Μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και καταδίκης των θρησκευτικών συγκρούσεων και του εθνοφυλετισμού έστειλε από την Κομοτηνή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας το μεσημέρι σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο μουσικό σχολείο της πόλης. Αργότερα κατά την επίσκεψή του στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης χαρακτήρισε το λαό της περιοχής «πρότυπον ειρηνικής συμβιώσεως και αγαστής συνεργασίας των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή γλώσσης», με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
«Σεις εδώ εις την Κομοτηνή έχετε το πλεονέκτημα να ζήτε εις ένα πολυπολιτισμικόν περιβάλλον το οποίον διαμόρφωσεν η μακρά ιστορία του ωραίου αύτου τόπου και αι ιστορικές εξελίξεις του εικοστού αιώνος» τόνισε, μιλώντας στους μαθητές, ο κ. Βαρθολομαίος, αντιπαραβάλλοντας σε αυτή την εικόνα, τους πολέμους ανά την υφήλιο, μεταξύ διαφόρων θρησκειών και πολιτισμών, «οι οποίοι κατά το παρελθόν πολλάκις συνεκρούσθησαν με τραγικές και οδυνηράς συνεπείας δια τους ανθρώπους και δια τον κόσμον».
«Αι τοιούται όμως αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο εις την καταστροφήν. Το παρατηρούμε και εις τα εσχάτως συμβαίνοντα και στην περιοχήν μας τραγικά γεγονότα» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος. Επεσήμανε, ότι η καλλιέργεια της ιδέας, όχι μόνο της ανοχής του διαφορετικού συνανθρώπου, αλλά και η καλλιέργεια αρμονικών σχέσεων και συνεργασίας είναι «θεμελιώδης αρχή και ευχή» της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία και στη Μ. Ανατολή υπογράμμισε: «Ο πόλεμος εν ονόματι της θρησκείας είναι πόλεμος εναντίον της ίδιας της θρησκείας».
«Οι άνθρωποι είμεθα υποχρεωμένοι να ζήσουμε όλοι μαζί στη γη. Και η ειρηνική συμβίωση είναι η μόνη δυνατότης την οποία έχομεν δια να το επιτύχουμε» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και συνέχισε:
«Και αύτη, είναι εφικτή, όπως με πολλήν ικανοποίησιν διαπιστώνουμε κατά τας ημέρας αυτάς, της ενταύθα επισκέψεώς μας. Είναι εφικτή, όταν στηρίζεται εις τον σεβασμόν του συνανθρώπου και των πιστευμάτων του. Είναι εφικτή, όταν ο άνθρωπος δεν διακατέχεται από αίσθησιν υπεροχής δια αυτό το οποίον είναι, ή πρεσβεύει. Είναι εφικτή, όταν οι άνθρωποι, όπως λέει και ο απόστολος Παύλος ανέχωνται «αλλήλους εν αγάπη», προσπαθούν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον και να συνυπάρξουν επί τη βάσει όσων τους συνδέουν και όχι όσων τους χωρίζουν και τους διαιρούν».
Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς αυτή την κατεύθυνση με τον διαθρησκειακό διάλογο και την ενίσχυση κάθε πρωτοβουλίας η οποία συμβάλει «εις τη συνεργασία των ανθρώπων, ανεξαρτήτως γένους, εθνικής καταγωγής, θρησκευτικής συνειδήσεων, κ.α. και δη των νέων διότι εις αυτούς ανήκει το μέλλον».
Υπενθύμισε, ότι «το Οικουμενικόν Πατριαρχείον καταδίκασε ως αίρεσιν τον εθνοφυλετισμόν, δια Συνόδου, κατά το έτος 1872», στην οποία συμμετείχαν τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία της Ανατολής.
Τέλος, έδωσε συμβουλές προς τους μαθητές να αποκτούν στο σχολείο γνώσεις αλλά και γενικότερη αγωγή που διαμορφώνει το χαρακτήρα και την προσωπικότητα για να προοδεύσουν στη ζωή και να είναι χρήσιμοι και ωφέλιμοι στην κοινωνία.
Αργότερα, στην επίσκεψή του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι ο λαός της Θράκης και της ευρύτερης περιοχής αποτελεί σήμερα «πρότυπον ειρηνικής συμβιώσεως και αγαστής συνεργασίας των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή γλώσσης, με σεβασμόν προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτιστικήν κληρονομίαν και το φυσικό περιβάλλον» και απευθυνόμενος προς τον περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη και τις τοπικές αρχές τους προέτρεψε να εργαστούν αόκνως για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής, «με σεβασμό και ενδιαφέρον πάντοτε προς το περιβάλλον και την ιδιοπροσωπίαν των κατοίκων, ώστε η Θράκη να συνεχίσει να αποτελή πόλον έλξεως και όχι πεδίον αντιπαραθέσεων, ως ενίοτε συνέβη κατά το παρελθόν, πόλον έλξεως τόσον δια τους πολίτας αυτής, όσον και δια τους επισκέπτας της».