Στα χέρια της αστυνομίας 62χρονος δημοσιογράφος και 87χρονος αντικέρ που πωλούσαν σε πλούσιες οικογένειες πλαστούς πίνακες Ελλήνων δημιουργών, πλασάροντάς τους ως γνήσιους. Ο πασίγνωστος αντικέρ είχε αναλάβει τη διακόσμηση του παλατιού στην Περσία και σπιτιών μεγάλων οικογενειών στα βόρεια προάστια. Το θύμα που τους κατήγγειλε είχε αγοράσει 13 πίνακες έναντι 308.000 ευρώ και στη συνέχεια διαπίστωσε ότι ήταν πλαστοί, χάρη σε έναν φίλο του εικαστικό.
Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται 62χρονος γνωστός δημοσιογράφος και ένας 87χρονος διάσημος αντικέρ, οι οποίοι πλαστογραφούσαν πίνακες διάσημων Ελλήνων δημοσιογράφων και στη συνέχεια τους πωλούσαν ως γνήσιους σε πλούσιες οικογένειες των βορείων προαστίων.
Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στις 25 Φεβρουαρίου, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου, στην Αθήνα και στη Μαγνησία. Αναζητούνται για την ίδια υπόθεση άγνωστοι “καλλιτέχνες” και άγνωστοι προμηθευτές, συνεργοί τους.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και απάτης κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ειδικότερα, στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων προσήλθε ένας άνδρας και κατήγγειλε ότι είχε εξαπατηθεί από τον 62χρονο, που του είχε συστήσει ο 87χρονος και είχε αγοράσει από αυτόν δεκατρία έργα τέχνης έναντι 308.000 ευρώ.
Στη συνέχεια, διαπίστωσε ότι οι πίνακες ήταν πλαστοί, χάρη σε έναν φίλο του εικαστικό, ο οποίος όταν τον επισκέφτηκε του είπε χαρακτηριστικά: “Γιατί κρέμασες αυτή τη λάσπη στους τοίχους σου;“.
Αμέσως μετά, τους πήγαν στην Εθνική Πινακοθήκη, αλλά το προσωπικό δεν δέχτηκε καν να τους εξετάσει.
Ύστερα από διερεύνηση της καταγγελίας και ενδελεχή έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο 62χρονος δημοσιογράφος ήταν αρχηγικό μέλος ομάδας που, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2014, προέβαινε στην πώληση πλαστών έργων τέχνης (πινάκων ζωγραφικής) πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές ότι αυτά είναι γνήσια και προέρχονται, είτε από την συλλογή της οικογένειάς του, είτε από αριστοκρατικές οικογένειες και συλλέκτες.
Τα πλαστά έργα τέχνης τα προμηθεύονταν από άγνωστους προμηθευτές, ενώ άγνωστοι “καλλιτέχνες” δημιουργούσαν – ζωγράφιζαν αυτά, βασιζόμενοι σε πρωτότυπα έργα γνωστών Ελλήνων δημιουργών.
Ο ρόλος του 87χρονου αντικέρ, ο οποίος έχει διακοσμήσει το παλάτι στην Περσία και σπίτια μεγάλων οικογενειών στα βόρεια προάστια, ήταν να συστήνει υποψήφιους αγοραστές στον 62χρονο, εγγυώμενος προσωπικά για την φερεγγυότητά του, ενώ και ο ίδιος φρόντιζε να τους καθησυχάζει για την γνησιότητα των πωληθέντων έργων τέχνης.
Τα δεκατρία έργα τέχνης που πωλήθηκαν στον καταγγέλλοντα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται περί πλαστών.
Μετά από έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 92 πίνακες ζωγραφικής, τη νόμιμη κατοχή των οποίων δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν. Οι ανωτέρω κατασχεθέντες πίνακες θα αποσταλούν στην Εθνική Πινακοθήκη προκειμένου να εξετασθούν για την γνησιότητά τους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.