Τα 800 χρόνια από την υπογραφή της «Μάγκνα Κάρτα» γιόρτασε τη Δευτέρα, η Βρετανία παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ.
Η «Μάγκνα Κάρτα» είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά έγγραφα του κόσμου που χάραξε τον δρόμο για τις σύγχρονες ελευθερίες και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στις 15 Ιουνίου 1215 στις όχθες του Τάμεση, στο Ράνιμιντ στα δυτικά του Λονδίνου, ο βασιλιάς Ιωάννης ο Ακτήμων υπέκυψε στις πιέσεις των εξεγερμένων βαρόνων και αποδέχτηκε τη «Μάγκνα Κάρτα» -η λατινική ονομασία του «Μεγάλου Χάρτη των Ελευθεριών»- που για πρώτη φορά έθετε τον μονάρχη υπό την εξουσία του νόμου.
Στους αιώνες που ακολούθησαν αυτός ο καταστατικός χάρτης απέκτησε τεράστια σημασία παγκοσμίως καθώς αποτέλεσε τη βάση για τη σύνταξη της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συντάγματος των ΗΠΑ το 1787 καθώς και της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 1948. Τρία από τα 63 άρθρα της παραμένουν σε ισχύ μέχρι και σήμερα στο βρετανικό δίκαιο.
«Αυτό που συνέβη σ’ αυτά τα λιβάδια πριν από οκτώ αιώνες παραμένει εξίσου σημαντικό σήμερα όπως ήταν τότε. Και αυτή η σημασία του επεκτείνεται πολύ πέραν της Βρετανίας», τόνισε στην ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Να σημειωθεί ότι σήμερα σώζονται τέσσερα αυθεντικά αντίτυπα του εγγράφου, γραμμένα σε πάπυρο.
star.gr