Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Τύπος στη Σαουδική Αραβία, καθώς ο αριθμός των άγαμων γυναικών από τριάντα και άνω έχει αυξηθεί δραματικά
Σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των ανύπαντρων γυναικών, ηλικίας από τριάντα και άνω, στη Σαουδική Αραβία. Όπως αναφέρει τοπική καθημερινή εφημερίδα της Μέκκας, αλλά και η ιστοσελίδα gulfnews.com, οι γεροντοκόρες στη χώρα αγγίζουν το 1,5 εκ., δηλαδή το 33,4% του γυναικείου πληθυσμού της!
Το επικίνδυνο και δυσοίωνο αυτό κοινωνικό φαινόμενο απειλεί τον θεσμό της οικογένειας δηλώνει ο Mohammad Al Abdul Qadir, επικεφαλής για τον οικογενειακό προγραμματισμό της κυβέρνησης και τονίζει ότι θα πρέπει να εκπονηθεί ένα δεκαετές σχέδιο με στόχο να στηριχθεί η οικογένεια στη χώρα.
«Χρειαζόμαστε λύσεις που θα βασίζονται στην εδραίωση των αξιών της οικογενειακής αλληλεγγύης και της συνοχής για να αντιμετωπίσουμε διάφορα φαινόμενα και ιδιαίτερα, την αγαμία των γυναικών», τόνισε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος.
Από την πλευρά τους ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία δηλώνουν ότι οι ανύπαντρες γυναίκες ανέρχονται στα δύο εκατομμύρια και υπογραμμίζουν ότι αυτή είναι μια τρομακτική εικόνα για το βασίλειο και σύντομα θα πρέπει να αναζητηθούν ριζοσπαστικές λύσεις…
Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος από γυναίκες στη χώρα που υποστηρίζουν ότι έμειναν ανύπαντρες από επιλογή και προτίμησαν να αφοσιωθούν στην επαγγελματική τους καριέρα, αντί να παντρευτούν.
Κοινωνιολόγοι στη Σαουδική Αραβία αναφέρουν ότι η διόγκωση του φαινομένου των ανύπαντρων γυναικών, οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες. Αφενός, στην υψηλή προίκα που ζητά η οικογένεια της νύφης από τον υποψήφιο γαμπρό, με συνέπεια οι νέοι άντρες, όχι μόνο στη Σαουδική Αραβία, αλλά και γενικότερα στις χώρες του Αραβικού Κόλπου να αναζητούν αλλοδαπές συζύγους.
Αφετέρου, τα μεγάλα κόστη των γαμήλιων τελετών στη Σαουδική Αραβία αποτελούν ένα ακόμα εμπόδιο για την απόφαση των αντρών να δημιουργήσουν οικογένεια.
Το 2010 η κυβέρνηση του Κουβέιτ αποφάσισε να θέσει ένα όριο των γάμων ντόπιων αντρών με αλλοδαπές συζύγους, ενώ ο Jasem Al Said, βουλευτής στο Μπαχρέιν από το 2002 μέχρι το 2014, δήλωσε ότι θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι νέοι άντρες στα κράτη του Κόλπου να νυμφεύονται τέσσερις συζύγους ο καθένας για να παταχθεί το φαινόμενο της αγαμίας των γυναικών!
protothema.gr