Το μπάνιο/ ντους είναι για πολλούς καθημερινή (ή, τουλάχιστον, πολύ συχνή- μέρα παρά μέρα ή κάτι τέτοιο) διαδικασία, καθώς θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής υγιεινής. Ωστόσο, είναι στα αλήθεια υγιεινό;
Σε άρθρο άποψης (Ντονατσάντ Μακάρθι) που δημοσιεύεται στον Guardian, ο αρθρογράφος γράφει πως όταν ήταν παιδί (τη δεκαετία του 1960) το μπάνιο συνηθιζόταν μια φορά την εβδομάδα- και αυτό δεν ήταν χαρακτηριστικό ανθρώπων που δεν τηρούσαν τους κανόνες υγιεινής, αλλά «ήταν ο τρόπος με τον οποίο ζούσαν οι περισσότεροι από εμάς στη δεκαετία του 1960, και δεν θυμάμαι τίποτα τρομακτικές μυρωδιές. Μέχρι να ενηλικιωθώ, είχα φτάσει να κάνω ντους κάθε μέρα. Εκ των υστέρων, θα έπρεπε να είχα τηρήσει τις παλιές συνήθειες».
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, το μέσο 10λεπτο ντους χρησιμοποιεί 60 λίτρα νερού, ένα «power shower» την τριπλάσια ποσότητα και ένα μπάνιο περίπου 80 λίτρα. Οπότε, μια τετραμελής οικογένεια, το κάθε μέλος της οποίας κάνει ένα 10λεπτο power shower κάθε μέρα, καταναλώνει μια τεράστια ποσότητα νερού κάθε χρόνο. Το ετήσιο κόστος σε ρεύμα υπολογίζεται μεταξύ 400 και 1.200 λιρών (516 – 1.550 ευρώ), ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από την κατανάλωση αυτή της οικογένειας ανέρχονται σε 3,5 τόνους.
Από τους αριθμούς και μόνο γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί και πόσο το απλό, καθιερωμένο, καθημερινό ντους επιβαρύνει το περιβάλλον- ειδικά από τη στιγμή που υφίσταται το ζήτημα της αύξησης της θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής.
«Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο επέστρεψα στο εβδομαδιαίο ντους, με ένα ημερήσιο πλύσιμο στις μασχάλες και τα γεννητικά μου όργανα. Αλλά υπάρχουν και συνέπειες όσον αφορά στην υγεία…ένας φίλος είχε υποστεί σημαντική ζημιά στο δέρμα από την υπερβολική χρήση προϊόντων σαπουνιού. Ήταν καταδικασμένος να χρησιμοποιεί ιατρικές κρέμες για το υπόλοιπο της ζωής του.
Σύμφωνα με τον δερματολόγο Τζόσουα Ζάιχνερ, οι γονείς θα έπρεπε να σταματήσουν να πλένουν τα μωρά καθημερινά, επειδή η έκθεση σε σκόνη και βακτήρια από νωρίς μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να γίνει λιγότερο ευαίσθητο…η American Academy of Pediatrics συστήνει μπάνιο τρεις φορές την εβδομάδα ή λιγότερο, καθώς το δέρμα των μωρών είναι πιο ευαίσθητο- ενώ οι πιο ηλικιωμένοι, που έχουν πιο ξηρό δέρμα, δεν θα έπρεπε να πλένονται συχνά σε όλο το σώμα με σαπούνι».
Όπως αναφέρεται στη συνέχεια του κειμένου, γιατροί έχουν επισημάνει πως η υπερβολική χρήση σαπουνιού απομακρύνει τα φυσικά προστατευτικά έλαια του δέρματος, καθώς και τα «καλά» βακτήρια, προκαλώντας προβλήματα (π.χ δερματίτιδα). Όσο περισσότερο χρόνο περνά κάποιος στο ντους, τόσο περισσότερα από τα έλαια αυτά απομακρύνονται. «Οι μόνοι που ωφελούνται περισσότερο από τα πολύ συχνά μπάνια και ντους είναι οι εταιρείες που φτιάχνουν και εμπορεύονται σαπούνια και σαμπουάν.
Είναι προφανές ότι η συνήθειά μου του καθημερινού ντους είχε προκύψει ως αποτέλεσμα από λανθασμένα επιβληθείσες πολιτισμικές νόρμες, αντί για πραγματικά οφέλη στην υγεία. Πρέπει όντως να πλένουμε τα χέρια μας συχνά, για προφανείς λόγους υγιεινής. Αλλά το δέρμα μας έχει τον δικό του μηχανισμό καθαρισμού, και γενικά μιλώντας, μόνο οι μασχάλες, τα πόδια και τα γεννητικά μας όργανα παράγουν οσμές εάν δεν πλένονται.
Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος διηγείται μια ιστορία από την επίσκεψή του στη φυλή των Γιανομάμι στον Αμαζόνιο το 1992. «Είχαν πανέμορφα, υγιή μαλλιά, αν και δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ σαμπουάν ή σαπούνι. Η συχνή χρήση σαμπουάν, αποδεικνύεται, απομακρύνει τα φυσικά προστατευτικά έλαια, προκαλώντας ζημιά και ξεραίνοντας τα μαλλιά και το δέρμα της κεφαλής, δημιουργώντας έτσι μια κερδοφόρα αγορά για “conditioner” και “ειδικά” σαμπουάν.
Σταμάτησα τη χρήση σαμπουάν αφού επέστρεψα από τους Γιανομάμι, και τώρα πλένω απλά τα μαλλιά μου με νερό». Βεβαίως, αναγνωρίζει ότι είναι καλό να είναι κανείς καθαρός στις σχέσεις του με το έτερον ήμισυ – «αλλά αυτό μπορεί απλά να περιλαμβάνει ένα γρήγορο πλύσιμο στον νεροχύτη».
huffingtonpost.gr