Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 θα διεξαχθούν στο Ριο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία.
Η χώρα, όπως όλα δείχνουν, προετοιμάζεται από το 2009 για το μεγάλο γεγονός, όμως υπάρχουν και οι «παράπλευρες απώλειες», που αφορούν τις οικογένειες που ζουν στις φτωχογειτονιές της πόλης, τις γνωστές φαβέλες, από τις οποίες οι αρχές εκτοπίζουν με αναγκαστικές εξώσεις τους ανθρώπους με το πρόσχημα της κατασκευής έργων υποδομής.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που υπερασπίζονται τα δικαιώματα στέγασης των φτωχών του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Η 88χρονη Arlette Rosa José ζούσε επί 75 χρόνια στο ίδιο σπίτι σε μια φτωχογειτονιά στην καρδιά της πόλης, τώρα, αναγκάζεται να μετακομίσει μαζί με την κόρη της, Elizabeth, τριάντα χιλιόμετρα μακριά, σε μια περιοχή με φθηνά ενοίκια, που όμως δεν γνωρίζει κανέναν. Η κόρη της δήλωσε: «Εδώ δεν έχουμε φίλους, η μητέρα μου περνά τον χρόνο της καθισμένη στον καναπέ και κλαίει».
Το δημαρχείο της πόλης διέταξε να μετακινηθούν δια της βίας 385 οικογένειες στην γειτονιά της 88χρονης, με την αιτιολογία ότι εκεί θα κατασκευαστεί λωρίδα για λεωφορεία υψηλής ταχύτητας που θα συνδέουν το διεθνές αεροδρόμιο με την περιοχή Barra da Tijuca, στην οποία θα βρίσκονται οι περισσότερες εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στην δημοσιότητα η τοπική κυβέρνηση του Ρίο ντε Τζανέιρο από το 2009, 22.059 οικογένειες έχουν μετακινηθεί από τα σπίτια τους, επειδή αυτά κρίθηκαν «ακατάλληλα» ή επειδή εμπόδιζαν τα έργα υποδομής των Αγώνων.
Όμως, παρόλο που το δημαρχείο της πόλης επιμένει, ότι μόνο 344 οικογένειες εγκατέλειψαν αναγκαστικά τα σπίτια τους λόγω των Ολυμπιακών του 2016, η Theresa Williamson, από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση, Catalytic Communities, η οποία υποστηρίζει ότι οι φαβέλες είναι μια λύση στο πρόβλημα στέγασης του Ρίο, δηλώνει ότι με το πρόσχημα των έργων υποδομής για τους Ολυμπιακούς, η κυβέρνηση ασκεί μια ανεπίσημη πολιτική για να διαχωρίσει τους φτωχούς από τους πλούσιους.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπόνησε η κοινωνιολόγος του London School of Economics, Melissa Fernández Arrigoitia, η αναγκαστική μετακίνηση αυτών των πληθυσμών σε περιοχές στις παρυφές της πόλης, έχει επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια για εύρεση εργασίας, που επιτείνεται από το κακό δίκτυο συγκοινωνιών, αλλά και την ψυχική τους υγεία.
protothema.gr