Δύο μεγάλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες κάνουν σενάρια με τον Τσίπρα πρωθυπουργό

Credit Suisse και Societe Generale αναλύουν τι θα συμβεί στην Ελλάδα με μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πώς βλέπουν τον Τσίπρα ως πρωθυπουργό;

Σε πρόσφατες εκθέσεις τους, δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τι θα συμβεί αν από πιθανές εκλογές το 2015 προκύψει Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο λόγος για τις Credit Suisse και Societe Generale, οι εκθέσεις των οποίων καταλήγουν σε αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Από τη μια η τράπεζα Credit Suisse, στην έκθεσή της με τίτλο “Ελλάδα μην με αφήνεις έτσι”, εκτιμά πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία, θα καταφέρει να έλθει σε μια νέα συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, έπειτα από μια ακόμη ρευστή περίοδο αλλαγών.
Στην έκθεση μάλιστα γίνεται εκτενέστατη ανάλυση για όσα έχουν συμβεί από την ημέρα που η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου επί τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την Credit Suisse ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, κάτι που θα τον αναγκάσει να αναζητήσει συμμαχίες. Μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά και το Ποτάμι θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο κεντροαριστερή προσέγγιση.

Επιπλέον, η Credit Suisse επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε μια τέτοια συμφωνία, καθώς είναι μάλλον “πλάνη” η πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ και να ρυθμίσει μόνη το χρέος της τώρα που έχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Societe Generale

Εκ διαμέτρου αντίθετη η στάση της τράπεζας Societe Generale απέναντι στο ενδεχόμενο της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Σύμφωνα με την έκθεση, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις επαναφέρει τους φόβους που υπήρχαν και πριν από δύο χρόνια (στις βουλευτικές εκλογές του 2012), τη στιγμή που η οικονομική κατάσταση στους πρώτους μήνες του 2015 θα παραμένει κρίσιμη.

Η Societe Generale αναφέρει ότι οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα θα επαναφέρει τον κίνδυνο της διάλυσης της οικονομικής ένωσης και του ευρώ, εκτός και αν οι πολίτες της χώρας ψηφίσουν υπέρ της σταθερότητας και της τωρινής κυβέρνησης.

“Τουλάχιστον” σημειώνει η Societe Generale “η σημερινή κυβέρνηση έχει να επιδείξει κάποια επιτεύγματα σε συγκεκριμένους τομείς και μπορεί να ενισχυθεί από την ΕΕ, χωρίς, ωστόσο να υπάρχουν ακόμη σημάδια πως το ”κοινό εκλογικό” συμφέρον έχει επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την αξιολόγηση”.

Πηγή

Exit mobile version