Ο Μάρκους Νιρτ, δήμαρχος του Τρέγκλιτς, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τα καθήκοντά του μετά τις απειλές του νεοναζιστικού κόμματος NPD από όταν δέχθηκε να φιλοξενήσει πρόσφυγες σε ακατοίκητο κτίριο της κοινότητας
Η παραίτηση του δημάρχου μίας μικρής πόλης της ανατολικής Γερμανίας, ο οποίος δεχόταν απειλές από τους Γερμανούς νεοναζιστές από όταν δέχθηκε την εγκατάσταση κέντρου υποδοχής προσφύγων στην κοινότητά του, προκαλεί ανησυχία στον πολιτικό κόσμο της χώρας.
Ο Μάρκους Νιρτ, δήμαρχος του Τρέγκλιτς, μίας κωμόπολης 2.700 κατοίκων στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εγκαταλείπει τα καθήκοντά του, εξηγώντας ότι αισθάνεται απειλούμενος από τις διαδηλώσεις που οργανώνει το νεοναζιστικό κόμμα NPD από όταν δέχθηκε να φιλοξενήσει περί τους σαράντα πρόσφυγες σε ακατοίκητο κτίριο της κοινότητας.
Ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν παραιτήθηκε επειδή φοβάται, αλλά για να καταγγείλει την έλλειψη πολιτικής υποστήριξης προς το πρόσωπό του, διαβεβαιώνοντας ότι η οικογένειά του και ο ίδιος έχουν γίνει στόχοι του NPD. “Αισθάνομαι εγκαταλελειμμένος από τα πολιτικά κόμματα”, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.
“Εξάλλου, είχαν ανάγκη νομικής προστασίας. Αν είχα αυτήν την ασφάλεια, δεν θα είχα παραιτηθεί. Ως ασήμαντος δήμαρχος, έγινα θύμα”, είπε καταγγέλλοντας ότι το NPD οργάνωνε διαδηλώσεις κάτω από τα παράθυρά του επί πολλές εβδομάδες.
Πολιτικοί αξιωματούχοι , αλλά και ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους μετά την απόφαση του Μάρκους Νιρτ.
“Κατανοώ την ανησυχία του Μάρκους Νιρτ για τον ίδιο και την οικογένειά του”, δήλωσε η γενική γραμματέας του SPD Γιασμί Φαχίμι στην τοπική εφημερίδα Kolner Standt-Anzeiger. Αλλά δεν είναι αποδεκτό το γεγονός ότι κάποιος αναγκάζεται να παραιτηθεί διότι υποστηρίζει μειονότητες και σκοντάφτει επάνω στους νεοναζί”.
“Οταν στη δημοκρατία μας και στο κράτος δικαίου μας ένας αιρετός άρχων αισθάνεται απροστάτευτος απέναντι στον φαιό όχλο, πρέπει να σημάνει συναγερμός”, δήλωσε από την πλευρά του ο Τζεμ Εζντεμίρ, των Πρασίνων.
Η Γερμανία είναι ο πρώτος προορισμός των προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η Γερμανία υποδέχθηκε το 2014 περισσότερους από 200.000 αιτούντες άσυλο (αύξηση κατά 60% σε σχέση με το 2013). Η εισροή αυτή προσκρούει στις ξενοφοβικές αντιδράσεις σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας και ιδιαιτέρως στη Δρέσδη, όπου ογκώδεις διαδηλώσεις κατά των προσφύγων και των μουσουλμάνων οργανώνονται από το κίνημα Pegida.
protothema.gr