Τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι σε τηλεοπτικό δίκτυο του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν και ακόμη 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Τετάρτη σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι εναντίον του μικρού λεωφορείου του τηλεοπτικού δικτύου στο στο κέντρο της Καμπούλ.
Πρόκειται για την πρώτη στοχευμένη επίθεση αυτού του είδους εναντίον μέσου ενημέρωσης του ομίλου Tolo, ο οποίος διαθέτει τηλεοπτικά δίκτυα γενικού περιεχομένου αλλά και ειδησεογραφικά.
Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση μέχρι στιγμής, αλλά οι Ταλιμπάν είχαν διαμηνύσει τον Οκτώβριο ότι τα δύο μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του Αφγανιστάν, το Tolo και το 1TV, πλέον θεωρούνται από τους ίδιους «στρατιωτικοί στόχοι» και είναι πιθανό να μπουν στο στόχαστρο τους. Οι σουνίτες εξτρεμιστές αντάρτες κατηγορούν τους δύο τηλεοπτικούς σταθμούς ότι μεταδίδουν ψευδείς και χαλκευμένες πληροφορίες.
«Ένα από τα μικρά λεωφορεία μας που μετέφερε τους εργαζόμενους του Tolo στα σπίτια τους δέχθηκε επίθεση», ανέφερε ένας δημοσιογράφος του δικτύου στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι ένα όχημα του Tolo ήταν ο στόχος της επίθεσης και έδωσε στη δημοσιότητα έναν απολογισμό που κάνει λόγο για 6 νεκρούς και 24 τραυματίες. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, ανάμεσα στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν είναι γυναίκες και παιδιά.
Ο καμικάζι έριξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο μικρό λεωφορείο στον δρόμο της Νταρ ουλ Αμάν, στη δυτική Καμπούλ, σύμφωνα με τον Σάγεντ Γκιουλ Αγά Ροχανί, υπαρχηγό της αστυνομίας της Καμπούλ. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στη ρωσική πρεσβεία, η οποία βρίσκεται στον συγκεκριμένο δρόμο, ο οποίος συνδέει την Καμπούλ με το άλλοτε βασιλικό παλάτι, που είναι σήμερα συντρίμμια.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «κανένα μέλος του προσωπικού της πρεσβείας δεν τραυματίστηκε» κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων ενώ αμέσως μετά υψώθηκε στον ουρανό μια στήλη πυκνού καπνού.
Η επίθεση αυτή σημειώνεται μόλις δύο ημέρες μετά τη νέα τετραμερή συνάντηση με τη συμμετοχή απεσταλμένων της Κίνας, των ΗΠΑ, του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Καμπούλ και στους Ταλιμπάν. Το κίνημα των Ταλιμπάν, που επιδίδεται σε ανταρτοπόλεμο από την ανατροπή του καθεστώτος τους (1996-2001), δεν συμμετείχε στη συνάντηση.
Έπειτα από μια πρώτη σειρά απευθείας επαφών ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους ταλιμπάν το καλοκαίρι, αναμενόταν να γίνει μια δεύτερη, που όμως αναβλήθηκε επ’ αόριστον αφού έγινε γνωστός ο θάνατος του μουλά Μοχάμαντ Όμαρ, που είχε αποβιώσει το 2013. Η ανάληψη της ηγεσίας των Ταλιμπάν από τον μουλά Αχτάρ Μανσούρ, “δεξιού χεριού” του μουλά Όμαρ, πυροδότησε μια σύγκρουση φατριών.
Μολαταύτα, παρά τις εσωτερικές τους έριδες, οι Ταλιμπάν έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους σε όλο το Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες.
iefimerida.gr