Με μία ομοβροντία τρομολαγνικών δημοσιευμάτων από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες αλλά και απροκάλυπτη σπέκουλα Ευρωπαίων αξιωματούχων, επιχειρείται η κατατρομοκράτηση των Ελλήνων ψηφοφόρων που καλούνται να ρίξουν «μαύρο» στο ΣΥΡΙΖΑ της επαναπραδιαγμάτευσης του Μνημονίου και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό και τους εκλεκτούς των Βρυξελλών.
Με τίτλους όπως «Αναπόφευκτη, πλην αντιμετωπίσιμη ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ» (Der Spiegel 3/1), «μια έξοδος θα έλθει» (die Welt – 6/1 ), οι Ευρωπαίοι μεγαλοεκδότες, προσδεδεμένοι στο γερμανικό άρμα, επιχειρούν να χειραγωγήσουν την ελληνική κοινή γνώμη με τον γνωστό, πια, εκβιασμό «ευρώ ή άβυσσος».
Με καταιγισμό δημοσιευμάτων έχουν επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο το περιβόητο Grexit, την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, στην περίπτωση που η επόμενη μέρα των εκλογών φέρει στην εξουσία το ΣΥΡΙΖΑ.
Το χορό της προπαγάνδας άνοιξε, το περασμένο Σάββατο, το περιοδικό Spiegel, το οποίο, επικαλούμενο πηγές της Καγκελαρίας και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, διεμήνυε προς πάσα κατεύθυνση πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, στην περίπτωση που δεν τηρήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο, είναι αναπόφευκτη, πλην όμως, διαχειρίσιμη. Χαρακτηριστικά, το γερμανικό περιοδικό έγραφε: «Αντίθετα προς τη μέχρι τώρα γραμμή της, η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα, εν ανάγκη, να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».
Ακολούθησαν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου που είτε συντάσσονταν με την επιθετική γερμανική ρητορική, ή την κατακεραύνωναν ως προπαγανδιστική.
Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Αριστεροί πολιτικοί καθώς και οι πιο κεντρώες εφημερίδες της Ευρώπης προέτρεπαν για την απρόσκοπτη, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, εκλογική διαδικασία και αναγνώριζαν στον Έλληνα ψηφοφόρο το δικαίωμα της ελεύθερης ψήφου. «Άχρηση έπαρση η όλη συζήτηση για Grexit» (Β. Φάιμαν – Καγκελάριος Αυστρίας), «Χάσιμο χρόνου οι εικασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Γ.Κατάινεν – αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής), «Εικασίες τα περί εξόδου» (Μ. Σουλτς – πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου), «αντιπαραγωγική η συζήτηση για το Grexit»,
(Γκι Φέρχοφστατ – πρόεδρος Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο), δήλωναν, μεταξύ άλλων, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης των υψηλών τόνων.
Την ίδια ώρα, η Monde μιλούσε για επικίνδυνο παιχνίδι του Βερολίνου με το Grexit, η Wall Street Journal έκανε λόγο για εκβιασμό στους Έλληνες μέσω Grexit από τον γαλλογερμανικό άξονα, η Handelsblatt χαρακτήριζε επικίνδυνη την όλη συζήτηση ενώ η Deutsche Welle εύγλωττα σχολίαζε πως “το έργο το έχουμε ξαναδεί (…) Η δημόσια αντιπαράθεση για μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ γίνεται μόνο για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι“.
Στο τέλος,η γερμανική Welt με πομπώδεις εκφράσεις τού στυλ «νίκη τού ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σα μια μεγάλη πυρηνική καταστροφή για την προσπάθεια του Βερολίνου να σώσει το ευρώ» ή «η κρίση μοιάζει με καρχαρία που έρχεται από πίσω και από κάτω για να αιφνιδιάσει το θύμα», μας ενημερώνει πως «το Βερολίνο αποφεύγει να θέσει επισήμως υπό πίεση τους Έλληνες εν όψει εκλογών» και πως «την Καγκελάριο ουδόλως την αφορά καθόλου ποιο κόμμα θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός».
Σε μία παροιμιώδη κρίση αυτογνωσίας, πάντως, ο κύριος Ζεεχόφερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU – αδελφού κόμματος των Χριστανοδημοκρατών της Μέρκελ), παραδέχεται: «Η Γερμανία έχει κάποιες φορές μια ιδιαίτερη τάση να παίζει τον ρόλο ενός κηδεμόνα απέναντι σε άλλες χώρες. Δεν θα έπρεπε τώρα να εμφανιστούμε σα γυμνασιάρχες στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα». Δόγμα ευκταίο αλλά μη ρεαλιστικό, τουλάχιστον στη παρούσα συγκυρία.
Στην Ευρώπη του ’15, η κατά Λίνκολν δημοκρατία (“η κυβέρνηση του λαού, από το λαό, για το λαό”) είναι μάλλον ανεδαφική…
Από: Τζαβάρα Κατερίνα, Πηγή: newsbom.gr