Όσο οι ημέρες των τελικών αποφάσεων πλησιάζουν, στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως η συμφωνία με τους δανειστές είναι μονόδρομος. Τα αντιφατικά μηνύματα από τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες και το Eurogroup στη Ρίγα οδηγούν το Μέγαρο Μαξίμου να επιδιώκει ακόμα πιο πολύ την πολιτική λύση με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει δράση.
Βλέποντας πως σε τεχνικοοικονομικό επίπεδο οι δανειστές εμμένουν στις μειώσεις των συντάξεων, στην διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία, στην αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και στη μη άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο πρωθυπουργός άρχισε ήδη ένα κύκλο επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Με την Αθήνα να εξακολουθεί να πιέζει για την πραγματοποίηση ενός έκτακτου Eurogroup μέσα στην εβδομάδα και λύση τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε χθες και με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από συνεννόηση που είχε προηγηθεί το Σάββατο.
Η επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Eurogroup θεωρήθηκε απαραίτητη, αφού το «ναυάγιο» στη Λετονία προκάλεσε ένα πισωγύρισμα που τη δεδομένη χρονική στιγμή θα μπορούσε να αποβεί «μοιραίο» για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια στιγμή μεγάλη κινητικότητα, αλλά και ενεργό ρόλο σε επίπεδο ηγεσιών, βλέπουν ήδη να υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.
«Έχει δημιουργηθεί ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να δίνεται λύση σε πιθανές εμπλοκές», υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη που βλέπουν και την Γερμανίδα καγκελάριο, σε διαφορετική γραμμή από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να έχει αναλάβει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο μετά την επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες. «Η Καγκελαρία θέλει να βρεθεί η λύση», εκτιμούσε χαρακτηριστικά κορυφαία κυβερνητική πηγή.
Τα επόμενα βήματα
Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Βαρουφάκης συζήτησαν χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό την στρατηγική της κυβέρνησης από εδώ και πέρα με βασικό ζητούμενο να ολοκληρωθεί η ενδιάμεση συμφωνία προκειμένου να προετοιμαστεί το μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο για τα επόμενα τρία χρόνια.
Προϋπόθεση για να φτάσει η κυβέρνηση έως εκεί, είναι η απελευθέρωση των χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να μπορέσει χωρίς προβλήματα η χώρα να φτάσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στην τηλεδιάσκεψη του Brurssels Group με τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων να έχουν λάβει εντολές να προσπαθήσουν να «ξεκλειδώσουν» τα σημεία, τα οποία δεν αφήνουν την ενδιάμεση συμφωνία να ολοκληρωθεί.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Ν.Χουλιαράκη με τον Ν.Κοστέλο, το Brussels Group θα συγκληθεί κανονικά την Τετάρτη με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.
Ο έντιμος συμβιβασμός
Με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι πολλοί από τους «τεχνοκράτες» του Brussels Group έχουν εμμονή με τις πολιτικές της λιτότητας, στο Μέγαρο Μαξίμου ψάχνουν να βρουν τη χρυσή τομή.
Οι ομαδικές απολύσεις εξακολουθούν να αποτελούν κόκκινη γραμμή, ενώ ερωτηματικό υπάρχει στο αν κάποια μέτρα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις μετατεθούν για μετά τον Ιούλιο προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.
Το νομοσχέδιο του Πάνου Σκουρλέτη, πάντως, για τα εργασιακά, είναι στη διαδικασία της διαβούλευσης πριν κατατεθεί στη Βουλή, καθώς έχει ήδη σταλεί στην ΟΚΕ και έχουν ζητηθεί οι παρατηρήσεις του ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας).
Η μεγαλύτερη σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με το δημόσιο να έχει τον κυρίαρχο ρόλο, αν και οι δανειστές επιθυμούν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να δοθεί στην αποπληρωμή του χρέους.
Η Ελληνική πλευρά έχει ήδη παρουσιάσει στο Brussels Group τους τρόπους με τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να αυξήσει την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ κυρίως μέσω της κάρτας των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι τι θα γίνει με την ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι και αφορά τον τουριστικό ΦΠΑ για τα πολυτελή τουριστικά καταλύματα.
Συμφωνία φέρεται να υπάρχει στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που αφορούν εθελουσίες εξόδους σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Οι πληροφορίες που υπήρχαν και αφορούσαν μειώσεις των υψηλών επικουρικών συντάξεων έχουν διαψευστεί. Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως, «καμία απολύτως μείωση δεν πρόκειται να γίνει στις συντάξεις, κύριες ή επικουρικές. Η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η πλήρης στήριξη των συνταξιούχων».
news247.gr