Eυρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν ύποπτα πλοία.
Η απόφαση έρχεται μετά τα ναυάγια με πιο πρόσφατο αυτό στο Φαρμακονήσι με τους 34 νεκρούς πρόσφυγες. Έρχεται μια μέρα μετά την απόφαση της Γερμανίας να καταργήσει μονομερώς τη Συνθήκη Σένγκεν και να κλείσει τα σύνορά της. 432.761 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη από την αρχή του 2015. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία αφίξεων καταγράφηκε στην Ελλάδα (309.356).
Με την κατάσταση να έχει βγει εκτός ελέγχου στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη στρατιωτική δράση εναντίον δουλεμπόρων στη Μεσόγειο.
Βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.
Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.
Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση – στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλιοι άνδρες— συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.
Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.
Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.
— ironorehopper (@ironorehopper) September 14, 2015
Ο καγκελάριος της Αυστρίας αναφέρει ότι αν χρειαστεί θα αναπτυχθεί ο στρατός στα σύνορα της χώρας για να βοηθήσει την αστυνομία με την εισροή μεταναστών.
Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Αριθμός ρεκόρ μεταναστών στην Ευρώπη το 2015
Νωρίτερα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) δήλωσε ότι αριθμός ρεκόρ αιτούντων άσυλο έχει διασχίσει τη Μεσόγειο το 2015 μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, 432.761 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη δια θαλάσσης, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αριθμό για το 2014.
Η μεγάλη πλειοψηφία των αφίξεων, όπως επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, καταγράφηκε στην Ελλάδα (309.356) και την Ιταλία (121.139).
Συνολικά 2.748 αιτούντες άσυλο έχασαν τις ζωές τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο, με το γαλλικό πρακτορείο να επισημαίνει πως το κανάλι της Σικελίας είναι η πιο θανατηφόρα διαδρομή στη Μεσόγειο Θάλασσα.
“Ο αριθμός των εγκληματικών δραστηριοτήτων αυξάνεται με την ίδια ταχύτητα όπως ο αριθμός των παράνομων μεταναστών”, σημείωσε ο Robert Crepinko, επικεφαλής της μονάδας οργανωμένου εγκλήματος στην Europol.
Υπογράμμισε πως πολλοί από τους δουλέμπορους συνήθιζαν να περνάνε λαθραία παράνομα ναρκωτικά, αλλά έχουν πλέον μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους σε ανθρώπους δεδομένου ότι ξεκίνησε η προσφυγική κρίση.
Σε πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η Washington Post αποκαλύφθηκε πως το λαθρεμπόριο ανθεί εν μέσω της κρίσης των προσφύγων.
Οι δουλέμποροι προσφέρουν τη βοήθειά τους σε όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διέξεις με σημαντικό αντίτιμο, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση των αιτούντων άσυλο.
“Ως παγκόσμια εγκληματική επιχείρηση είναι πολύ προσοδοφόρα”, σημείωσε ο Patrik Engström, επικεφαλής του εθνικού τμήματος αστυνόμευσης των συνόρων της Σουηδίας.
‘Lucrative’ business of people smuggling thriving amid Europe’s refugee crisis – report http://t.co/eMh69U1hfg pic.twitter.com/7vzHo65hUq
— RT (@RT_com) September 4, 2015
Η Γαλλία, όπως μεταδίδει το AP, ζητά ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της Ευρώπης και ιδίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισροή μεταναστών και προσφύγων.
“Πίσω από αυτή την ανθρωπιστική πραγματικότητα υπάρχει μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Bernard Cazeneuve στο RTL radio. Απέρριψε παράλληλα το κάλεσμα από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας να επιβάλλει ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.
Διεθνής Αμνηστία: Τα κλειστά σύνορα είναι ο λάθος δρόμος
Τα κλειστά σύνορα είναι ο λάθος δρόμος για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποιώντας για τις μοιραίες επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει κάτι τέτοιο.
Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι κυρίως η Ουγγαρία βρίσκεται μπροστά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή και ότι τη χώρα απειλεί ένα “χάος επικίνδυνο για τις ζωές των ανθρώπων”.
“Οι μετανάστες στην Ουγγαρία κινδυνεύουν να βυθιστούν σε ένα χάος που θα είναι επικίνδυνο για τη ζωή τους”, επισημαίνουν ο γερμανικός και αυστριακός τομέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης σε κοινή τους ανακοίνωση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Αυστριακός ομόλογός της Βέρνερ Φάιμαν δεν θα πρέπει να θέσουν υπό αμφισβήτηση την “κατ’ αρχάς ανθρωπιστική τους” στάση με το κλείσιμο των συνόρων και την αναστολή των δρομολογίων των τρένων μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμά η Διεθνής Αμνηστία.
Η ΜΚΟ εξηγεί ότι πρέπει να δοθεί από κοινού βοήθεια στην Ουγγαρία, ώστε να υποστηριχθεί η χώρα στην πρώτη υποδοχή των αιτούντων άσυλο.
Οι χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ασκήσουν επιρροή στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ώστε να αναληφθεί δράση από κοινού και βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.
“Παράλληλα πρέπει να αποκλιμακωθεί η έκτακτη ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουγγαρία με μια συντονισμένη και άμεση προώθηση των προσφύγων, αλλά και να καταστεί δυνατή η υποδοχή τους σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: RT, ΑΠΕ ΜΠΕ