Αχτίδα φωτός για συμφωνία στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα υποβάλλει αύριο αίτημα για νέο Μνημόνιο, χρηματοδότηση και βιωσιμότητα χρέους.
20.22: Guardian: Ακόμη κι αν υπάρξει πρόοδος απόψε, δεν υπάρχει ελπίδα για ρευστό σύντομα.
Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα ότι μετά τη νέα πρόταση για πακέτο διάσωσης, που θα πέσει στο τραπέζι την Τετάρτη, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προτού η Ελλάδα ελπίσει ότι θα λάβει εκταμιεύσεις. Τα χρήματα δεν θα είναι δυνατό να φτάσουν στην Ελλάδα πριν από τις 20 Ιουλίου, όταν η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η όποια συμφωνία για ένα πρόγραμμα από τον ESM, συνεχίζει ο Guardian θα είναι μεσοπρόθεσμη και θα έχει αυστηρούς όρους. Η αποτυχία πληρωμής της ΕΚΤ, υπενθυμίζει ο Guardian, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς η απάντηση θα μπορούσε να είναι ο τερματισμός του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
20:05 Το γενικό συμπέρασμα της σημερινής ημέρας είναι ότι οι ηγέτες εταίροι απέρριψαν το αίτημα Τσίπρα για δάνειο-γέφυρα 2 δις για να πληρωθούν μισθοί και υποχρεώσεις.
20:00 Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, η Ελλάδα θα υποβάλει αίτημα για νέο πρόγραμμα αύριο το πρωί. Συγκεκριμένα, όπως είπε στο CNBC, το αίτημα θα αφορά πρόγραμμα από 18 μήνες έως 2 χρόνια.
Στο μεταξύ, λίγο μετά από τις 8 μ.μ., ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times έγραψε στο Twitter για πηγές που κάνουν λόγο για πιθανή Σύνοδο κορυφής την Κυριακή.
19:59 Παντοαν: «Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και όχι δάνειο-γέφυρα»
Ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, μετά το τέλος του Eurogroup τόνισε στα ΜΜΕ ότι η επιλογή για την Ελλάδα την δεδομένη στιγμή είναι ένα μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα και όχι ένα δάνειο-γέφυρα.
«Περιμένουμε ακόμη για τις ελληνικές αρχές να υποβάλλουν επίσημη αίτηση για το πρόγραμμα. Η επιλογή είναι ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και όχι δάνειο γέφυρα. Προτείναμε ότι θα ήταν καλύτερα αν το ελληνικό αίτημα θα μπορούσε να έρθει με ακριβή κατάλογο των προηγούμενων δράσεων. Νομίζω θα τα ξαναπούμε σύντομα» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Παντοάν.
Τι αποφάσισε το Eurogroup για νέο πρόγραμμα και αίτημα της Ελλάδας
Ενα καλό και ένα κακό νέο έχει το Eurogroup για την Ελλάδα στο κείμενο των συμπερασμάτων του.
Το καλό είναι ότι θα εξετάσει – μόλις πάρει την ελληνική πρόταση στα χέρια του – τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας αλλά και την βιωσιμότητα του χρέους. Το κακό είναι ότι υπενθυμίζει πως «η οικονομική βοήθεια προς τα κράτη μέλη παρέχεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις».
Σύμφωνα με το κείμενο του Eurogroup, εφόσον παραληφθεί το νέο αίτημα της Αθήνας, πιθανότατα αύριο, θα συνέλθει σε τηλεδιάσκεψη και ο Ντάισελμπλουμ μαζί με τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν) θα αξιολογήσουν την πρόταση. Μόνο τότε θα πάρει απόφαση το Eurogroup αν μπορούν να αρχίσουν ο επίσημες διαπραγματεύσεις.
Ολόκληρο το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup.
«Το Eurogroup καλωσόρισε το νέο Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου 2015.
Η Ευρωομάδα αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τη μελλοντική πορεία.
Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει νέο αίτημα για οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το αίτημα αναμένεται αύριο, 8 Ιουλίου 2015.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη για την ίδια ημέρα, όταν η σχετική αίτηση παραληφθεί .
Μετά την υποβολή της αίτησης, ο πρόεδρος του Eurogroup θα ζητήσει από τα θεσμικά όργανα – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – για την αξιολόγηση και την ανάλυση των χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του χρέους. Μετά την αξιολόγηση το Eurogroup θα είναι σε θέση να λάβει απόφαση σχετικά με το αν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν.
«Όλα αυτά πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες μέρες, όπως έχουμε πολύ λίγο χρόνο», δήλωσε ο J.Dijsselbloem.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ESM και τις Συνθήκες της ΕΕ, η οικονομική βοήθεια προς τα κράτη μέλη παρέχεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το προηγούμενο καθεστώς οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έληξε στις 30 Ιουνίου 2015».
iefimerida.gr