Αρχίζει η μάχη της προεδρικής εκλογής

Προσπάθεια μεταστροφής των ανεξάρτητων βουλευτών από την κυβέρνηση – Εκλογή Προέδρου και πολιτική σταθερότητα ή εκλογές και χάος το δίλημμα της κυβέρνησης

 

Αν και οι σημερινοί συσχετισμοί στην Βουλή δεν είναι ευνοϊκοί για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίμου που θα αναλάβει την κύρια προσπάθεια μεταστροφής ανεξάρτητων βουλευτών εμφανίζονται αισιόδοξοι.

Το δίλημμα που εκ των πραγμάτων τίθεται είναι εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εξηγώντας την απόφασή του να επισπεύσει την προεδρική εκλογή ο κ. Σαμαράς υποστήριξε χθες κατά το «διάγγελμά» του: «Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών. Κι έτσι, ενώ οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει επιτέλους στην ανάκαμψη, δημιουργήθηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Όπως όφειλε να κάνει η κυβέρνησή μας αποφάσισε να απομακρύνει αυτή την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει πλήρως την πολιτική σταθερότητα, επισπεύδοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας!».

Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι «καθοριστικό θα είναι το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο θα διεξαχθεί η τρίτη ψηφοφορία, αν και οι μέρες είναι λίγες θα υπάρξουν μέχρι τότε σημαντικές εξελίξεις εντός και εκτός χώρας που θα επηρεάσουν θετικά τους βουλευτές». Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το πρόβλημα το έχει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ήδη είναι αντιμέτωπος με το αποτέλεσμα της επιμονής του να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και έχει αρχίσει και αναμετράται με τις συνέπειες.

Το ίδιο όμως και οι βουλευτές που θα καθορίσουν εάν η χώρα θα συνεχίσει στην πορεία που έχει χαράξει η κυβέρνηση ή αν θα μπει εκ των πραγμάτων σε μία περίοδο αστάθειας. Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ή στην πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου. Ο σχηματισμός κυβέρνησης στο τέλος Φεβρουαρίου θα συμπέσει με τη λήξη της δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος που έδωσε το Eurogroup. Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα από τα τρία εξίσου αρνητικά ενδεχόμενα: Να ζητήσει παράταση του μνημονίου, να υποχρεωθεί αμέσως σε μία νέα συμφωνία όμοια με αυτή που καταγγέλλει τώρα ή να πάει σε ρήξη με δανειστές και εταίρους. Αν και αυτά αφορούν την επόμενη ημέρα παράγουν αποτελέσματα στην παρούσα συγκυρία καθώς λαμβάνονται υπόψη από τους βουλευτές που θα ψηφίσουν.

Ο πρωθυπουργός συγκαλεί αύριο, Πέμπτη, την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ προκειμένου να συσπειρώσει το στρατόπεδό του, να επιχειρηματολογήσει υπέρ της επιλογής του κ. Σταύρου Δήμα και να αναπτύξει το πολιτικό δίλημμα που βάζει. Από χθες ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «με την εκλογή Προέδρου από την Ελληνική Βουλή ως το τέλος του μήνα, θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα πια και η χώρα μας θα είναι έτοιμη να μπει και επισήμως στη μετά το Μνημόνιο εποχή». Ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους τάσσονται ενάντια στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει το ευρωπαϊκούπεριβάλλον. Ήδη ο επίτροπος Οικονομικών Μοσκοβισί είπε ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό και σχημάτισε την εντύπωση ότι «ο κ. Σαμαράς ξέρει πού πηγαίνει ενώ αναφέρθηκε στην απόφαση του Eurogroup λέγοντας ότι δείχνει την πρόθεσή των ευρωπαίων να υπάρξει προληπτική γραμμή πίστωσης για την Ελλάδα». Τη δική του παρέμβαση έκανε και ο κ. Σόιμπλε θυμίζοντας τις Κάννες. Αναμένεται ότι στις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν διακριτικές παρεμβάσεις υπέρ της κυβέρνησης στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα οι ευρωπαίοι εταίροι ήδη έχουν αρχίσει και προετοιμάζουν το κλίμα ότι δεν σκοπεύουν να αλλάξουν την απόφασή του τους όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

 

Πηγή

Exit mobile version