Η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα του Αφγανιστάν, βρέθηκε αντιμέτωπη με ολοκληρωτική καταστροφή το 2010, όταν μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν την διασπάθιση ενός ποσού ύψους 900 εκατ. δολαρίων.
Νέα έρευνα για το τραπεζικό και πολιτικό σκάνδαλο της υπεξαίρεσης σχεδόν ενός δισ. δολαρίων από την Kabul Bank, που οδήγησε σχεδόν σε κατάρρευση ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας το 2010 ξεκίνησε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Αφγανιστάν.
«Εργαζόμαστε εντατικά όσον αφορά την υπόθεση της Kabul Bank από χθες Τετάρτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Μπασίρ Αζίζι.
Η Kabul Bank, η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα του Αφγανιστάν, βρέθηκε αντιμέτωπη με ολοκληρωτική καταστροφή το 2010, όταν μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν την διασπάθιση ενός ποσού ύψους 900 εκατ. δολαρίων
«Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και καταβάλλουμε προσπάθειες να τους φέρουμε πίσω το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Αζίζι σήμερα.
Ο νέος πρόεδρος της χώρας Άσραφ Γάνι ενέκρινε χθες Τετάρτη ένα διάταγμα που προέβλεπε ότι θα ανοίξει εκ νέου η έρευνα για υπόθεση.
Διέταξε παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης και την εισαγγελία να φροντίσουν οι ύποπτοι να συλληφθούν μέσα σε τρεις ημέρες και να παραμείνουν προφυλακισμένοι έως ότου ολοκληρωθεί η νέα έρευνα για τη διαβόητη αυτή υπόθεση.
Η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς στο Αφγανιστάν έχει χαρακτηρίσει αυτό το τραπεζικό σκάνδαλο «ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο».
Η κίνηση του Γάνι έχει προφανώς στόχο να δείξει ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει σοβαρά την καταπολέμηση της διαφθοράς, κάτι εξάλλου που αποτέλεσε μια βασική υπόσχεσή του κατά την προεκλογική του εκστρατεία.
«Ως πρώτο βήμα, με βάση την υπόσχεσή μας να αναλάβουμε δράση εναντίον της διαφθοράς, σήμερα θα ξανανοίξει η έρευνα για την υπόθεση της Kabul Bank» δήλωσε ο Γάνι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ.
Το Αφγανιστάν είναι μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με την κατάταξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια.
Η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί τότε να προχωρήσει στην διάσωση της τράπεζας με χρήματα των φορολογουμένων.
Οι περισσότεροι από όσους καταδικάστηκαν για την υπόθεση ποτέ δεν συνελήφθησαν καν.
Σύμφωνα με τις αφγανικές εισαγγελικές αρχές, μόλις τα 184 εκατομμύρια δολάρια από το σύνολο του ποσού έχουν ανακτηθεί μέχρι σήμερα.
Ειδικό δικαστήριο είχε καταδικάσει σε πενταετή κάθειρξη τον Σερ Χαν Φαρνούντ, τον ιδρυτή και πρώην πρόεδρο της Kabul Bank, καθώς και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Χατζί Χαλίλ Φεροζί για την υπεξαίρεση των 810 εκατομμυρίων δολαρίων από τα 935 εκατ. δολάρια που εκλάπησαν συνολικά από την τράπεζα. Αλλά τα δύο ανώτατα στελέχη της τράπεζας δεν φυλακίστηκαν.
Στην υπόθεση ενέχονταν εξάλλου αδέλφια του τέως προέδρου Χαμίντ Καρζάι και ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, ο στρατάρχης Φαχίμ, που ήταν μέτοχοι της τράπεζας. Δεν διώχθηκαν ποτέ, χάρη σε ένα διάταγμα του Καρζάι που χορηγούσε ασυλία σε όσους δεσμεύθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα.
Παρόλα αυτά σύμφωνα με την ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης και αποτίμησης των φαινομένων διαφθοράς του Αφγανιστάν, στο οποίο συμμετέχουν ξένοι και Αφγανοί, τα αδέλφια του Καρζάι και ο αντιπρόεδρός του είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που συνεχίζουν να χρωστούν συνολικά 633 εκατ. εκατ. δολάρια στην τράπεζα.
Ο Μαχμούντ Καρζάι, αδελφός του τέως προέδρου Καρζάι, σύμφωνα με την Επιτροπή όφειλε στην τράπεζα 22 εκατομμύρια δολάρια που του είχαν χορηγηθεί σε δάνεια κι έχει επιστρέψει τα 13,4 εκατ. από αυτά. Ο Μαχμούντ Καρζάι αρνήθηκε ότι οφείλει ακόμη χρήματα, λέγοντας ότι έχει αποπληρώσει το σύνολο του δανείου του συμπεριλαμβανομένων και των τόκων.
«Η λογιστική τους μέθοδος είναι εσφαλμένη», είπε ο Μαχμούντ Καρζάι και υποστήριξε ότι τα 8,7 εκατ. δολάρια από αυτά που καταγράφει η επιτροπή αντιπροσωπεύουν την αξία των μετοχών του στην τράπεζα. Το θέμα των μετοχών, ανέφερε, αποτελεί ακόμη το αντικείμενο μιας νομικής διαμάχης.
Η Kabul Bank συνεχίζει να λειτουργεί σήμερα ως New Kabul Bank, αλλά το σκάνδαλο έπληξε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.