Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια μάστιγα για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς είναι μία συχνή νόσος, η οποία πλήττει κάθε χρόνο το 2% του γενικού πληθυσμού.
Μπορεί το 2% εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ως μικρό ποσοστό, αν όμως το ανάγουμε στον ελληνικό πληθυσμό σημαίνει 200.000 νέους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια κάθε χρόνο.
“Από τους ασθενείς που μπαίνουν στο νοσοκομείο λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, το 15% θα πεθάνουν μέσα σε ενάμιση μήνα μετά το εξιτήριο και ένα 30% θα χρειαστεί νοσηλεία 90 μέρες μετά το εξιτήριο” επισήμανε ο επίκουρος καθηγητή Καρδιολογίας ΑΠΘ(Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΑΧΕΠΑ), Γιώργος Γιαννακούλας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 36ου Διεθνούς Καρδιολογικού Συνεδρίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, ένα νέο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια που πήρε πρόσφατα έγκριση στην Αμερική από το FDA και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2016, δίνει ελπίδες στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια καθώς μελέτες έδειξαν ότι μειώνει τη θνητότητα.
“Πρόκειται για έναν συνδυασμό βαλσαρτάνης με τον καινούριο αναστολέα νεπρıλυσίνης, ο οποίος και έχει κύρια ένδειξη στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας με μειωμένο κλάσμα εξώθησης. Μάλιστα, η μελέτη Paradigm -HF, σε 8400 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια διακόπηκε πρόωρα διότι έδειξε σημαντική μείωση στο σύνθετο καρδιαγγειακών θανάτων και νοσηλειών για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 20% και τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία κατά 16%” ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Τσιούφης.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι νέες μελέτες ενδεχομένως θα δείξουν και πρόσθετες ευεργετικές δράσεις του φαρμάκου, όπως η πρόσφατη μελέτη PARAMETER, η οποία ανέδειξε ότι το φάρμακο αυτό μειώνει την αρτηριακή πίεση και την αορτική σκληρία τους ηλικιωμένους.
Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η δύσπνοια (κατά την άσκηση αρχικά και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις δύσπνοια κατά την ήπια άσκηση ή και κατά την ηρεμία), η εύκολη κόπωση και η καταβολή, οι αρρυθμίες και η κατακράτηση υγρών στα πόδια και στους πνεύμονες. Σε καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει προοδευτικά ένα έμφραγμα μυοκαρδίου αλλά και κάποια λοίμωξη από κάποια ίωση (μυοκαρδίτιδα), η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το αλκοόλ και πολλές από τις κακές συνήθειες της σύγχρονης εποχής. Ασθενείς υψηλού κινδύνου θεωρούνται όσοι έχουν πάθει έμφραγμα ή έχουν σακχαρώδη διαβήτη ή αρτηριακή υπέρταση ή είναι ηλικιωμένοι.
news.gr