Θα λαμβάνατε ένα δισκίο για να ζήσετε μέχρι τα 120;
Ρώσοι επιστήμονες ερευνούν αντιοξειδωτικό που καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης – Οι δοκιμές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν οδηγήσει σε κάποια αύξηση του προσδόκιμου ζωής, όμως έχουν καθυστερήσει την έναρξη της γήρανσης.
Ερευνητική ομάδα από τη Ρωσία δοκιμάζει μία νέα φόρμουλα, η οποία, όπως ισχυρίζεται, μπορεί να «φρενάρει» την έναρξη των γηρατειών.
Προς το παρόν, τα πειράματα διεξάγονται σε ποντίκια, αρουραίους, ψάρια και σκύλους και, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «DailyMail», είναι ενθαρρυντικά.
«Πολλές ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας εμφανίζονται πιο αργά», υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής, Μαξίμ Σκουλατσέφ από το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Η ομάδα του ρώσου επιστήμονα εφαρμόζει ένα νέο τύπο αντιοξειδωτικού, ο οποίος θα επιχειρήσει να επέμβει στη λειτουργία των μιτοχονδρίων, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, τα οποία για τους ερευνητές «βάζουν μπρος» την διαδικασία της γήρανσης.
«Τα μιτοχόνδρια ευθύνονται για τις καρδιακές προσβολές, ενώ σχετίζονται και με ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον», επισημαίνει ο Σκουλάτσεφ.
«Ένας ρεαλιστικός στόχος είναι ο προσδόκιμος όρος ζωής 120 ετών για τους ανθρώπους», υποστηρίζει ο ρώσος επιστήμονας στην ρωσική εφημερίδα «MoskovskyKosmomolets». «Το χάπι αυτό είναι τεχνικά εφικτό», προσθέτει.
«Δεν θεωρώ ότι θα μπορούμε να ζούμε μέχρι τα 800. Το πιο πιθανό είναι να προκύψει κάποια νέα ασθένεια. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον καρκίνο, ο οποίος ήταν μια σπάνια ασθένεια όταν οι πρόγονοί μας πέθαιναν σε πιο μικρή ηλικία», υπογραμμίζει ο καθηγητής από το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Ο ρώσος ερευνητής διευκρίνισε, ότι οι δοκιμές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν οδηγήσει σε κάποια αύξηση του προσδόκιμου ζωής, όμως έχουν καθυστερήσει την έναρξη της γήρανσης.
«Αν αποδειχθεί ότι οι ασθένειες αναπτύσσονται με πιο αργό ρυθμό, τότε η ιδέα μας να “πολεμήσουμε” τη γήρανση από τα μιτοχόνδρια θα είναι σωστή και θα είναι δυνατό να επιβραδύνουμε το γήρας» κατέληξε.