Είναι τα ακριβά φάρμακα πιο αποτελεσματικά;

Διαβάστε το «κόλπο» των επιστημόνων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα ακριβά φάρμακα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Όλοι πιστεύουμε ότι ένα ακριβό κρασί είναι πιο γευστικό από την ταπεινή ρετσίνα. Αντίστοιχα και ένα καλλυντικό καλής μάρκας θεωρούμε ότι είναι καλύτερο από ένα φτηνό. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα φάρμακα. Τουλάχιστον όσον αφορά τις προσδοκίες που έχουμε από αυτά.

Βρετανική έρευνα βρήκε ότι η λήψη ακριβών φαρμάκων έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. «Λογικό», θα σκεφτείτε. Διαβάστε, όμως, τη συνέχεια και θα εκπλαγείτε!

Οι ασθενείς με Πάρκινσον που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους περιορίστηκαν, λαμβάνοντας –ή τουλάχιστον νομίζοντας ότι λάμβαναν- ένα φάρμακο αξίας 1.000 λιρών Αγγλίας. Tο φάρμακο, όμως, που είχαν λάβει ήταν σκέτο… αλατόνερο.

Ουσιαστικά, οι ερευνητές ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες ότι θα τους έκαναν δυο ενέσεις από το ίδιο φάρμακο. Τους είπαν επίσης ότι λόγω διαφορετικής διαδικασίας στην παρασκευή τους, το ένα κόστιζε 1.000 λίρες Αγγλίας και το άλλο μόλις 65 λίρες. Στόχος των επιστημόνων ήταν να αποδείξουν ότι και τα δύο ήταν εξίσου αποτελεσματικά παρά τη διαφορά τιμής. Στην πραγματικότητα, και τα δυο «φάρμακα» περιείχαν σκέτο… αλατόνερο!

Αποτέλεσμα; Και τα δυο «φάρμακα» βελτίωσαν τα συμπτώματα, ωστόσο ορισμένες δεξιότητες, όπως το βάδισμα, η στάση του σώματος και η ικανότητα ελέγχου της κίνησης των χεριών και των δαχτύλων βελτιώθηκαν δυο φορές περισσότερο στους άντρες και στις γυναίκες με Πάρκινσον, στους οποίους δόθηκε πρώτο το ακριβό «φάρμακο».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι προσδοκίες των ασθενών από τη θεραπεία τους παίζει σπουδαίο ρόλο στην αποτελεσματικότητά της. «Αν μπορούμε να ανακαλύψουμε στρατηγικές για να χρησιμοποιήσουμε το φαινόμενο placebo προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη μιας θεραπείας, θα είμαστε σε θέση να περιορίσουμε τη δόση των φαρμάκων που δίνονται στους ασθενείς και πιθανότατα να μειώσουμε και τις παρενέργειές τους», δηλώνουν.

vita.gr

Exit mobile version