Ασυδοσία, άφαντες αποδείξεις και… τρελές χρεώσεις στα beach bar της Χαλκιδικής!

Δεν έχουν τέλος το φετινό καλοκαίρι, οι καταγγελίες και τα παράπονα για τις πρακτικές των beach bar στη Χαλκιδική, τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους Θεσσαλονικείς που επισκέπτονται τις κοντινές παραλίες για να δροσιστούν από τον καύσωνα.

Απαιτήσεις για ελάχιστη κατανάλωση, απαγόρευση πρόσβασης προς τον αιγιαλό και γκρίνια για τη χρήση της… αμμουδιάς, είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που έκαναν έξαλλους τους πελάτες των beach bar στο πρώτο και στο δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής, ενώ ορισμένες φορές χρειάστηκε μέχρι και η επέμβαση της αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Όπως τονίζει στο thestival.gr, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος, η Περιφέρεια δεν έχει καμία εμπλοκή πλην των υγειονομικών όρων, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο η δουλειά της αστυνομίας. «Στον έλεγχο είμαστε εκεί και σαφέστατα παρεμβαίνουμε. Από εκεί και πέρα, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος της αστυνομίας, η οποία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της». Ο κ. Γιώργος χαρακτήρισε «εβδομάδα της Κολάσεως» τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, καθώς περισσότεροι από 600 – 700 χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται τις παραλίες της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν και ανάλογα περιστατικά.

Ελάχιστη κατανάλωση και φραγή πρόσβασης προς τον αιγιαλό!

Παρόλο που επίσημα δεν έχουν γίνει καταγγελίες, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, αρκετά περιστατικά σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε beach bar της Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, στη Νέα Καλλικράτεια, λουόμενοι και ιδιοκτήτης beach bar σχεδόν πιάστηκαν στα χέρια, καθώς οι πολίτες άπλωσαν τις πετσέτες τους στην παραλία και δεν προτίμησαν τις ξαπλώστρες, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να εξοργιστεί και να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας για να λήξει το επεισόδιο.

Μία από τις συνηθέστερες απαιτήσεις των beach bar στη Χαλκιδική είναι η κράτηση ξαπλώστρας, ενώ σε κάποια, παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι ξαπλώστρες που βρίσκονται μπροστά στη θάλασσα να είναι… κλειδωμένες με λουκέτο και να ανοίγουν μόνο για συγκεκριμένους πελάτες. Σε παραλίες της Σιθωνίας, όπως η Βουρβουρού, ο Όρμος Παναγιάς και η Τορώνη, τα beach bar απαιτούν ελάχιστη κατανάλωση κατά άτομο τουλάχιστον 10 ευρώ, απαγορεύουν την κατανάλωση φαγητών και ποτών που φέρνουν μαζί τους οι λουόμενοι, ενώ καταγράφηκε περίπτωση όπου beach bar έχει φράξει το δρόμο προς τον αιγιαλό και έχει τοποθετήσει σεκιούριτι για να εξασφαλίσει ότι δεν θα εισέλθει όποιος δεν είναι πελάτης του καταστήματος.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος αναφέρει στο thestival.gr ότι στον Δήμο έχουν φτάσει αρκετές καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία και τις πρακτικές των beach bar, αλλά οι υπηρεσίες του Δήμου δεν είναι αρμόδιες. «Ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα και δημοτική αστυνομία δεν υπάρχει. Έτσι, όταν κάποιος κάνει καταγγελία για παράβαση σε beach bar απευθυνόμαστε και εμείς με τη σειρά μας στο Λιμεναρχείο», τονίζει ο κ. Τζίτζιος.

Όπως αναφέρει στο thestival.gr, o δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης, δεν υπάρχει κανένα beach bar στο πρώτο «πόδι» που να έχει φράξει τον δρόμο προς την παραλία, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότερες καταγγελίες προέρχονται από εκνευρισμένους πελάτες. «Αν ο επιχειρηματίας έχει μισθώσει τον χώρο της παραλίας, τότε και ο λουόμενος θα πρέπει να πληρώσει ανάλογα με το μαγαζί. Αλλιώς, μπορεί να πάει 100μ. πιο δίπλα και να κάνει το μπάνιο του», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης.

Υπάρχει κλίμα ασυδοσίας στη Χαλκιδική

Στην ελεύθερη αγορά αποδίδει τις… τρελές τιμές και τις παράλογες απαιτήσεις των επιχειρηματιών beach bar στη Χαλκιδική, ο ταμίας της Ένωσης Τουριστιικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Κουράκος. «Το θέμα είναι αυτά τα χρήματα να μην είναι μαύρα. Γιατί σε πολλές περιπτώσεις είναι συνήθης τακτική να μην κόβεται απόδειξη», τονίζει στο thestival.gr ο κ. Κουράκος.

Όπως αναφέρει, έχουν υποπέσει στην αντίληψή του, δεκάδες καταγγελίες παραπόνων από τουρίστες. Σε μία περίπτωση, beach bar στη Χαλκιδική χρέωνε 60 ευρώ μίνιμουμ κατανάλωση, δικαιολογώντας το ότι επρόκειτο για χώρο 6 ατόμων, ενώ τα τελευταία χρόνια, η πρακτική των μαγαζιών είναι να φέρνουν απόδειξη κολλημένη σε παγοθήκη, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται.

Το πρόβλημα, όμως, υπάρχει και σε καταστήματα εστίασης στη Χαλκιδική, αφού σε ταβέρνες της Αμμουλιανής και της Ιερισσού αντί για απόδειξη, οι πελάτες έπαιρναν το… δελτίο παραγγελίας! Ειδικά, σε μία περίπτωση, στο δελτίο παραγγελίας αναγραφόταν τιμή 19,90 ευρώ (το ποσό που κλήθηκε ο πελάτης να καταβάλει), ενώ στην απόδειξη 18,90 ευρώ, έτσι ώστε ο επιχειρηματίας να γλιτώσει τον ΦΠΑ.

«Επικρατεί κλίμα ασυδοσίας και δεν υπάρχει έλεγχος για τίποτα. Επίσης, είναι αρκετοί οι πελάτες που δεν θέλουν να ξεκινήσουν φασαρίες ή ντρέπονται να ζητήσουν απόδειξη», υπογραμμίζει ο κ. Κουράκος και προσθέτει ότι οι μέθοδοι αυτοί έχουν επηρεάσει και την τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική, καθώς αντίστοιχες πρακτικές επικρατούν και στα ενοικιαζόμενα καταλύματα. «Μόνο τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι αυτά που δουλεύουν πλέον στη Χαλκιδική, όπου είναι σίγουρος ο πελάτης ότι δεν γίνεται μπακαλίστικη δουλειά.

Από την άλλη είναι κοντά για τους Θεσσαλονικείς και ο κόσμος πάει… αναγκαστικά. Δεν υπάρχουν, όμως, πλέον διανυκτερεύσεις, καθώς όλοι –και ιδιαίτερα οι νέοι- πηγαίνουν αυθημερόν στα beach bar και επιστρέφουν το βράδυ», σημειώνει ο κ. Κουράκος.

Πηγές: tro-ma-ktiko.blogspot.gr, Thestival.gr

Exit mobile version