό που εμείς βλέπουμε είναι πολύ μεγάλα περιθώρια συζήτησης και νομίζω ότι και τις επόμενες μέρες οι πολιτικές δυναμικές θα είναι τέτοιες που θα βελτιώσουν το κλίμα για τις ελληνικές θέσεις», επεσήμανε.
«Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες επαφών και διαμόρφωσης συμμαχιών και νομίζω ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε και τη διαμόρφωση του πλαισίου το οποίο θα επιτρέψει σε όλους μας από κοινού να πάμε παρακάτω. Είμαστε πολλοί αισιόδοξοι ότι και εμείς και οι εταίροι μας θα λειτουργήσουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να σώσουμε και την Ευρώπη από τις εσφαλμένες πολιτικές», τόνισε ο κ. Παππάς και συμπλήρωσε:
«Η διαπραγμάτευση θα έχει και χρόνο, δεν θα γίνει μία και έξω και θα έχει πολλά επίπεδα. Μέσα στην πορεία των διαπραγματεύσεων θα μπορούμε να ασκούμε ως κυρίαρχη χώρα εθνική πολιτική η οποία δεν δημιουργεί νέα ρήγματα, θα μπορούμε να προστατεύουμε τη δημόσια περιουσία και με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώνουμε και τη διαπραγματευτική μας θέση».
Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «ενισχύσουν αυτή τη διαπραγματευτική θέση» και είπε:
«Εμείς θα θέλαμε το μέτωπο στήριξης των εθνικών θέσεων να είναι ευρύτατο. Δυστυχώς από τις πρώτες αντιδράσεις δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο.
Ακόμα και αν δεν συμφωνούν με τη δική μας στρατηγική διαπραγμάτευσης όταν έρθουν στη βουλή οι ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αυξήσουν την αξιοπιστία της χώρας, να τις ψηφίσουν και να ενισχύσουν, όχι την κυβέρνησή μας αλλά τη χώρα».