Οι πανίσχυροι και πανέξυπνοι επιχειρηματίες μπορεί να πιαστούν στον ύπνο από επιτήδειους οι οποίοι τους ροκανίζουν εκατομμύρια;
Ποιoς θα το φανταζόταν ότι αυτό θα συνέβαινε στον Ρώσο μεγιστάνα και ιδιοκτήτη του νησιού Σκορπιός, Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ…
Η υπόθεση που θα διαβάσετε παρακάτω αφορά εξαπάτησή του για αγορά έργων τέχνης από μια σύζυγο… οδοντιάτρου, την Τάνια Ράπο, η οποία ήταν όμως νονά ενός εκ των παιδιών του.
Το γαλλικό περιοδικό Le Point αλλά και όλος ο ευρωπαϊκός Τύπος ασχολήθηκε με την εξαπάτηση του Ριμπολόβλεφ. Διαβάστε την απίστευτη ιστορία:
«Εννέα εταιρείες στον Παναμά, μια άλλη στις Παρθένες Νήσους, λογαριασμοί στο Μονακό, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ… “Η απάτη των πινάκων” την οποία καταγγέλλει ο πρόεδρος της AS Μονακό Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ έχει βάσιμα στοιχεία.
Ο Ρώσος μεγιστάνας καταγγέλλει ότι εξαπατήθηκε αγοράζοντας έργα τέχνης για 2 δισ. ευρώ, δίνοντας την ευκαιρία στην αστυνομία του Μονακό να ταυτοποιήσει έναν ολόκληρο αστερισμό από εταιρείες, με εξωτική έδρα, μέσα από τις οποίες πέρασαν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.
Επικεφαλής αυτού του αστερισμού εταιρειών η Τάνια Ράπο, σύζυγος ενός οδοντιάτρου που διαμένει στο Μονακό. Κατάγεται από τη Βουλγαρία, μιλάει ρωσικά και δεν έχει επίσημα καμία εμπορική δραστηριότητα. Γνώρισε την οικογένεια Ριμπολόβλεφ μέσω του συζύγου της οδοντιάτρου, ο οποίος ήταν γιατρός του Ριμπολόβλεφ.
Η εν λόγω Βουλγάρα γίνεται φίλη της Ελενα, της πρώην συζύγου του μεγιστάνα, από τον οποίο έχει πάρει διαζύγιο, και της προτείνει να τους βοηθήσει σε μια αγορά έργων τέχνης που είχαν προγραμματίσει. Τους φέρνει σε επαφή με έναν παλιό της γνώριμο από τη Γενεύη, τον Yves Bouvier, ειδικό στη μεταφορά έργων τέχνης.
Μια συλλογή 2 δισ. ευρώ
Ο εν λόγω Yves Bouvier, ιδιοκτήτης της εταιρείας Natural Le Coultre, ο οποίος στοκάρει έργα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, προθυμοποιείται να βρει για τον Ριμπολόβλεφ σπάνια έργα τέχνης χάρη στις γνωριμίες του στον κόσμο της τέχνης. Του βρήκε, έτσι, 4 Μοντιλιάνι, 2 Γκογκέν, 2 Ελ Γκρέκο, 1 Ροντέν, 1 Λεονάρντο ντα Βίντσι και μια σειρά του Πικάσο. Συνολικά 38 πίνακες και γλυπτά, για τα οποία ο Ρώσος μεγιστάνας πληρώνει 2 δισ. ευρώ.
“Σήμερα είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο λογαριασμός φουσκώθηκε τεχνητά και έβαλαν χρήματα στην τσέπη ο Yves Bouvier και η Τάνια Ράπο» καταγγέλλει ο δικηγόρος του μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ, ο οποίος κατέθεσε μήνυση για απάτη. Ετσι, το αφεντικό της Natural Le Coultre και η σύζυγος του οδοντιάτρου ανακρίνονται για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Σύμφωνα με τον Ρώσο μεγιστάνα, ο Yves Bouvier του απέκρυψε τον πραγματικό πωλητή των έργων τέχνης και έλεγε ψέματα ότι ήταν διαμεσολαβητής με κέρδος 2%. Οσο για την Τάνια Ράπο, νονά ενός εκ των παιδιών του ζεύγους Ριμπολόβλεφ, είχε κρύψει το γεγονός ότι είχε συμφέρον από την πώληση των έργων τέχνης.
Οταν λοιπόν ο Ριμπολόβλεφ αγόρασε το 2008 έναν Γκογκέν για 54 εκατομμύρια ευρώ από μια εταιρεία του Yves Bouvier στο Χονγκ Κονγκ, αυτός αμέσως έβαλε 4 εκατομμύρια στην Anson Finance SA, μια εταιρεία στον Παναμά την οποία είχε δημιουργήσει η Τάνια Ράπο. Δύο μήνες αργότερα, για την αγορά ενός πίνακα του Μονέ προς 46,5 εκατομμύρια ευρώ, μπήκαν 3 εκατομμύρια στην Anson Finance SA.
Το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται επί χρόνια, χωρίς να το αντιληφθεί κανείς, έως το 2014. Ο μεγιστάνας αργεί να πληρώσει έναν πίνακα που είχε αγοράσει προς 140 εκατομμύρια δολάρια. Η Τάνια Ράπο σπεύδει λοιπόν στον Ριμπολόβλεφ και κάνει τη μεσολάβηση για να βρεθεί λύση.
Αλλά επαναλαμβάνοντας λέξη προς λέξη όσα έλεγε και ο Yves Bouvier, ο Ρώσος μεγιστάνας την υποπτεύεται. Μαγνητοφωνεί τη συνομιλία και καταφεύγει στη Δικαιοσύνη για “προσβολή της προσωπικής ζωής”.
Ετσι, η αστυνομία αρχίζει τις έρευνες. Ανακαλύπτουν ότι δύο Πικάσο τους οποίους είχε αγοράσει ο Ριμπολόβλεφ ήταν κλεμμένοι. Η Catherine Hutin-Blay, η κληρονόμος του Πικάσο, είχε ήδη υποβάλει μήνυση για κλοπή πολλών έργων τέχνης που της ανήκαν. Μέσα στα κλεμμένα υπήρχαν και δύο έργα που ο Yves Bouvier πούλησε στον Ριμπολόβλεφ έναντι 27 εκατομμυρίων ευρώ. Το κέρδος του ήταν 2,9 εκατ. ευρώ, τα οποία έβαλε στην εταιρεία Vitarte SA, στον Παναμά, η οποία ανήκε επίσης στη Ράπο.
Στη δίκη που ακολούθησε, ο Yves Bouvier δήλωσε ότι είχε αποκτήσει τα έργα με νόμιμο τρόπο και τα είχε πληρώσει σε μια εταιρεία στο Λιχτενστάιν, η οποία ανήκε στην Catherine Hutin-Blay. Ωστόσο, η Δικαιοσύνη τον κατηγορεί για κλοπή, απαιτεί ποσό 27 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο οδοντίατρος και η σύζυγός του παραπέμπονται στην ελβετική Δικαιοσύνη».
iefimerida.gr