«Γενοκτονία δεν ήταν, αλλά αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων»: Δεν κάνει πίσω ο Φίλης [VIDEO]

Ο Υπουργός Παιδείας έδωσε απαντήσεις σε όλα τα καυτά ζητήματα της Παιδείας. Κοντά στη λύση του ζητήματος του ΦΠΑ, καταλήγουμε σε ισοδύναμα. Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν ήταν γενοκτονία.

«Υπάρχουν περίπου 4.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι εκτός αιθούσης. Άλλοι είναι σε διοικητικά καθήκοντα που είναι εντελώς εκτός του σχολείου και του εκπαιδευτικού συστήματος, άλλοι δουλεύουν ως διοικητικοί στον εκπαιδευτικό μηχανισμό, είτε στις διευθύνσεις είτε στο υπουργείο» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας στο Star το βράδυ της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι «θα συγκροτήσουμε μια επιτροπή υπηρεσιακών μεταβολών και σε δύο μήνες θα έχουμε ένα σχέδιο που θα μειώσει δραστικά τις αποσπάσεις και θα ξέρουμε τον Μάιο που είναι ο καθένας».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν κενά στους δασκάλους και στις βασικές ειδικότητες πχ. Μαθηματικοί. Τα κενά σε μεγάλο βαθμό έχουν καλυφθεί», ενώ παράλληλα, ζήτησε από τον κόσμο να εμπιστευθεί το δημόσιο σχολείο, ως θεμέλιο της δημοκρατίας.

Επιπλέον χαρακτήρισε ως «παραδοξότητα το γεγονός ότι ένα παιδί πηγαίνει σε φροντιστήριο, είτε φοιτά σε ιδιωτικό είτε σε δημόσιο σχολείο».

Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν ήταν γενοκτονία

Αναφερόμενος σε παλαιά τοποθέτησή του περί της γενοκτονίας των Ποντίων, ο κ. Φίλης επέμεινε στις απόψεις του: «Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Ο υπουργός Παιδείας, προανήγγειλε τη μελέτη αλλαγής του συστήματος των εξετάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ενώ δεσμεύτηκε πως «δεν θα μειωθεί ούτε θα αυξηθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών».

Επίσης, ξεκαθάρισε «Δεν θα βάλουμε δίδακτρα σε σχολεία και σε πανεπιστήμια».

Για τα προβλήματα υποσιτισμού στα δημοτικά σχολεία ο κύριος Φίλης ανέφερε «Είμαστε σε συνεννόηση με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να αρχίσουμε σε λίγες ημέρες -πιλοτικά στην αρχή-, να μοιράζουμε ημερησίως, περίπου 10.000 μερίδες μικρών γευμάτων σε περιοχές με σχολεία χωρίς κυλικεία. Το σχέδιό μας είναι από του χρόνου να επεκταθεί αυτό σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας».

Σχετικά με το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, είπε ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στη λύση του ζητήματος. Αν και το ζήτημα δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με ευαισθησία, και τόνισε: «Ήδη καταλήγουμε σε κάποια ισοδύναμα, και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι λύσεις στο ζήτημα».

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι γίνονται προσπάθειες να διευκολυνθούν τα ιδρύματα, παρά τη μείωση της χρηματοδότησης τους, με τη μείωση δημοτικών τελών ή τον περιορισμό του κόστους του ρεύματος. Ωστόσο επεσήμανε ότι η μείωση της χρηματοδότησης οφείλεται στο γεγονός ότι δόθηκε προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς η τριτοβάθμια μπορεί να βρει χρηματοδότηση και από ερευνητικά προγράμματα.

Ακόμη, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες να στελεχωθούν από περισσότερους μεταδιδακτορικούς φοιτητές τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια.

Επίσης, εξήγγειλε την ψηφιακή κάρτα φοιτητή, η οποία θα αφορά τη σίτιση των φοιτητών, με στόχο να γίνει πράξη πριν το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

Πηγές: HuffingtonPost.gr, enikos.gr, Star

Exit mobile version