Η γερμανική εφημερίδα Bild ρίχνει μια βόμβα και περιμένει να δει την επίδραση που θα έχει το ωστικό κύμα. Διερωτάται σε άρθρο της: «Υπάρχει μυστική συμφωνία ανάμεσα στον Γιούνκερ και τον Τσίπρα;» και στη συνέχεια εξηγεί τι μπορεί να συμβεί και κάτω από ποιες συνθήκες ενδέχεται να έχει υπάρξει μια τέτοια συμφωνία.
Όπως αναφέρει, ο Γιούνκερ σχεδόν κάθε μέρα αναφέρει πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην Ευρώπη με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αλλά από την άλλη αφήνει ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο λέγοντας πως η ΕΕ θα προσαρμόσει τις πολιτικές της. Επίσης το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να θέλει να καταργήσει την επονείδιστη για τους Έλληνες Τρόικα και να την αντικαταστήσει με ένα νέο «καλύτερα νομιμοποιημένο» σώμα, δεν είναι τυχαίο.
Τη στιγμή που εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακούγονται φωνές κατά της φιλολαϊκής πολιτικής του Τσίπρα, ο Γιούνκερ προσπαθεί να παίξει άμυνα. Πρόσφατα ο Werner Langen του CDU μιλώντας εντός του ευρωκοινοβουλίου είπε: «Δεν πρέπει να αφήσει ο Γιούνκερ τον Τσίπρα να επαναπροσλάβει τις καθαρίστριες», ενώ ο Volker Kauder του CDU/CSU έκανε λόγο για «θράσος των Ελλήνων».
Σε αντίθεση με όλα αυτά ο Γιούνκερ παρουσιάζει μια ευελιξία ακόμη και για το θέμα του χρέους. Μπορεί να λέει «όχι» στο «κούρεμα», αλλά είναι ανοιχτός σε άλλες παραχωρήσεις όπως η διευκόλυνση στους τόκους και στο χρόνο αποπληρωμής. Ολοένα και περισσότερο ακούγεται σαν τον… Τσίπρα, ειδικά όταν λέει πως πρέπει να δοθεί στους Έλληνες «χρόνος για να αναπνεύσουν» στο θέμα της αποπληρωμής του χρέους.
Τι συμβαίνει λοιπόν;
Η Bild σημειώνει ο Επίτροπος της Κομισιόν θέλει να έχει απευθείας σύνδεση με τις πιστώτριες χώρες, αλλά και με τους Σοσιαλιστές που ζητούν περισσότερη ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας του ευρώ. Ο Γιούνκερ χρειάζεται επειγόντως τη στήριξη όλων αυτών ενόψει της επιτροπής που θα συσταθεί από το Ευρωκοινοβούλιο για να εξετάσει το σκάνδαλο των LuxLeaks στα οποία εμπλέκεται άμεσα και ο Γιούνκερ. Ξέρει πολύ καλά πως αν τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί και τα στοιχεία της υπόθεσης, τότε ο άνεμος θα γυρίσει εναντίον του κάτι που σημαίνει πως η δουλειά του θα τεθεί εν κινδύνω. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση ο Γιούνκερ χρειάζεται τον Τσίπρα και ο Τσίπρας χρειάζεται τον Γιούνκερ.
Πηγές: iefimerida.gr, Bild