Το ενδεχόμενο η δολοφονία του Σεραφείμ Γκαλιμάνη να είναι πράξη αντεκδίκησης για την αποτροπή του σχεδίου «Γοργοπόταμος» εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. – Όλη η εξέλιξη των ερευνών.
Η άγρια εκτέλεση του 47χρονου Αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη δεν αποκλείεται να είναι πράξη αντεκδίκησης για την αποτροπή του σχεδίου ανατίναξης των φυλακών Κορυδαλλού με την κωδική ονομασία «Γοργοπόταμος», αναφέρουν στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, που φαίνεται να έχουν ισχυρές ενδείξεις για αυτή τους την εκτίμηση.
«Κάνε υπομονή, θα είμαστε μαζί και θα σπείρουμε το χάος»
«Ο βίαιος χαρακτήρας και η προσωπικότητα κάποιων ηγετικών μελών των φυλακισμένων Πυρήνων μας έκανε και μας κάνει να φοβόμαστε τις σπασμωδικές και εκδικητικές πράξεις τους. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η εντολή δολοφονίας του αρχιφύλακα δόθηκε από τις φυλακές και κάποιοι “πρόθυμοι” με την ίδια ιδιοσυγκρασία την έκαναν πράξη. Είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο που δεν αποκλείεται» δηλώνουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., κάτι που ενδεχομένως σημαίνει και τη μελλοντική ανάληψη της έρευνας από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
«Κάνε υπομονή, θα είμαστε μαζί σε λίγο καιρό και θα σπείρουμε το χάος» φαίνεται να έγραφε σε κωδικοποιημένη συνομιλία του ηγετικό μέλος των Πυρήνων απευθυνόμενος στην καταζητούμενη Αγγελική Σπυροπούλου και τον 39χρονο «Ιάσονα», που ήταν και ο εμπνευστής των κρυπτογραφημένων συνομιλιών ανάμεσα στα μέλη του στενού πυρήνα της Συνωμοσίας.
Από άλλα σημεία της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας προκύπτει η προετοιμασία των Πυρήνων για μπαράζ δολοφονικών επιθέσεων με ελεύθερους σκοπευτές, ταυτόχρονων βομβιστικών επιθέσεων «πόρτα-πόρτα» με τις έτοιμες βόμβες του «παρασκευαστηρίου» στη γιάφκα του Λουτρακίου, ακόμη και απαγωγές ατόμων αλά… Άλντο Μόρο, στην περίπτωση που κατάφερναν να αποδράσουν κατά τη διάρκεια του αιματηρού σχεδίου επίθεσης στις φυλακές, που ήταν προγραμματισμένο για τις 4 Ιανουαρίου 2015. «Είχαν ως στόχο τη δημιουργία χαοτικών καταστάσεων, αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος, που θα προκαλούσε ακόμη και αναβολή των βουλευτικών εκλογών. Δεν θα γίνονταν εκλογές» αποκρυπτογραφούν στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου.
«Η Σέχτα αν είχε αίμα η Ιτέα»
Η «Συνωμοσία» ήταν για τις βόμβες και η «Σέχτα» για τις δολοφονίες, από άτομα που… πατούσαν και στις δύο τρομοκρατικές ταμπέλες, υποστηρίζουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., παραλληλίζοντας τη δράσης τους όπως αυτή του Χρήστου Τσουτσουβή που ήταν στον ΕΛΑ και σκότωνε ως Αντικρατική Πάλη.
Από γραπτά κείμενα, που έχουν εντοπίσει οι αστυνομικοί, διαπιστώνεται ότι στην περίπτωση έκρηξης και δεδομένων θανατηφόρων αποτελεσμάτων, του θρησκευτικού βιβλίου, παγιδευμένου με μισό κιλό ΤΝΤ, βίδες και μπουλόνια, προς τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας στις 29 Απριλίου 2014, την ευθύνη της θα αναλάμβανε η «Σέχτα Επαναστατών». Ο εντοπισμός, η εξουδετέρωση του μηχανισμού και ουσιαστικά η αποτυχία της ενέργειας προκάλεσε την αλλαγή κατεύθυνσης και ανάληψη ευθύνης από τη Συνωμοσία, που ξεσκέπασε παράλληλα τις σχέσεις της με τον Χριστόδουλο Ξηρό και τη βοήθεια υπόθαλψής του.
DNA του βρέθηκε πάνω στη βόμβα, όπως και του 39χρονου «Ιάσονα», ο οποίος ήταν και ο αποστολέας της μία μέρα νωρίτερα όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους. Τη βόμβα είχε στείλει ο «Ιάσονας» μία μέρα νωρίτερα, ενώ αντίστοιχη «παράδοση» είχε στην άλλη άσκαστη βόμβα στη ΔΟΥ Κορυδαλλού.
Η επανεμφάνιση της τρομοκρατικής επωνυμίας «Σέχτα Επαναστατών» φαίνεται να είχε προαποφασιστεί από το καλοκαίρι του 2013, όταν μετά την ανατίναξη του αυτοκινήτου της τότε διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη, στη Δάφνη, στις 7 Ιουνίου 2013, στο πλαίσιο της 1ηςπράξης του «Σχεδίου Φοίνικας» της Συνωμοσίας, η οργάνωση, στην προκήρυξη ανάληψης ευθύνης εμφάνιζε κοινό μέτωπο με τις Συμμορίες Συνείδησης, τους πυρήνες της FAI (“αντιφασιστικό μέτωπο”, “αλώβητος πυρήνας εκδίκησης”, “Μοναχικός Λύκος” κ.α.) και την δολοφονική Σέχτα Επαναστατών. Σημειώνεται ότι για εκείνη την ενέργεια υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία ότι είχε ποινική κατασκευή, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο 53χρονος απότακτος αστυνομικός που συνελήφθη για την υπόθαλψη και τον εξοπλισμό του Χριστόδουλου Ξηρού.
Ο «Ιάσονας» έκρυβε τον Ξηρό
Ο 39χρονος πέρα από ύποπτος για τις δολοφονικές δράσεις της «Σέχτας Επαναστατών» μαζί με έγκλειστους Πυρήνες, φαίνεται να ήταν και αυτός στον οποίο στηρίχθηκε αρχικά όλο το σχέδιο «Γοργοπόταμος», καθώς ήταν ο μόνος ικανός να το κάνει μαζί με την Αγγελική Σπυροπούλου με τον κωδικό «Κώστας», και σε δεύτερο βαθμό στη «Ρωξάνη», που και αυτή ή ίσως αυτός, είναι σημαντικός «παίκτης» μαζί με τον «Θωμά».
Ο «Ιάσονας» ήταν εξπέρ στα ηλεκτρονικά, και πέρα όλων των άλλων έγινε ο «κρυπτογράφος» της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας. Δεν είναι τυχαίο πως όλος αυτός ο όγκος των περίπου 1.000 ηλεκτρονικών σημειωμάτων βρέθηκε σε φορητό υπολογιστή που εντοπίστηκε στη γιάφκα της Αναβύσσου, τον οποίο χρησιμοποιούσε ο ίδιος και ο Χριστόδουλος Ξηρός. Ο 39χρονος ήταν ένας απομονωμένος άνδρας, που έμενε μαζί με τη σύντροφό του και το 4χρονο παιδί τους σε ένα διαμέρισμα στο Γαλάτσι, που φέρεται να είχε αγοράσει πριν από 7 χρόνια. Η μοναδική του επαφή με τις διωκτικές αρχές φαίνεται να ήταν το 2005, μετά από προσαγωγή του σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο «Ιάσονας» ήταν ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο ήρθε σε επαφή ο «Μανώλης της 17Ν», Χριστόδουλος Ξηρός όταν έφθασε στην Αθήνα από Θεσσαλονίκη, αποφασίζοντας στα «ρεβεγιόν» της φυλακής να βγει ξανά στο αντάρτικο. Το απόγευμα της 5ης Ιανουαρίου 2014, όταν ο ανιψιός του τον έφερε στην Αθήνα, τον πήγε στο Γαλάτσι, σε απόσταση 300-400 μέτρα από το διαμέρισμα του «Ιάσονα».
Οι ίδιοι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι εκεί βρήκε αρχικά καταφύγιο ο Χριστόδουλος Ξηρός, εκεί στήθηκε το «στούντιο» για το διαδικτυακό του διάγγελμα στις 20 Ιανουαρίου 2014, ενώ ο «Ιάσονας» με τις γνώσεις του μπέρδεψε τα ηλεκτρονικά ίχνη της αποστολής του βίντεο, το οποίο φαινόταν ότι στάλθηκε από σέρβερ της… Σουηδίας! Ακολούθησαν οι «μετακομίσεις» σε διάφορα σπίτια με κατάληξη αυτό της Αναβύσσου τον Ιούλιο του 2014.
Στα τέλη του καλοκαιριού και ενώ προηγήθηκαν οι αποτυχημένες βομβιστικές ενέργειες σε Ιτέα και Κορυδαλλό, ο «Ιάσονας», σύμφωνα με στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, φαίνεται να αποτραβήχτηκε από τον Χριστόδουλο Ξηρό, που θεωρούσε υπεύθυνο για τις αποτυχίες, ενώ εντόπισε την μεγάλη εμπλοκή ποινικών στο εγχείρημα της επιχείρησης Γοργοπόταμος, για την οποία δεν είχε θετική άποψη. Συνέχισε να «εργάζεται» για το σχέδιο απόδρασης με τα χαρακτηριστικά όμως που εκείνος ήθελε. Στις 8 Οκτωβρίου 2014 νοικιάστηκε από την Αγγελική η γιάφκα του Λουτρακίου, που είχε περισσότερο τρομοκρατικά χαρακτηριστικά, με τον «Ιάσονα» να δίνει αρκετές φορές το παρόν σε αυτή.
«Κούριερ», μεσάζοντες και συγγενείς
Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου είναι σε θέση να γνωρίζουν κάποια από τα πρόσωπα των επισκεπτηρίων, που παρέλαβαν υλικά και χρήματα, μέσα από τις φυλακές για να τα μεταφέρουν στον εξωτερικό «πυρήνα». Ο 32χρονος που συνελήφθη μαζί με τον «Ιάσονα», φαίνεται να έχει μπλέξει εξαιτίας προσωπικής του φιλίας με συγγενικό πρόσωπο φυλακισμένου μέλους των Πυρήνων. Αυτός ο συγγενής του είπε να παραλάβει κάτι από κάποιον και να το μεταφέρει σε κάποιο σημείο, πιθανότατα χωρίς να γνωρίζει τι μετέφερε και για ποιούς.
Η 36χρονη, εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ της Νίκαιας, που συνελήφθη χθες ίσως γνώριζε κάτι παραπάνω αλλά και αυτή είχε «αθέλητη» συμμετοχή. Είχε στενή και φιλική σχέση με συγγενή ηγετικού μέλους των φυλακισμένων Πυρήνων, από την οποία παρέλαβε τον σάκο με τα 6.000 ευρώ, τα οποία στη συνέχεια παρέλαβε η καταζητούμενη Αγγελική Σπυροπούλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η 36χρονη είχε μεσολαβήσει για την αποστολή δώρου σε μία νεαρή φοιτήτρια από την Ικαρία, για λογαριασμό του «ερωτοχτυπημένου» Χριστόδουλου Ξηρού, που επεδίωκε να την εντυπωσιάσει.
Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι μέσα στις φυλακές υπάρχουν ακόμη αποθηκευμένα «πράγματα» σε άγνωστες κρύπτες και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να επιχειρηθούν νέοι έλεγχοι στο εσωτερικό τους. Στο μεταξύ γνωρίζουν που έγιναν οι «δοκιμές» για την ανατίναξη τοίχων αντίστοιχων διαστάσεων με αυτούς των φυλακών, στις οποίες συμμετείχε ο «Ιάσονας», η Αγγελική, ο Ξηρός και ο νεαρός Αλβανός που έχει συλληφθεί ως «δεξί χέρι» της καταζητούμενης, μετά από εντολές που είχε λάβει από ομοεθνή του, ισοβίτη για δύο δολοφονίες.
Στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου θεωρούν και την «Ρωξάνη» έναν ισχυρό παίκτη, κάτι λιγότερο τον «Θωμά», οι οποίοι όμως δεν φαίνεται να είχαν συμμετοχή στην 1η φάση του σχεδίου, δεν είχαν επαφές με τον Χριστόδουλο Ξηρό, παρά μόνο με τον «Ιάσονα» και την Αγγελική για την υλοποίηση του Γοργοπόταμου και τη συνέχεια της δράσης μετά την απόδραση.
Τα ίδια στελέχη δίνουν μεγάλη σημασία στην εξερεύνηση του φορητού υπολογιστή του «Ιάσονα» και τα τρία κινητά τηλέφωνα, που εντοπίστηκαν στο σπίτι του στο Γαλάτσι, όπως και στην περαιτέρω αποκωδικοποίηση των ηλεκτρονικών σημειώσεων, που έχουν στην κατοχή τους από τον υπολογιστή στη γιάφκα της Αναβύσσου.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζονται ακόμη ανήσυχοι για την εξέλιξη του φαινομένου της νεοτρομοκρατίας και δηλώνουν: «Θα ήταν ψέμα να πούμε ότι δεν φοβόμαστε την σχεδίαση εκδικητικών ενεργειών μετά από αυτές τις αποκαλύψεις και συλλήψεις που έγιναν. Από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι σχεδίαζαν το αιματηρό χάος, γιατί να μην συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους και “πρόθυμους” για να το πράξουν».
του Παναγιώτη Σπυρόπουλου
thetoc.gr